Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Αντεπίθεση Α. Τσίπρα: Παιχνίδι… Κέντρου στη μάχη της πανδημίας με τον Κ. Μητσοτάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Φουλ επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά με προτάσεις που θα του δώσουν τη δυνατότητα να απευθυνθεί στη μεσαία τάξη, σχεδιάζει ο Α. Τσίπρας για να παίξει στα ίσια με τον Κ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα, κάτι που σημαίνει ότι θα ανεβάσει στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό.
Αιχμή του δόρατος θα είναι η διαχείριση της πανδημίας, με τους στενούς του συνεργάτες να τονίζουν πως τα όσα έγιναν στην Ικαρία παραπέμπουν σε έναν πρωθυπουργό μονάρχη.
Ο κ. Τσίπρας καταλογίζει τον κ. Μητσοτάκη αλαζονεία της εξουσίας, με το επιχείρημα ότι αρνείται να αντιληφθεί πως ενώ η κοινωνία τα φέρνει πολύ δύσκολα βόλτα, αυτός επιδίδεται σε φιέστες.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για ένα δεύτερο ατόπημα του κ. Μητσοτάκη, μετά την βόλτα στην Πάρνηθα, κατηγορώντας τον, ότι επιχειρεί να πέσει στα μαλακά.
«Τι γιορτάζανε; Τους 6.000 νεκρούς από την επιδημία; Τι κάνει άραγε ο πρωθυπουργός; Προεκλογικού χαρακτήρα περιοδεία, με τσαμπούνες και βιολιά;», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε στον Alpha.
Όλα πλέον συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας θα καταλογίζει στον κ. Μητσοτάκη ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον, προκειμένου να μπορέσει να τον βάλει στο «κάδρο» των ευθυνών.
Έως τώρα όπως εξηγούν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης ήταν στο απυρόβλητο και σημειώνουν ότι με τα όσα έγιναν στην Ικαρία απέδειξε ότι είναι μέρος του προβλήματος.

Παιχνίδι Κέντρου
Αυτή βέβαια είναι η μια όψη της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Κουμουνδούρου, καθώς στόχος είναι να μαζέψει άμεσα την ψαλίδα της διαφοράς από τη Ν.Δ.
Στόχος του κ. Τσίπρα είναι να καταφέρει να απευθυνθεί στη μεσαία τάξη, καθώς γνωρίζει ότι εάν δεν τα καταφέρει οι κάλπες όποτε και εάν στηθούν θα εξελιχθούν σε… περίπατο για τον πρωθυπουργό.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για κυκλωτικές κινήσεις προκειμένου να κερδίσουν το παιχνίδι του πολιτικού Κέντρου, που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κυριαρχία του πρωθυπουργού.
«Εάν καταφέρουμε να σπάσουμε αυτή την ηγεμονία, τα δεδομένα σίγουρα θα αλλάξουν», τονίζουν και σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις που θα βγάλουν τη χώρα από το σημερινό αδιέξοδο.
Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαίες δεν πρέπει να θεωρούνται οι αναφορές του για «εγκατάλειψη» από την κυβέρνηση της μεσαίας τάξης, καθώς ξέρει ότι αυτή ήταν που έδωσε τη νίκη στον κ. Μητσοτάκη στις εκλογές του 2019.
Το βασικό επιχείρημα του πρώην πρωθυπουργού, ήταν πως άφησε μεσαία και λαϊκά εισοδήματα στην τύχη τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Η μεγάλη ευκαιρία
Η επιχείρηση γοητείας στη μεσαία τάξη, θα συνεχιστεί με κατάθεση πολύ συγκεκριμένων προτάσεων, που σηματοδοτούν το πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο κεντροαριστερές θέσεις.
«Είναι αναγκαία η στροφή στο ρεαλισμό», έλεγε με νόημα στον «Χτύπο» βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημείωνε ότι τώρα είναι η ώρα της μεγάλης αντεπίθεσης.
Εξηγούσε δε, πώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευκαιρία να συνδεθεί εκ νέου με τα στρώματα που τον ψήφισαν το 2015, αλλά ήραν την εμπιστοσύνη τους στις εκλογές του 2019.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις που γίνονται στην Κουμουνδούρου, η μεσαία τάξη στην οποία στηρίχθηκε εκλογικά η ΝΔ, είναι από τους μεγάλους χαμένους της κρίσης του κορονοϊού.
«Η μεσαία τάξη πάει κατ’ ευθείαν στην κόλαση», είπε στην συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας, γεγονός που καθιστά σαφές ότι θα εξαπολύσει συνεχή πυρά στον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις που δρομολογούνται.
Το εγχείρημα ασφαλώς και δεν είναι εύκολο, καθώς όποιος διαβάσει πολύ προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις διαπιστώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ  συμφωνεί με επιλογές της κυβέρνησης.
Ο κ. Τσίπρας δίνει πλέον ιδιαίτερη βαρύτητα στις μετρήσεις κοινής γνώμης, αλλά επισημαίνει ότι είναι φωτογραφίες της στιγμής και δεν κρύβει ότι πολύ σύντομα τα δεδομένα θα αλλάξουν.
«Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, έχει αρχίσει η φθορά», τονίζουν συνομιλητές του και του εισηγούνται να ρίξει το γάντι στον κ. Μητσοτάκη με αφορμή τις πρόωρες εκλογές
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας, δηλώνει ότι «δεν είναι ώρα να ζητήσω εκλογές» και υποστηρίζει ότι εάν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει κάτι τέτοιο, θα υποστεί μεγάλο εκλογικό σοκ.

Δόσεις, διαγραφές
Η εκτίμηση που κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου είναι ότι στην κοινωνία επικρατεί μεγάλη οργή, κάτι που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.
Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει με την λογική του ώριμου φρούτου και για το λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει άμεσα τη δική του πρόταση για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σχετικά με “τα χρέη της πανδημίας”.
Η πρόταση θα περιλαμβάνει πολλές δόσεις, αλλά και διαγραφή, πέρα από τις προσαυξήσεις, και ενός μέρους της βασικής οφειλής, με στόχο να έρθει πιο κοντά με τα μεσαία εισοδήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ