Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Δεν υπάρχει αμφιβολία… μπορούμε!”, της Λουκίας Κεφαλογιάννη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη στο Χ-τύπο με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας

Ως γυναίκες, έχουμε όλες ένα δεσμό που μοιραζόμαστε και αυτός δεν είναι ούτε γεωγραφικός, ούτε θρησκευτικός, ούτε πολιτικός. Είναι ο δεσμός εμπειριών, ένα μωσαϊκό βιωμάτων που αντιμετωπίζουμε και που πάντα μας ενώνει.

Αυτές τις κοινές εμπειρίες αγώνων προσφοράς, απόδειξης, διάκρισης, αποδοχής αλλά και σπουδαίων «μαχών» για δικαιοσύνη, ασφάλεια, σεβασμό τιμούμε την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Μια ημέρα η οποία έχει αναμφισβήτητα πολλαπλό συμβολισμό.

Μια ημέρα που αποτελεί αφορμή για απόδοση τιμής στους αγώνες των γυναικών για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και στις διεκδικήσεις τους για ίσα πολιτικά και αστικά δικαιώματα. Ταυτόχρονα όμως και μια ημέρα αποτίμησης και αναστοχασμού. Ημέρα που επιβάλει να στρέψουμε το βλέμμα μας και τη σκέψη μας και σε ό,τι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Οι γυναίκες, στις σύγχρονες κοινωνίες συχνά καλούνται να εκπληρώσουν πολλούς διαφορετικούς και απαιτητικούς ρόλους. Γυναίκα, μητέρα, σύντροφος, εργαζόμενη, φίλη είναι ορισμένοι από αυτούς. Δεκάδες ρόλοι, αλλά μαζί και δεκάδες στερεότυπα που τους συνοδεύουν και άλλες τόσες κοινωνικές επιταγές που οι γυναίκες θα πρέπει να ανταποκριθούν και να αντιμετωπίσουν. Ταμπέλες και στερεότυπα που οριοθετούν τους ρόλους, τις συμπεριφορές και τις υποχρεώσεις των γυναικών. Συνθήκες που πολλές φορές γίνονται τροχοπέδη στα όνειρα και στην εξέλιξη τους.

Αλήθεια μπορούμε σήμερα να εξαλείψουμε τα στερεότυπα και να σεβαστούμε την μοναδικότητα της κάθε γυναίκας σε όποιο χώρο και αν κινείται;
Φυσικά και η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν βρίσκεται απλά στην παραδοχή και την αναγνώριση του φαινομένου στο πλαίσιο του εορτασμού μια παγκόσμιας ημέρας ή σε μια στείρα αντίδραση μπροστά σε κάθε είδους ανισότητα.

Η απάντηση βρίσκεται στη δράση. Βρίσκεται στις ουσιαστικές πράξεις που αναγνωρίζουν την ισότητα και εξασφαλίζουν τις συνθήκες για πραγματικά ίσα δικαιώματα και σεβασμό. Βρίσκεται σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Βρίσκεται σε πράξεις και εργασιακές πολιτικές που τις προστατεύουν. Βρίσκεται στην αύξηση του αριθμού των γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Γυναίκες που βρίσκονται σε καίριες θέσεις και ασχολούνται με τα κοινά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα βήματα που έχουν γίνει ως προς την εκπροσώπηση σε θέσεις ευθύνης είναι προς τα εμπρός.

Στην Περιφέρεια Αττικής, αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για ίσες ευκαιρίες σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο στηρίζοντας έμπρακτα τις γυναίκες. Εξάλλου, η επιλογή του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη να εμπιστευθεί γυναίκες σε καίριες θέσεις Αντιπεριφερειαρχών και εντεταλμένων συμβούλων αποδεικνύει έμπρακτα την βούλησή του για ουσιαστική ισότητα των δύο φύλων. Αυτή είναι σίγουρα μια μεγάλη αρχή. Είναι τα πρώτα μεγάλα βήματα που θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστούν.

Ο στόχος παραμένει ο ίδιος και δεν είναι άλλος από την μεγαλύτερή συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και σε θέσεις ευθύνης. Μια συμμετοχή την οποία δεν επιβάλλουν οι νομικές ποσοστώσεις αλλά η ίδια η ανάγκη της κοινωνίας για γυναικείο δυναμισμό ενσυναίσθηση, μαχητικότητα και διορατικότητα. Η ανάγκη από το έμφυτο ένστικτο προστασίας, φροντίδας, θαλπωρής αλλά και της μοναδικής ικανότητας των γυναικών να ανταποκρίνονται σε έναν πολλαπλό ρόλο.

Είναι ξεκάθαρο πως μόνο με πολιτικές συνειδητοποίησης και δράσεις ευαισθητοποίησης, θα σταματήσουν να αναπαράγεται η ανισότητα και οι ασύνειδες αντιλήψεις. Πολιτικές που θα βασίζονται σε πρώτο χρόνο στην αποδοχή του γεγονότος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, ότι μπορούμε σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση, ότι μπορούμε να συμβάλλουμε με τη στάση μας πάνω από όλα στην άρση των έμφυλων διακρίσεων, των στερεοτύπων και των ανισοτήτων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία… μπορούμε!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ