Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Αλλοπρόσαλλος Ερντογάν: Αυτόκλητος ηγέτης του Ισλάμ, σπρώχνει την Τουρκία σε αδιέξοδο

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη με τον Ταγίπ Ερντογάν να δείχνει ανεξέλεγκτος και να κόβει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τη Δύση.

Η πολεμική ρητορική του εναντίον της Γαλλίας και προσωπικά κατά του Εμ. Μακρόν, καθιστούν σαφές, ότι ανοίγει για τα καλά τον Ασκό του Αιόλου με ότι αυτό συνεπάγεται και για τη χώρα μας.
Διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν ότι στόχος του Προέδρου της Τουρκίας είναι να εμφανιστεί ως αυτόκλητος ηγέτης του Ισλάμ στο πλαίσιο της ιδιότυπης ιμπεριαλιστικής πολιτικής που επιχειρεί.
Οι σκληρές αναφορές του κατά του Εμ. Μακρόν επιβεβαιώνουν όλους όσοι υποστηρίζουν ότι κατασκευάζει τεχνητούς εχθρούς, προκειμένου να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας του.
Το γεγονός ότι έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τους ευρωπαίους ηγέτες συνεχιστές του Ναζισμού, δείχνει ότι είναι πλέον αντιμέτωπος με τις επιλογές που έχει κάνει.
Η στρατηγική που έχει επιλέξει απειλεί ευθέως πλέον την «ταυτότητα» της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να τον εγκαταλείπουν ακόμη και οι τελευταίοι του «φίλοι» και να είναι πιο μόνος από ποτέ.
Το αδιέξοδο των επιλογών του επιβεβαιώνεται από το ότι ενώ καταγγέλλει την Ε.Ε., η τουρκική οικονομία, κλυδωνίζεται.

Η αντιφατική του πολιτική φαίνεται από το γεγονός ότι:

  • από τη μια κηρύσσει εμπάργκο στα γαλλικά προϊόντα και
  • από την άλλη βλέπει την τουρκική λίρα να καταρρέει και να βρίσκεται κάτω και από το ιστορικό χαμηλό της αναλογίας των 8 δολαρίων.

Τουρκική λίρα
Οι επιλογές του επηρεάζουν το σύνολο της τουρκικής κοινωνίας, ακόμη και τα μεσαία στρώματα τα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.
Ο «σουλτάνος» προσπαθεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση με «πόλεμο» κατά πάντων στην Ευρώπη, με πολιτικές αλλοπρόσαλλες, που δεν μπορούν να εξηγηθούν με την κοινή λογική.
Η κήρυξη μποϊκοτάζ για παράδειγμα στα γαλλικά προϊόντα, γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η Τουρκία πιέζει ασφυκτικά για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης.

Χωρίς συμμαχίες
Το που οδηγείται ο κ. Ερντογάν δύσκολα μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα από τώρα, καθώς θεωρείται ένας εξαιρετικά απρόβλεπτης «παίχτης» που μπορεί να προκαλέσει ανατροπές.
Ωστόσο, εάν εξαιρέσει κανείς τον Βλ. Πούτιν, τα ερείσματά του έχουν περιοριστεί στους Αζερους  και στο Κατάρ, γεγονός που καθιστά σαφές ότι τίποτα δεν είναι όπως παλιά για τον ίδιο.

Πιο επικίνδυνος
Η διεθνής απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει όμως τον κάνει ακόμη πιο επικίνδυνο και δεν είναι λίγοι αυτοί που αφήνουν να εννοηθεί ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει έκρηξη.
Η προκλητική του ρητορική για τα Βαρώσια όπου έφτασε στο σημείο κατά τη συνάντησή του με το νέο Κατοχικό ηγέτη Τατάρ να προαναγγείλει πικ –νικ, δείχνει ότι επιδίωξή του είναι η ρήξη.
Άλλοι πάλι τονίζουν ότι έχει… μεθύσει από την εξουσία που διατηρεί ακόμη στην Τουρκία και υπερεκτιμά τις δυνατότητές, πιστεύοντας ότι δεν μπορεί κανένας να τον σταματήσει.

«Πόλεμος» διπλωματίας
Όποια και εάν είναι η αλήθεια για τις πραγματικές επιδιώξεις του κ. Ερντογάν, το βέβαιο είναι ότι θα συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τις προκλήσεις του έναντι της Ελλάδας.
Διπλωματικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι θα ήθελε ένα «θερμό» επεισόδιο που θα προκαλούσε η Αθήνα, η οποία όμως δεν έπεσε στην παγίδα που στήνει εδώ και πολύ καιρό.
Ο εκνευρισμός του έχει σχέση με το γεγονός ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι σταθερά προσηλωμένη στην αντιμετώπισή του στην βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Η Αθήνα συστηματικά επιδίδεται σε έναν «πόλεμο» διπλωματίας που έχει φέρει σε αδιέξοδο τον κ. Ερντογάν, ο οποίος κάθε μέρα που περνάει δείχνει να βρίσκεται σε όλο και μεγαλύτερο αδιέξοδο.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην καθώς η Αθήνα:

  • Στηρίζεται απολύτως από την Ε.Ε.
  • Οχυρώνεται διπλωματικά μέσω συνεργασιών με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Βαρύ κλίμα
Σε όλα αυτά προσθέσουμε τις σκληρές δηλώσεις του State Department κατά της Τουρκίας και τη στήριξη της Μόσχας μέσω του Σ. Λαβρόφ στην Αθήνα για το δικαίωμα επέκτασης χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια.
Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας δίνουν νέα ώθηση στις σχέσεις Αθήνας- Μόσχας και σηματοδοτούν μια νέα περίοδο που θα φέρει σε δυσχερή θέση την Άγκυρα.
Το βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται για τον Τούρκο Πρόεδρο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση πάντως να ερμηνευτεί ως «νίκη», καθώς ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι είναι απρόβλεπτος.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί στους διπλωματικούς κύκλους είναι ότι θα συντηρεί την πολεμική του ρητορική, καθώς είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να του δώσει τη δυνατότητα να εμφανιστεί ως αυτόκλητος ηγέτης του Ισλάμ.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ