Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Έξω από το σπίτι»: Οι γκρίζες ζώνες και τα στοιχήματα της επόμενης ημέρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Αγωνία επικρατεί στηv συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων για την επόμενη ημέρα του Lockdown, η οποία έχει πολλές γκρίζες ζώνες, αλλά και μεγάλα στοιχήματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Oι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού κατέστησαν σαφείς τις δυσκολίες που έχει το εγχείρημα, καθώς η χώρα ναι μεν κέρδισε το πρώτο στοίχημα, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά της.
Σε κάθε περίπτωση η επόμενη εβδομάδα θα αποτελέσει crash test για την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς ανοίγουν τόσο τα μικρά εμπορικά καταστήματα όσο και τα κομμωτήρια.
Με αυτό ως δεδομένο η 4η Μαΐου θεωρείται ορόσημο, καθώς η επιστροφή στην εργασία έστω και εάν άπαντες φορούν γάντια και μάσκες συνιστά το τέλος του σλόγκαν «μένουμε στο σπίτι».

Θα ακολουθήσουν άλλες δύο φάσεις που είναι οι εξής:

      • Μετά τις 11 Μαΐου θα ανοίξουν καταστήματα εστίασης, και δικαστήρια, ενώ θα αρχίσουν και τα μαθήματα στη Γ’ Λυκείου.
      • Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα υπάρξει ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, άνοιγμα των μουσείων, θεάτρων και πολυκαταστημάτων.

Αχαρτογράφητα ύδατα
Ωστόσο, τίποτα δεν θα είναι ίδιο όπως παλιά, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις θα τηρούνται κανόνες υγιεινής και αποφυγής συγχρωτισμού και είναι πολύ πιθανό τα μέτρα να επιστρέψουν, εάν παρατηρηθεί έξαρση.
Οι γκρίζες ζώνες είναι πολλές, κάτι που φαίνεται από την ειδική μέριμνα για ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους, που θα πρέπει να κάνουν περισσότερη υπομονή, όσον αφορά στην άρση των περιοριστικών μέτρων.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η διαδικασία επιστροφής θα είναι αργή και μακρόσυρτη και εξηγούν ότι οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι η Ελλάδα όπως και όλος ο πλανήτης έχουν μπει σε αχαρτογράφητα ύδατα και ουδείς είναι σε θέση να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για τη συμπεριφορά του ιού.
Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ανοσία, το ρόλο των ασυμπτωματικών και την μετάδοση του covid -19, που μπορεί να φέρει σε οριακό σημείο ακόμη και προηγμένα συστήματα υγείας.
Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα που έλαβαν νωρίς μέτρα ελέγχου, αλλά και κοινωνικής αποστασιοποίησης, η διασπορά του ιού ήταν περιορισμένη.

Εύθραυστες ισορροπίες
Το γκρίζο τοπίο διατηρείται λόγω του ότι δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», με αποτέλεσμα όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά ως προς την εξέλιξη της πανδημίας.
Εάν σε αυτό προσθέσει κανείς την αβεβαιότητα λόγω του ότι το εμβόλιο αργεί ακόμη, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το παραμικρό λάθος μπορεί να τινάξει στον αέρα τις εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες.

Κοινωνική συνοχή
Όλα δείχνουν να κρέμονται από μια κλωστή και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να έχουν ως στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών.
Οι Έλληνες άλλωστε δοκιμάστηκαν στα χρόνια των μνημονίων και η κρίση που όλοι βιώνουμε σήμερα μπορεί να εξελιχθεί σε «ξαφνικό θάνατο» για τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα τρία στοιχήματα της επόμενης ημέρας είναι:

  • Θέσεις εργασίας: Παρά τις εξαγγελίες για απαγόρευση των απολύσεων και τα κίνητρα στις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, οι καταγγελίες συμβάσεων από τις αρχές Μαρτίου σπάνε τα κοντέρ. Εάν δεν υπάρξει ένα νέο ένα «νέο σχέδιο Μάρσαλ», χώρες με χρόνιες παθογένειες όπως η Ελλάδα θα βιώσουν την απόλυτη φτωχοποίηση.Οι εφιαλτικές  προβλέψεις για την ύφεση, καθιστούν σαφές ότι η χώρα χρειάζεται νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που και θα διατηρεί και θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
  • Θωράκιση του ΕΣΥ: Ο πρωθυπουργός έχει αποκαλέσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ως «ήρωες πίσω από τις μάσκες». Είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό το ΕΣΥ, το οποίο πρέπει να ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προκειμένου να μην υπερφορτωθούν τα νοσοκομεία στην περίπτωση που εμφανιστεί δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο.
  • Αποσυμφόρηση δομών: Η εμπειρία από κλειστές δομές φιλοξενίας μεταναστών όπως στο Κρανίδι, επιβεβαίωσε την ανάγκη για άμεση αποσυμφόρηση. Η καλύτερη κατανομή τους στην ενδοχώρα θα δώσει τη δυνατότητα για πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και θα βάλει τέλος στον εφιάλτη της διασποράς.

Έξω από το σπίτι
Όπως γίνεται αντιληπτό τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί και οι επόμενοι μήνες και όχι ημέρες, θα κρίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό εάν οι Έλληνες θα είναι ασφαλείς έξω από το σπίτι τους.
Ο αόρατος εχθρός όπως έχει ονομαστεί η επιδημία του covid-19, μπορεί να κάνει ανά πάσα στιγμή την εμφάνισή της και να ανατρέψει, ότι κερδίσαμε κατά τη διάρκεια του lockdown.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ