Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Έχουμε ένα καλό και ένα κακό νέο”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Αντιπροέδρου Ε.Ο.Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ και Πολιτευτή ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών

Ο Αύγουστος φτάνει στο τέλος, καθώς και οι διακοπές για τους περισσότερους. Η δε επιστροφή στη βάση συνδυάζεται με συζήτηση, μέχρι και καβγάδες μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων για τα δικαιώματά τους. Όλοι πάντως συμφωνούν ότι το στοίχημα για τις επιδόσεις του Ελληνικού Τουρισμού κερδήθηκε το φετινό καλοκαίρι.

Την Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν επισκεφθεί πάνω από 6 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό. Τον Ιούλιο και Αύγουστο ξεπεράσαμε τα 2 εκατομμύρια επισκέπτες, επίδοση που είχαμε να δούμε από το 2019. Για πρώτη φορά η χώρα μας ξεπέρασε στους αγαπημένους προορισμούς για τους Γάλλους την ίδια τη Γαλλία, με αποτέλεσμα να είναι περισσότεροι αυτοί που ταξίδεξαν προς την Ελλάδα από ότι στην ίδια τη χώρα τους. Θετικά όμως δεν ήταν μόνο τα στοιχεία του τουρισμού από το εξωτερικό, αλλά εξίσου ικανοποιητικός ήταν ο ρυθμός του εσωτερικού τουρισμού, αφού πιάσαμε νούμερα που είχαμε χρόνια να δούμε λόγω της οικονομικής κρίσης. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν τα προγράμματα: «Τουρισμός για Όλους» και το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού. Όλα δείχνουν πώς τα έσοδα από τον τουρισμό θα προσθέσουν τουλάχιστον 1% στο ΑΕΠ της χώρας.
Παρά τα θετικά μηνύματα από τον τουρισμό, το θέμα της πανδημίας προβληματίζει αφού τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς κυρίως λόγω της έξαρσης της μετάλλαξης «Δέλτα» που παρατηρείται και στην Ελλάδα και πλήττει κυρίως τους ανεμβολίαστους. Δυστυχώς μία μερίδα του κόσμου επιμένει να μην εμβολιαστεί θέτοντας σε κίνδυνο όλους μας: Τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφονται, αλλά και την κοινωνία και οικονομία. Αφού, όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι και αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, νοσηλευομένων και θανάτων, τόσο αυξάνεται ο φόβος για κλειστές επιχειρήσεις, για ένα νέο lockdown. Τα δεδομένα από τις νοσηλείες των δύο τελευταίων μηνών δείχνουν ότι πάνω από το 90% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ λόγω Covid είναι ανεμβολίαστοι. Τα δε επιχειρήματά τους για να μη κάνουν το εμβόλιο δεν βασίζονται φυσικά σε επιστημονικά δεδομένα, παρά σε θεωρίες συνομωσίας και παράλογες ιδεοληψίες, εγείροντας σαφέστατα το συναίσθημα δικαιοσύνης της πλειοψηφίας των πολιτών.

Σύμφωνα με μελέτες χρειαζόμαστε ακόμη, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, που αγγίζει το 80%, όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με τον στόχο αυτό η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα ώστε να ενθαρρύνει και όχι να τιμωρήσει τουλάχιστον του επιφυλακτικούς να κάνουν το εμβόλιο, προστατεύοντας παράλληλα τον υπόλοιπο πληθυσμό, αλλά και την κοινωνία και οικονομία της χώρας. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα μπορούσαμε να τα παρομοιάσουμε με ένα lockdown των ανεμβολίαστων σε συνδυασμό με την απαραίτητη διεξαγωγή αρκετών rapid test, τα οποία πλέον θα κοστίζουν 10 ευρώ το ένα. Μόνο οι εμβολιασμένοι, αλλά και όσοι έχουν συμπτώματα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση για να κάνουν τα τεστ δωρεάν στις δημόσιες δομές υγείας. Ό,τι κερδίζουμε από τον Τουρισμό ας μην επιτρέψουμε να χαθεί από έναν ακόμα χειμώνα μακριά από την κανονικότητα και με υποχρεωτικούς εγκλεισμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ