Connect with us

Περιφέρεια Αττικής

ΠΕΔΑ: Έκτακτη συνεδρίαση με αφορμή τη “Μήδεια” – Τα προβλήματα και οι προτάσεις επίλυσης

Published

on

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής συνεδρίασε έκτακτα μέσω τηλεδιάσκεψης την προηγούμενη εβδομάδα με σκοπό να καταγραφούν από τους Δημάρχους της Αττικής τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά τις ημέρες της κακοκαιρίας “Μήδεια” και να κατατεθούν προτάσεις για το άμεσο μέλλον.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, αναδείχθηκαν περιπτώσεις και ζητήματα που απαιτούν άμεσο χειρισμό με συνεργασία της ΠΕΔΑ και των αρμόδιων Υπουργείων, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην πράξη.
Το σημαντικότερο πρόβλημα που αναδείχθηκε από όλους τους συμμετέχοντες, είναι η δαιδαλώδης νομοθεσία και η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, χαρακτηριστικά, για το επίμαχο θέμα του κλαδέματος των δέντρων, την ευθύνη έχουν:
• σε πολλά πεζοδρόμια, οι Δήμοι
• σε πάρκα, αλσύλλια κλπ οι Δήμοι κατόπιν άδειας του Δασαρχείου
• όταν τα δέντρα είναι κοντά στο δίκτυό του, ο ΔΕΔΔΗΕ
• όταν τα δέντρα είναι κοντά σε άλλα δίκτυα, διάφοροι άλλοι φορείς
• σε κεντρικές λεωφόρους και άλλους χώρους αρμοδιότητάς της η Περιφέρεια Αττικής
• εντός ιδιωτικών οικοπέδων, οι ιδιώτες
• σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις χρειάζεται και άδεια εργασιών μικρής κλίμακας από την οικεία Πολεοδομία
• ενώ σε περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον απαιτείται και η έγγραφη συμφωνία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από πολλούς Δημάρχους: “η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει παράδοση και νοοτροπία άμεσης παρέμβασης, επίλυσης των προβλημάτων και συνεργασίας, λόγω της εγγύτητάς της με την κοινωνία. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για ορισμένες απρόσωπες και απρόσιτες Υπηρεσίες και Οργανισμούς, που η συνεργασία μαζί τους είναι από προβληματική έως αδύνατη, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους Δήμους. Όμως το παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών είναι άχαρο και ανούσιο. Όσο περίπλοκο και αν είναι το θεσμικό πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο ποιός φορέας ευθύνεται για κάθε συγκεκριμένο πρόβλημα και περίπτωση.”
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Το ίδιο κάναμε και τις μέρες που η «Μήδεια» έπληξε την Αττική. Ξέρουμε καλά ότι, παρά τις προσπάθειές μας, σε πολλές περιπτώσεις οι συμπολίτες μας αντιμετώπισαν προβλήματα που δεν δικαιολογείται να εμφανίζονται εν έτει 2021. Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για το «πινγκ πονγκ» των ευθυνών από τον έναν φορέα στον άλλον, γι’ αυτό και εμείς δεν συμμετέχουμε σε αυτό το παιχνίδι. Δεν αρνούμαστε ότι υπήρχαν και περιπτώσεις που η Αυτοδιοίκηση είχε κι αυτή ευθύνες. Δεν πετάμε το μπαλάκι των ευθυνών σε άλλους, αντιθέτως ζητάμε με νόμο να δοθούν ακόμα περισσότερες ευθύνες στους Δήμους μας. Θέλουμε περισσότερες αρμοδιότητες, με τους αντίστοιχους πόρους. Ώστε εμείς να είμαστε υπεύθυνοι για το σπίτι μας, εμείς να είμαστε και υπόλογοι απέναντι στους συμπολίτες μας για ό,τι συμβεί.»
Ο κ. Μαρκόπουλος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών της ΠΕΔΑ και Δήμαρχο Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη να καταγράψει τους προβληματισμούς των Δημάρχων και τις σημαντικότερες προτάσεις.
Οι προτάσεις της ΠΕΔΑ
Με αφορμή όλα τα παραπάνω, η ΠΕΔΑ  υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τη νομοθετική (και αποτελεσματική) ρύθμιση του ζητήματος:
  •  Να απλοποιηθεί το νομικό πλαίσιο για το κλάδεμα των δέντρων. Δεν είναι δυνατόν για ένα απλό κλάδεμα να χρειάζονται πολυάριθμες διοικητικές πράξεις, σπατάλη σε εργατοώρες δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών, μεγάλη χρονική καθυστέρηση –και τελικά σε ορισμένες περιπτώσεις να μην γίνεται καν η αναγκαία εργασία… Οι πολύπλοκες αυτές ρυθμίσεις έχουν καθοριστεί με διάφορες διατάξεις νόμων και με τον ίδιο τρόπο (νομοθετικά) ήρθε η ώρα να αλλάξουν και να απλοποιηθούν.
  • Το κλάδεμα και η κοπή δένδρων εντός των πόλεων να αποτελεί ευθύνη των Δήμων, χωρίς να απαιτείται Άδεια από το Δασαρχείο. Το κλάδεμα να πραγματοποιείται αποκλειστικά με ευθύνη και προγραμματισμό των Υπηρεσιών Πρασίνου των Δήμων, ενώ οι κοπές δένδρων με Απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα από εισήγηση της Υπηρεσίας Πρασίνου.
  • Ειδικά για τις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως «δημόσια δάση», η πρωτοβουλία για την κοπή ή το κλάδεμα να ανήκει στο οικείο Δασαρχείο (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής), το οποίο εγγράφως να υποδεικνύει στον οικείο Δήμο τις συγκεκριμένες εργασίες κλαδέματος ή κοπής που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στο δάσος ευθύνης του. Το κλάδεμα ή η κοπή θα πραγματοποιείται με συνεργεία, μέριμνα και δαπάνες των Δήμων, όπως εξάλλου γίνεται και σήμερα.
  • Η ευθύνη για το κλάδεμα των δένδρων πλησίον ή πάνω στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ να περάσει επίσης στη δικαιοδοσία των Δήμων. Η ΔΕΔΔΗΕ θα οφείλει μόνον να διακόπτει την ηλεκτροδότηση στο τμήμα του δικτύου της όπου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες, κατά τις ημέρες και ώρες που ο Δήμος θα της υποδεικνύει εγγράφως.
  • Η ΔΕΔΔΗΕ να καταβάλλει ετήσιο τέλος για το δίκτυό της στους ΟΤΑ, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση το μήκος του εναερίου δικτύου της και θα αντιστοιχεί στη συντήρηση-φροντίδα του. Με τον πόρο αυτόν, ο κάθε Δήμος θα πραγματοποιεί κάθε χρόνο τις εργασίες που μέχρι σήμερα οφείλει να πραγματοποιεί η ΔΕΔΔΗΕ -η οποία αντίστοιχα απαλλάσσεται από όλες τις σχετικές δαπάνες που μέχρι σήμερα έχει για αμοιβές εξωτερικών συνεργείων-εργολάβων πρασίνου.
  • Να καταργηθεί για τους Δήμους η έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας από την οικεία Πολεοδομία, η οποία σήμερα απαιτείται για να πραγματοποιηθούν εργασίες κλαδέματος ή κοπής δένδρων σε κοινόχρηστους χώρους. Εξυπακούεται ότι η άδεια αυτή θα εξακολουθήσει να χρειάζεται για κοπές δένδρων από ιδιώτες μέσα στα οικόπεδά τους.
  • Να καταργηθεί επίσης για τους Δήμους η έκδοση άδειας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, διαδικασία εντελώς περιττή και άσκοπη.
  • Και τελικά, να καταργηθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (Δασαρχείο). Ή έστω να μεταρρυθμιστεί ουσιαστικά, στην κατεύθυνση που περιγράφεται παραπάνω, αφού σήμερα δεν απαντάει καν στα έγγραφα των Δήμων, δεν τηρεί τις νόμιμες προθεσμίες και επιβραδύνει ή εμποδίζει πλήρως την παραγωγή έργου από τους Δήμους.
Εφόσον η Πολιτεία συμφωνήσει με τις παραπάνω προτάσεις μας, η ΠΕΔΑ αναλαμβάνει να συμβάλλει και στη νομοτεχνική ωρίμανσή τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ