Κεντρικό Θέμα
Άνω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ: 2015 «φαντάσματα» και… νταβατζήδες στο δρόμο του Τσίπρα
Μαίνεται ο πόλεμος παρασκηνίου στον ΣΥΡΙΖΑ με ίντριγκες και εσωκομματικά μαχαιρώματα και στόχο τον έλεγχο του συνεδρίου, που αναμένεται τους πρώτους μήνες του νέου έτους.
Ο προβληματισμός είναι κάτι παραπάνω από έντονος, καθώς ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δίνει με περιοδείες τη μάχη της εγγραφής νέων μελών, κάποια στελέχη δείχνουν να ζουν ακόμη στο 2015.
Η συζήτηση για το παράλληλο νόμισμα, το plan B, που άνοιξε ο Νίκος Βούτσης με τη φράση «δεν ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε», άνοιξε ένα νέο μεγάλο κύκλο εσωστρέφειας.
Εάν προσθέσει κανείς τις καταγγελίες γύρω από τον «μολυσμένο ιό του ΠΑΣΟΚ», γίνεται αντιληπτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ασκήσει ακόμη σοβαρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη.
Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Τσίπρα, αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι κάποιοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν τώρα αυτή τη συζήτηση, ενώ το ζητούμενο είναι η διεύρυνση του κόμματος.
Εξηγούν μάλιστα ότι τέτοιου είδους συζητήσεις, έχουν άλλους στόχους από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός αποδοκίμασε τις κινήσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Όπως υπογραμμίζουν, τέτοιες συζητήσεις υπονομεύουν στην πράξη την προσωπική επαφή που θέλει να χτίσει με τους πολίτες ο κ. Τσίπρας, στις εξορμήσεις που κάνει ανά την Ελλάδα.
Παλιά φρουρά
Τα στελέχη που κινούνται σε εντελώς διαφορετική γραμμή από αυτή του πρώην πρωθυπουργού, ανήκουν στη λεγόμενη παλιά φρουρά που έχει ως βασική προτεραιότητα την ιδεολογική καθαρότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην κατηγορία αυτή εκτός από τον κ. Βούτση, ανήκουν στελέχη όπως, ο Ευ. Τσακαλώτος, ο Π. Σκουρλέτης, ο Ν. Φίλης, οι οποίοι διαθέτουν ισχυρά κομματικά ερείσματα και περγαμηνές.
Συμμαχία
Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ο κ. Σκουρλέτης που παραμένει γραμματέας του κόμματος, έχει έρθει πολύ κοντά με τον Ευ. Τσακαλώτο ο οποίος είναι ο επικεφαλής της Κίνησης των 53+.
Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του ελέγχει πλήρως το κόμμα, αλλά για την ώρα δεν επιθυμεί σύγκρουση και ρήξη, καθώς όπως λένε συνομιλητές του, «εάν έκανε κάτι άλλο τώρα, θα έριχνε νερό στο μύλο της Δεξιάς».
Οι αντιφρονούντες γνωρίζουν ότι οι συσχετισμοί δεν τους ευνοούν για να έρθουν σε κόντρα με τον πρώην πρωθυπουργό και η τακτική που για την ώρα ακολουθούν είναι αυτή του κλεφτοπόλεμου.
Αυτό σημαίνει ότι χτυπούν όταν πρέπει και αλλάζουν την ατζέντα, με αποτέλεσμα να δίνεται η εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας είναι αιχμάλωτος των εσωκομματικών ισορροπιών.
Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να εξηγηθούν δηλώσεις όπως:
- του Ευκλείδη Τσακαλώτου «θα ήμουν αφελής εάν δεν ανησυχούσα για μόλυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την πασοκοποίηση»,
- του Πάνου Σκουρλέτη «υπάρχουν επίδοξοι νταβατζήδες της Αριστεράς».
Τόσο ο κ. Τσακαλώτος, όσο και ο κ. Σκουρλέτης εκπροσωπούν εκείνες τις δυνάμεις του κόμματος, που αντιστέκονται στο να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ του 2020.
Στο στόχαστρο
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ιδίως ο γραμματέας του κόμματος βρέθηκε στο στόχαστρο των λεγόμενων προεδρικών, οι οποίοι και του χρεώνουν τη βαριά ήττα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν ήταν ότι οι λάθος επιλογές που έκανε είχαν ως αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολλούς δήμους να καταποντιστεί, ενώ πήρε υψηλά ποσοστά στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.
Ιδεολογικό προφίλ
Η Κουμουνδούρου επισήμως μπορεί να διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια περί εσωστρέφειας, είναι όμως φανερό ότι ο εσωκομματικός πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Οι διενέξεις που ξέσπασαν με αφορμή το 2015, άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου και οι εσωκομματικές εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές ενόψει του 3ου συνεδρίου.
Στο παρασκήνιο όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που μιλούν ευθέως για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των κορυφαίων στελεχών για το χαρακτήρα και το ιδεολογικό προφίλ που θα έχει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ.
Το βέβαιο είναι ότι το συνέδριο θα αναδείξει τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό εάν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει ένα μικρό αριστερό κόμμα ή εάν θα εκφράσει την Κεντροαριστερά.
Έως τότε το παρασκήνιο και οι ίντριγκες θα συνεχίζονται, καθώς τα ανοίγματα για να εκφραστούν δυνάμεις που ανήκουν στο Κέντρο και την προοδευτική Δεξιά δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Διεύρυνση
Ο κ. Τσίπρας μπορεί να περιορίζεται σε προτροπές του στυλ «να μην φοβηθούμε να μολυνθούμε από τον λαό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι όμως σαφές ότι σύντομα θα αναλάβει δράση.
«Η διεύρυνση θα συνεχιστεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει η μεγάλη προοδευτική παράταξη, είτε αρέσει σε κάποιους είτε», έλεγε στον «Χτύπο», στέλεχος που απηχεί τις απόψεις του κ. Τσίπρα.
Εξηγούσε επίσης ότι «τα μηνύματα που έρχονται από την περιφέρεια είναι θετικά και σημείωνε ότι ο κόσμος επιθυμεί ένα ΣΥΡΙΖΑ ανοικτό στην κοινωνία και όχι ένα κόμμα κλεισμένο στον μικρόκοσμό του».