Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ακραία πόλωση: Κινούμενη άμμος η πολιτική ζωή λόγω υποκλοπών – Κόπηκαν οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των κομμάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί η πολιτική ζωή λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι εξελίξεις που δρομολογούνται είναι τουλάχιστον απρόβλεπτες.

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, κατέστησε σαφές ότι η σύγκρουση θα είναι μετωπική και δύσκολα θα βρεθούν από εδώ και στο εξής σημεία συναίνεσης.

Η κυβέρνηση ασφαλώς και θα επιχειρήσει αλλαγή ατζέντας, είναι όμως σαφές ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αφήσουν την υπόθεση και θα απαιτήσουν τη διαλεύκανσή της για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.

Η πολιτική ζωή κινείται σε αχαρτογράφητα ύδατα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της χώρας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Κοινό μυστικό είναι πλέον ότι οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα ανέβουν στα ύψη, καθώς η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, δημιουργεί μια εκρηκτική σχέση ανάμεσα στο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη. Εάν προσθέσει κανείς ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πολιτική συνεννόηση στα κρίσιμα θέματα της συγκυρίας.

 

Άπλυτα στη φόρα

Στην παρούσα συγκυρία, ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι στις συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής στις οποίες θα καταθέσουν πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ θα έρθουν στην επιφάνεια… σκελετοί.

Τα …άπλυτα στη φόρα όμως, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν και ακραίες συνθήκες πόλωσης γεγονός που θα μετατρέψει την πολιτική ζωή της χώρας σε κινούμενη άμμο που θα καταπιεί τους πάντες

 

Επιστημονικής φαντασίας

Με αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μπορούν να κρατηθούν στην εξουσία, υπό το βάρος ενός μείζονος πολιτικού θέματος όπως είναι οι υποκλοπές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για αλλαγή πρωθυπουργού, μόνον ως «επιστημονικής φαντασίας» μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε δεν αμφισβητείται από τους βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι δεν ξεχνούν ότι με αυτόν ως Πρόεδρο, η Ν.Δ. κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές του 2019.

Κατά συνέπεια, ο κ. Μητσοτάκης θα παραμείνει στο τιμόνι της χώρας, με την αντιπολίτευση όμως να είναι συνολικά απέναντί του, τόσο στην προεκλογική περίοδο όσο και στην ώρα της κάλπης.

 

Συγκρουσιακό τοπίο

Το νέο δεδομένο που φέρνει στην πολιτική ζωή η υπόθεση των υποκλοπών είναι ότι σπάει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο συνέβαλε στην απομάκρυνση του Α. Τσίπρα από την εξουσία.

Ο Ν. Ανδρουλάκης χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά του πρωθυπουργού, τον οποίο θεωρεί βασικό υπεύθυνο για την παρακολούθησή του, στη διάρκεια της εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης στο ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί ενημέρωση στο αυτί, εξέλιξη που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το περιβάλλον είναι συγκρουσιακό και ότι οι σχέσεις τους πολύ δύσκολα θα αποκατασταθούν.

Ενδεικτική του νέου τοπίου που διαμορφώνεται, είναι και η σκληρή δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση, που καθιστά σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντί του ένα σημαντικό κομμάτι του εκσυγχρονιστικού μπλοκ.

 

Προοδευτική κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ στήνει γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ, καθώς στηρίζει την πρότασή του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως και να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Στην ουσία δηλαδή, η Κουμουνδούρου επιχειρεί να «κάψει» το αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και να διαμορφώσει μέσω των υποκλοπών ένα αντιδεξιό μέτωπο, στο οποίο οι πάντες θα στρέφονται κατά του πρωθυπουργού.

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί ότι είτε θα μαζέψει, είτε θα μηδενίσει τη δημοσκοπική ψαλίδα της διαφοράς με τη Ν.Δ. και θα παίζει στα ίσια με τον Κ. Μητσοτάκη έως τις εκλογές.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος για προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ.

 

Ουρά του ΣΥΡΙΖΑ

Το πρόβλημα για τον κ. Ανδρουλάκη είναι ότι δεν θέλει να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γνωρίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει εκ νέου στη Ν.Δ. επαναπατριζόμενους ψηφοφόρους του κινήματος.

Η ηγετική ομάδα της Χ. Τρικούπη επιχειρεί να χαράξει αυτόνομη πορεία, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι η μέγγενη θα αυξάνει όσο η χώρα οδηγείται προς τις κάλπες και δεν υπάρχει καθαρή απάντηση για τις κυβερνητικές συνεργασίες.

 

Ακυβερνησία

Οι τελευταίες εξελίξεις, οδηγούν πολλούς στην εκτίμηση ότι η χώρα εισέρχεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στην οποία δεν υπάρχουν σταθερές για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα μετά τις εκλογές.

Το έλλειμμα συνεννόησης σε συνδυασμό με τον κίνδυνο να αρχίσουν να βγαίνουν …σκελετοί από τα ντουλάπια, γεννά φόβους για ακυβερνησία, που είναι ότι πιο χαοτικό για τη δημοκρατία.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ