Connect with us

Ειδήσεις

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Συναγερμός για την ακρίβεια του πετρελαίου

Published

on

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Αθήνα τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και οι φόβοι για διάχυση της κρίσης πιο έντονοι από ποτέ.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπένζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας παίρνει σαφώς το μέρος του Ισραήλ στον πόλεμο με την Χαμάς.

Η δήλωση του πρωθυπουργού για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ σε συνδυασμό με τον διαχωρισμό που έκανε μεταξύ της Χαμάς και των Παλαιστινίων, έδειξε το πως θα πορευτεί η χώρα μας σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία και τον προβληματισμό, καθώς όπως τονίζουν οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές και απαιτούνται πολύ προσεκτικοί χειρισμοί στις επιλογές που θα γίνουν.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα έχει επιπτώσεις και για την Ελλάδα, η οποία είναι μια χώρα η οποία βρίσκεται κοντά σε μια περιοχή που υπάρχει μεγάλη ένταση.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις και με τους εταίρους στην Ε.Ε. καθώς γνωρίζει ότι απαιτείται η χάραξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής, η οποία θα δίνει λύσεις και δεν θα είναι μέρος του προβλήματος.

Οι μεγάλοι κίνδυνοι, βρίσκονται χωρίς αμφιβολία, στην οικονομία ένας κρίσιμος τομέας που ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να βγάλει τη χώρα με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις.

 

Εφιάλτης πετρελαίου

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου που θα επηρεάσει τις τιμές στα πάντα από τα τρόφιμα και την ενέργεια έως τις μεταφορές.

Ο εφιάλτης δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερος στην περίπτωση κατά την οποία εμπλακεί περαιτέρω το Ιράν και ιδίως στην περίπτωση που χτυπηθούν καίριες υποδομές της Τεχεράνης.

Σε ένα τέτοιο ακραίο σενάριο που θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που κάνουν μαύρες προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει ακόμη και στα 200 δολάρια το βαρέλι.

Πρόκειται όπως γίνεται αντιληπτό για ένα ενδεχόμενο που θα βάλει σε περιπέτειες όχι μόνο την περιοχή αλλά και τον κόσμο ολόκληρο και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός επιδιώκει πιο ενεργό ρόλο από την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται και η στρατηγική μεγάλων δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ να ελεγχθεί έως ένα βαθμό η κατάσταση ώστε να αποφευχθούν συνέπειες και στο οικονομικό επίπεδο.

 

Σχέδια στήριξης

Με δεδομένο ότι όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι, στο Μαξίμου έχουν αρχίσει να γίνονται σχέδια επί χάρτου προκειμένου να στηριχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Οι επαφές του πρωθυπουργού με τον Κωστή Χατζηδάκη είναι συνεχείς και ήδη είναι υπό επεξεργασία Plan B, για τη στήριξη των ευάλωτων απέναντι στο νέο “τσουνάμι” της ακρίβειας που θα πυροδοτήσει τυχόν επέκταση των συγκρούσεων.

Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε σαφές ότι καμία χώρα και ασφαλώς και η Ελλάδα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την οικονομία.

Κυβερνητικές πηγές λένε με νόημα ότι η συζήτηση για νέα μέτρα είναι πρόωρη και ξεκαθαρίζουν ότι αυτό που προέχει είναι η ορθή εκτέλεση του Προϋπολογισμού και να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία

Ωστόσο, “κόκκινη” γραμμή για τις όποιες παρεμβάσεις είναι τα 100 δολάρια στην τιμή του βαρελιού στο πετρέλαιο, κάτι που εάν συμβεί θα οδηγήσει πιθανότατα στην ενεργοποίηση μέτρων στήριξης στους πιο ευάλωτους και τους άνεργους.

 

Η “ασπίδα” των υπερεσόδων

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι η ενεργοποίηση μέτρων στήριξης έχει κόστος στον προϋπολογισμό, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν επιπλέον έσοδα σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία.

Ο Κωστής Χατζηδάκης πάντως έχει επενδύσει στην “ασπίδα” των υπερεσόδων, τη θετική πορεία δηλαδή της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που μπορεί να δώσει λύσεις και να μην οδηγήσει σε εκτροχιασμό την οικονομία.

Αρμόδιες πηγές, μάλιστα εκφράζουν την εκτίμηση ότι στο τέλος του χρόνου θα υπάρξει σημαντική υπεραπόδοση των εσόδων και θα δημιουργηθεί ένα νέο “μαξιλάρι” που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 200 εκατ. ευρώ.

 

Το όπλο της επενδυτικής βαθμίδας

Κυβερνητικά στελέχη, υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι ένα από τα “όπλα” που έχει στη διάθεσή της η χώρα για να αντιμετωπίσει την κρίση στη Μέση Ανατολή είναι και η επενδυτική βαθμίδα.

Όπως εξηγούν με τη νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s, δημιουργείται ένα άλλο περιβάλλον για την οικονομία, που είναι πολύ πιο ασφαλές σε σχέση με το παρελθόν.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ