Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Έκκληση του Δημάρχου Μεταμόρφωσης για το 2ο λύκειο

Δημοσιεύθηκε

στις


Να μην χύσουν την καρδάρα με το γάλα στο θέμα της κατασκευής του 2ου λυκείου στην περιοχή του Προφήτη Ηλία κάλεσε ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, φορείς και εκπροσώπους της σχολικής κοινότητας της πόλης.
Ο δήμαρχος προέβη σε αυτήν την έκκληση μετά την δίωρη συζήτηση που προηγήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης το γνωστό θέμα της ανάγκης κατασκευής 2ου λυκείου στη Μεταμόρφωση από την Ένωση Γονέων Μεταμόρφωσης.
Εκεί, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης με το επιχείρημα της ταχύτερης αποσυμφόρησης του ΓΕΛ κατέθεσαν προτάσεις, που έρχονταν σε σύγκρουση με την άμεση κατασκευή του 2ου λυκείου στο ακίνητο Λαμπάκη στον Προφήτη Ηλία, αναγκάζοντας τον κ. Καρπέτα να απευθύνει την παραπάνω έκκληση, ώστε να μην πάνε χαμένοι οι επί χρόνια αγώνες του δήμου προς τον ΟΣΚ.
Η συζήτηση ξεκίνησε με την παρέμβαση του εκπροσώπου της Ένωσης Γονέων Μεταμόρφωσης, κ. Παναγιώτη Μακρίδη, ο οποίος τόνισε: “Οι λεβέντες γονείς θα το κάνουν από μόνοι τους το 2ο Λύκειο. Ήρθαμε εδώ πέρα για να σας πούμε ότι το 2ο Λύκειο θα γίνει θέλετε, δε θέλετε.”

Που «σκάλωσε» το 2ο λύκειο
Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος είπε: “Το 2ο λύκειο σκάλωσε για περίπου τρία χρόνια στα γρανάζια της δικαιοσύνης για τον καθορισμό της προσωρινής τιμής μονάδας, λόγω των απεργιών των δικαστών, των γραμματέων και λιγότερο των δικηγόρων.
Τελικά, στις 4/12/2014 δημοσιεύτηκε η απόφαση για την προσωρινή τιμή μονάδας. Από τότε τρέχει 18μηνη προθεσμία, μέσα στην οποία πρέπει να καταβληθεί το ποσό που επιδικάστηκε για να απαλλοτριωθεί το ακίνητο. Ο λόγος που δεν καταβάλλονται τα χρήματα είναι γιατί ο ΟΣΚ έχει την επιφύλαξη ότι η οριστική τιμή μονάδας θα είναι χαμηλότερη από την προσωρινή που είναι 700 ευρώ το τ.μ.. Το εφετείο έχει προσδιοριστεί για 12 Απριλίου 2016 και στη συνάντηση που είχα στον ΟΣΚ επέστησα την προσοχή να μην παρέλθει το 18μηνο και το αποδέχτηκαν. Μετά την κατάθεση του ποσού της απαλλοτρίωσης, που ευχής έργο είναι να έχει εκδοθεί η απόφαση μέχρι τις 4 Ιουνίου 2016, θα ανοίξει ο δρόμος για όλα τα υπόλοιπα”.

Οι θέσεις της μειοψηφίας
“Ο ΟΣΚ δεν θέλει να γίνει το 2ο λύκειο” δήλωσε ευθέως στην τοποθέτησή του ο πρώην δήμαρχος και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Δημήτρης Τζίτζιφας γιατί όπως είπε “δε γίνεται να βάζουν το εφετείο μετά από 15 μήνες, γιατί αν παρέλθει το 18μηνό, ελευθερώνεται πάλι το οικόπεδο και φτου κι από την αρχή. Δεν υπάρχει περίπτωση να σου βγάλει μέσα σε δύο μήνες απόφαση το Εφετείο”.
Με αυτό ως δεδομένο ο πρώην δήμαρχος πρότεινε “στο μεγάλο χώρο των 12 στρεμμάτων του ΟΣΚ μπορούν άμεσα να τοποθετηθούν υπερσύγχρονες προκάτ αίθουσες και να δοθεί μία προσωρινή λύση μέχρι να γίνει το 2ο λύκειο. Δεν υπάρχει άλλη λύση”.
Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι έχει την διαβεβαίωση ότι δεν θα χαθεί το 18μηνο και ζήτησε να μάθει από τους ανθρώπους της σχολικής κοινότητας αν συμφωνούν με την πρόταση του κ. Τζίτζιφα, χωρίς πάντως να πάρει ξεκάθαρη απάντηση.
Στην αδυναμία προγραμματισμού από πλευράς των διοικήσεων του δήμου στάθηκε στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της “Ελπίδας”, κ. Στράτος Σαραούδας.
Ότι το 2ο Λύκειο πρέπει να γίνει στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, όπως έχει αποφασιστεί,  δήλωσε ο επικεφαλής των Νέων Οριζόντων, κ. Μιχάλης Χαρίσης και τάχθηκε υπέρ της πρότασης Τζίτζιφα για τοποθέτηση προκάτ αιθουσών, ώστε να αποσυμφορηθεί το ΓΕΛ Μεταμόρφωσης και να αντιμετωπιστεί προσωρινά το πρόβλημα.
Ο επικεφαλής της Ανατροπής και Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρης Περιβολαράκης, ξεκίνησε λέγοντας ότι θα ήταν σοφή η απόφαση να γίνει στο κτήμα Λαμπάκη, στον Προφήτη Ηλία, το 2ο λύκειο, αν είχε γίνει το σχολείο και έκανε την εξής πρόταση: “Μπορούμε να φτιάξουμε δύο σχολεία στα δύο υπάρχοντα οικόπεδα του ΟΣΚ. Το 2ο λύκειο και ένα άλλο. Και όταν κατασκευαστεί το σχολείο στο οικόπεδο Λαμπάκη πάει το 2ο λύκειο εκεί.”
Την τακτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή στο θέμα της σχολικής στέγης κατέκρινε στην τοποθέτησή του ο αρχηγός της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Βασίλης Καραβάκος.
Τέλος ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Μανώλης Πετάσης, αφού σχολίασε αρνητικά τις θέσεις των κ.κ. Καραβάκου και Περιβολαράκη, ανέφερε για την τοποθέτηση του δημάρχου ότι του θύμισε υπουργό από τη νυν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Διαβάστε επίσης

Ξανά στο προσκήνιο το 2ο Λύκειο Μεταμόρφωσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ