Περιφέρεια Αττικής
Γ. Πατούλης: «Η Περιφέρεια Αττικής έχει περάσει σε μία νέα ψηφιακή εποχή»
Στα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Περιφέρεια Αττικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών της αλλά και για την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας σε ζητήματα πρόληψης υγείας αλλά και πολιτικής προστασίας, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής σε παρέμβαση του στο Olympia Forum II
Το Olympia Forum II διεξάγεται στο Ζάππειο, με συνδιοργανωτές το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.
Ειδικότερα ο κ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της θεματικής συζήτησης με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ Νίνα Κασιμάτη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στόχος είναι μέχρι το 2030, η Περιφέρεια να διαθέτει ψηφιακά το 80% των υπηρεσιών της. Στην Περιφέρεια σύντομα θα παρέχονται ψηφιακά 253 υπηρεσίες, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα ο αριθμός τους θα ανέλθει στις 700.
Ο κομβικός ρόλος της Περιφέρειας Αττικής στην ψηφιακή μετάβαση
Την πεποίθηση πως «Η ολοκληρωμένη ψηφιακή μετάβαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς η αυτοδιοίκηση να έχει ενεργό ρόλο» διατύπωσε ο κ. Πατούλης, επισημαίνοντας πως στον τομέα αυτό η Περιφέρεια Αττικής σε εθνικό επίπεδο, είναι πρωτοπόρος. Συνοψίζοντας τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει εστίασε στη δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού εισιτηρίου, απομακρυσμένα, με χρήση του κινητού τους τηλεφώνου από τους πολίτες, που τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο Απρίλιο στη Διεύθυνση Μεταφορών Δυτικού Τομέα, στην πιλοτική λειτουργία στη Διεύθυνση Υγείας Κεντρικού Τομέα της ειδικής εφαρμογής για την Οργάνωση και Διαχείριση της εξυπηρέτησης μέσω ραντεβού, διαθέσιμη μέσω διαδικτύου και από όλες τις έξυπνες συσκευές, στη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας για την αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησης με νέου τύπου και την έκδοση αντιγράφου αδείας λόγω φθοράς, κλοπής ή απώλειας. Επίσης, όπως σημείωσε, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει και η ειδική εφαρμογή για την Ψηφιοποίηση της διαδικασίας προγραμματισμού εξετάσεων υποψήφιων οδηγών στην Περιφέρεια Αττικής.
«Οραματιζόμαστε μια Περιφέρεια σύγχρονη, με επίκεντρο τον άνθρωπο»
Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι στόχος της διοίκησης είναι μέχρι το 2030 η Περιφέρεια Αττικής να διαθέτει ψηφιακά το 80% των υπηρεσιών που προσφέρει και πρόσθεσε χαρακτηριστικά : «Οραματιζόμαστε μια Περιφέρεια σύγχρονη, με επίκεντρο τον άνθρωπο, που θα αξιοποιεί την τεχνολογία προς όφελος των μεγάλων έργων και παρεμβάσεων στην Αττική, όπως ενδεικτικά στη βελτίωση του δικτύου αστικών μετακινήσεων και μεταφορών, στις επεκτάσεις των οδικών αξόνων συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, την αναβάθμιση των λιμανιών της Αττικής, την κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας των απορριμμάτων, την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, στην ανάδειξη της Περιφέρειας ως προορισμό θεματικού τουρισμού και στην υλοποίηση δράσεων ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου χωρικού και θεματικού σχεδιασμού.
Η Περιφέρεια Αττικής δίνει έμφαση στην πρόληψη σε θέματα δημόσιας υγείας και Πολιτικής Προστασίας
Ως ένα ιδιαίτερο χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας αλλά και της πρόληψης Υγείας των πολιτών, χαρακτήρισε τη ψηφιακή τεχνολογία, ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του ο κ. Πατούλης.
Ειδικότερα επικαλέστηκε τις πληροφορίες που έρχονται σε πραγματικό χρόνο, σε ζητήματα που σχετίζονται είτε με την παρακολούθηση της υγείας του γενικού πληθυσμού είτε στην πρόληψη κινδύνων από φυσικές καταστροφές, όπως δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί κλπ, έτσι ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα στοχευμένες και αποτελεσματικές αποφάσεις.
«Ήδη δουλεύουμε για την αποτελεσματική αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων στο πεδίο της πρόληψης μέσα από τη δομή των κέντρων ΚΕΠ Υγείας, στο πλαίσιο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτυού Υγιών Πόλεων, που έχουν ως βασικό στόχο τους την ενημέρωση όλων των πολιτών και τη διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» ανέφερε και πρόσθεσε: «Στον τομέα της Πολιτικής προστασίας η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει κάνει ένα βήμα μπροστά δημιουργώντας το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Ρεμάτων, μέσω του οποίου σε καθημερινή φάση καταγράφεται η κατάσταση των ρεμάτων της Αττικής και οι παρεμβάσεις που γίνονται σε αυτά. Η χρήση drones και συστημάτων πυρανίχνευσης για τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών στο αρχικό στάδιο, αλλά και των πλημμυρών, που δυστυχώς εντείνονται από την αποψίλωση των καμένων δασικών εκτάσεων, είναι κρίσιμης σημασίας, αρκεί να συνοδεύεται κι από ένα αποτελεσματικό σύστημα έγκαιρης επέμβασης εναέριων κι επίγειων δυνάμεων. Στην πολιτική προστασία, αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της, το μοντέλο της Περιφερειακής Διαχείρισης, αφού κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες που της γνωρίζει καλύτερα το εκάστοτε τοπικό κέντρο. Είναι αυτονόητο, ότι για να λειτουργήσουμε σωστά, πρέπει να μεταφερθούν στις περιφέρεις όχι μόνο οι αρμοδιότητες, αλλά τα μέσα, οι πόροι και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.