Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Αντεπίθεση μέσω ΔΕΘ: 7 παροχές στο «πακέτο» Μητσοτάκη – Στο επίκεντρο δημόσιο υπάλληλοι και συνταξιούχοι

Published

on

Φυγή προς τα εμπρός θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός μέσω της ΔΕΘ, καθώς οι αποκαλύψεις για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων έχουν φέρει την κυβέρνηση σε κατάσταση άμυνας.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι ο προγραμματισμός που έχει γίνει δεν αλλάζει, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Με αυτό ως δεδομένο, το διήμερο 10 και 11 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία, προκειμένου ο πρωθυπουργός να αλλάξει την ατζέντα και να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι το βασικό πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία είναι η ακρίβεια, κάτι που σημαίνει ότι εκεί θα επικεντρωθεί και η ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο του «πακέτου» που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα είναι οι συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ έμφαση θα δοθεί στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει ανάσες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εκπέμψει το μήνυμα ότι στο διάστημα που ακολουθεί ως τις εκλογές και ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν ως προτεραιότητα τη μεσαία τάξη και τους ασθενέστερους.

Το «πακέτο» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ περιλαμβάνει 7 μέτρα που θα δώσουν μικρές και μεγάλες οικονομικές ανάσες  και θα δείχνουν το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης.

 

1. Εισφορά αλληλεγγύης

Ένα από τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου του 2023, με στόχο την αύξηση αποδοχών σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αφορά σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και το συνολικό κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 470 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκ. ευρώ είναι στους δημοσίους υπαλλήλους.

 

2. Παρακράτηση 1%

Ένα από τα μέτρα που έχουν τεθεί στο «τραπέζι» χωρίς όμως να έχει ληφθεί η οριστική απόφαση είναι η κατάργηση της παρακράτησης του 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.

Το μέτρο ναι μεν έχει συμβολική σημασία, αλλά από την άλλη οδηγεί σε μικρή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος που είναι αναγκαιότητα σε συνθήκες κρίσης όπως η σημερινή.

 

3. Συντάξεις

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και αύξηση των συντάξεων, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, με στόχο να απευθυνθεί σε ένα εκλογικό σώμα 2,4 εκατομμυρίων πολιτών.

Η αύξηση υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 6% – 7%  και το ποσοστό της θα εξαρτηθεί τόσο από τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους, όσο και από τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Πάντως, ο πρωθυπουργός θα είναι εξαιρετικά φειδωλός ως προς τα αναδρομικά των συνταξιούχων, καθώς η κυβέρνηση θέλει να περιοριστεί στην αποζημίωση όσων έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και όχι όλων.

 

4. Επιταγή ακρίβειας

Ένα επιπλέον μέτρο είναι η νέα επιταγή ακρίβειας η οποία υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ και δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Θα δοθεί προς το τέλος του χρόνου και θα είναι βασικό μέτρο για τη στήριξη των εισοδημάτων του 2022, πέραν της πιθανής επανάληψης του fuel pass για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

 

5. Κατώτατος μισθός

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει πράξη το πρώτο τρίμηνο του 2023 για να απορροφηθούν οι ισχυροί κραδασμοί από την ανοδική πορεία των τιμών.

Στο πλαίσιο αυτό, θα επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, οι οποίες θα ξεκινήσουν αρκετά νωρίτερα, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους ή το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο. Σε κάθε περίπτωση, το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι αύξηση του κατώτατου κατά περίπου 5,5%, ώστε να φτάσει στα 751 ευρώ.

 

6. Πρόγραμμα στέγης

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την στέγαση των νέων που αδυνατούν ακόμη και να στήσουν το δικό τους νοικοκυριό, λόγω του ότι τα ενοίκια βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Μεταξύ αυτών που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης είναι η παροχή κινήτρων για την αύξηση της προσφοράς κατοικίας και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου μέσω ΣΔΙΤ.

Η ειδίκευση αφορά στην ανέγερση φοιτητικών εστιών από τα πανεπιστήμια, την χορήγηση κινήτρων για την αξιοποίηση των κλειστών ιδιωτικών ακινήτων, αλλά και αντικίνητρα σε όσους τα κρατούν κλειστά.

 

7. Τέλος επιτηδεύματος

Το οικονομικό επιτελείο έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό την πρόθεσή του να βάλει τέλος στην μνημονιακή επιβάρυνση των επαγγελματιών, μέσω του τέλους επιτηδεύματος. Εάν κριθεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να προλάβει την πρότυπη δίκη του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αποφάσεις θα επισπευσθούν και ο πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει τη μείωση του φόρου κατά 50%.

Ζητούμενο πάντως είναι να μην δημιουργηθεί «τρύπα» στον προϋπολογισμό, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ