Πολιτική
“Ακρίβεια σε παγκόσμιο επίπεδο”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου
Άρθρο της Αντιπροέδρου Ε.Ο.Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ και Πολιτευτή ΝΔ, Βορείου Τομέα Β1 Αθηνών
Η χώρα μας πρωταγωνιστεί με τις ενέργειές της στην αυτονομία και φύλαξη των Ευρωπαϊκών συνόρων. Η στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία εμβαθύνεται ουσιαστικά. Πέρα από την Ευρωατλαντική Συμμαχία που ενώνει άρρηκτα τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, η Ελλάδα και η Γαλλία θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Ενέργεια που είναι απαραίτητο πια να προχωρήσει όπως διαμορφώνονται οι διεθνείς εξελίξεις. Η κυβέρνηση με στοχευμένες ενέργειες κάνει προσπάθειες εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από μία δεκαετία κρίσης και στο βαθμό που επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί.
Την ίδια στιγμή που οχυρώνουμε τα Ευρωπαϊκά σύνορα, η αύξηση των τιμών στα βασικά αγαθά απαιτεί την οχύρωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Τροχοπέδη στην ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλεί η ακρίβεια. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να εφαρμόζει μέτρα και να λαμβάνει αποφάσεις με τις οποίες προσωρινές και απότομες ανατιμήσεις που συμβαίνουν διεθνώς, να αφήνουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Μεταξύ άλλων λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης των πολιτών, αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, διατήρησης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης κατά 20%. Έτσι, το συνολικό επίδομα θέρμανσης ανέρχεται, πλέον, στα 100 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών μειώνεται, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.
Η αντιμετώπιση των φαινομένων ακρίβειας χρειάζεται στοχευμένα μέτρα και σοβαρό έλεγχο της αγοράς, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να μην εργαλειοποιηθεί η εκτιμώμενη ως προσωρινή παγκόσμια αύξηση τιμών. Η επιδότηση του συνόλου του πληθυσμού για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης ρεύματος, με ποσό 30 ευρώ ανά MWh είναι ένα μέτρο που σίγουρα να ανακουφίσει μεγάλη μερίδα πολιτών.
Αντιστάθμισμα στην παγκόσμια ανατίμηση των τιμών αποτελεί η μείωση των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Στις μειώσεις φόρων που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα προστίθεται η περαιτέρω μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%. Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζεται και για το 2022, όπως και η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπλέον, μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, από το 24% στο 13%, έως τον Ιούνιο του 2022. Ο φόρος γονικών παροχών–δωρεών καταργείται για συγγενείς πρώτου βαθμού, για ακίνητες και κινητές αξίες και αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ. Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα, στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών. Επιπλέον, μειώνεται, σε μόνιμη βάση, στο 6%, ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή.
Ανατίμηση τιμών σημαίνει πληθωρισμός, αύξηση των επιτοκίων δανεισμού των χωρών. Αύξηση της τιμής του πετρελαίου που δημιουργεί ένα τσουνάμι ανατιμήσεων σε αγαθά πρώτης ανάγκης. Με άλλα λόγια σημαίνει το πορτοφόλι μας να αδειάζει χωρίς να έχουν μειωθεί τα εισοδήματα και χωρίς να έχουμε αλλάξει τρόπο ζωής. Όλα τα παραπάνω μέτρα, στόχο έχουν να συγκρατήσουν το άδειασμα του πορτοφολιού.