Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ανεβάζει στροφές η Ν.Δ.: Το τριπλό σύνθημα Μητσοτάκη στο δρόμο προς τις εκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανεβάζει στροφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση της Ν.Δ. και να ακυρώσει πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι οι κάλπες δεν είναι εύκολη υπόθεση, σημειώνοντας μάλιστα ότι η απλή αναλογική αλλάζει τους κανόνες της εκλογικής συμπεριφοράς. Βασική στόχευση του επιτελείου του Μαξίμου είναι να κερδίσει τη “μάχη” των Κεντρώων ψηφοφόρων που θεωρούνται η πλέον βασική “δεξαμενή” για να κερδίσει η Ν.Δ. άλλη μια τετραετία στο τιμόνι της χώρας.

Η στρατηγική που ακολουθείται, αφορά χωρίς αμφιβολία σε εκλογές δύο γύρων, αλλά άπαντες έχουν αντιληφθεί ότι το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, θα είναι αυτό που θα καθορίσει εάν η Ν.Δ. είναι κοντά στην αυτοδυναμία.

Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα δίνεται σε νομοσχέδια τα οποία θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση, καθώς οι πολίτες θα είναι σε θέση να κάνουν σύγκριση με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προεκλογική στρατηγική της Ν.Δ. έχει αρχίσει να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών, κάτι που σημαίνει ανάδειξη του κυβερνητικού έργου με μπαράζ περιοδειών που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.

Κεντρικό πρόσωπο είναι χωρίς αμφιβολία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι η σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα θα επικεντρωθεί στο πρόσωπο που θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

 

Υλοποίηση δεσμεύσεων

Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν το πρόβλημα που έχει προκληθεί με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, σημειώνουν όμως ότι στο δρόμο προς τις εκλογές το θέμα που θα κυριαρχήσει είναι η οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερης βαρύτητας θεωρούνται τα συνθήματα που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και τα οποία σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού θα κρίνουν τη “μάχη” της κάλπης.

Πρόκειται για συνθήματα που έχουν ως στόχο να καταστήσουν σαφές πώς όποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η Ν.Δ. και προσωπικά ο πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές του 2019 έγιναν πράξη κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

Τα συνθήματα αυτά είναι τα εξής:

1. “Το είπαμε – το κάναμε”:

Ο πρωθυπουργός δίνει έμφαση στα πεπραγμένα της κυβέρνησης του, προκειμένου να περάσει το μήνυμα ότι υπήρξε συνέπεια. Το σύνθημα “το είπαμε- το κάναμε”, δίνει έμφαση στην προβολή του κυβερνητικού έργου, για το οποίο “γαλάζιοι” βουλευτές και στελέχη, τονίζουν, ότι δεν πρέπει να χαθεί στην αντιπαράθεση της προεκλογικής περιόδου. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι οι πολίτες θα αντιληφθούν την ανάγκη να υπάρξει συνέχιση του κυβερνητικού έργου για άλλη μια τετραετία, ώστε η χώρα όχι μόνον να επανέλθει στην κανονικότητα, αλλά και να αποκτήσει προοπτική, κάνοντας το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.

 

2. “Αυτοδύναμη Ελλάδα”:

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν καταλήξει εδώ και καιρό στο συμπέρασμα ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογική αναμέτρηση δύο γύρων, καθώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν περιθώρια για πολιτικές συγκλίσεις. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι το κλίμα με το ΠΑΣΟΚ που υπό προϋποθέσεις θα ήταν ένας κυβερνητικός σύμμαχος, είναι εχθρικό. Το σύνθημα για “αυτοδύναμη Ελλάδα” έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, καθώς υπογραμμίζει την ανάγκη να μην μπει η χώρα στην περιπέτεια της αστάθειας και της αβεβαιότητας. Στην ουσία δηλαδή, τα στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου θέλουν να ταυτίσουν την αυτοδυναμία της Ν.Δ. με την αυτοδυναμία της Ελλάδας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές απαιτεί ένα ποσοστό της τάξης του 37,5%-38%, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση και η Ν.Δ. είναι υποχρεωμένη να βρει νέες “δεξαμενές” ψηφοφόρων για να πετύχει το στόχο της.

 

3. “Δεύτερη φορά στη συμφορά ή δεύτερη εντολή στην προκοπή;”:

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και το σύνολο των “γαλάζιων” στελεχών, υπογραμμίζουν την ανάγκη να μην επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας στην διακυβέρνηση της χώρας. Το δίλημμα για “σταθερότητα ή περιπέτειες” αποτυπώνεται στο σύνθημα “δεύτερη φορά στη συμφορά ή δεύτερη εντολή στην προκοπή” και επιδιώκει να αναδείξει την ποιοτική διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι η επαναπροσέγγιση με μια σημαντική “δεξαμενή” ψηφοφόρων του Κέντρου οι οποίοι ναι μεν στήριξαν τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2019, αλλά έχουν μια πολύ “χαλαρή” σχέση μαζί της. Στο πλαίσιο αυτό, η επανασύσταση του αντί – Σύριζα μετώπου θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στη Ν.Δ. να αυξήσει το ποσοστό της και να φτάσει στο πολυπόθητο 37,5%-38% στις δεύτερες εκλογές για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι στην κάλπη της απλής αναλογικής, ψηφοφόροι αυτού του χώρου θα στραφούν σε ψήφο με αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά και για το λόγο αυτό τα διλήμματα που θα τίθενται θα έχουν ως στόχο την επαναπροσέγγιση του.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ