Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Αντεπίθεση ΣΥΡΙΖΑ: Σάλπισμα εκλογών για να γιατρευτούν οι εσωτερικές πληγές

Δημοσιεύθηκε

στις

Αμηχανία και έντονος προβληματισμός επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω των χαμηλών δημοσκοπικών πτήσεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να ψάχνει λύσεις για να βγει από το αδιέξοδο.

Στην Κουμουνδούρου μπορεί να ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά είναι προφανές ότι ο πολιτικός λόγος που αρθρώνεται από βουλευτές και στελέχη μόνο ελκυστικός δεν είναι.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το αντιλαμβάνεται  και μόλις ξεπεράσει το πρόβλημα με το γιο του Ορφέα που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, θα επιχειρήσει να κάνει μια νέα αρχή.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς ο πολιτικός λόγος της κυβέρνησης είναι κυρίαρχος στα Μέσα Ενημέρωσης και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο  ο κ. Τσίπρας αλλάζει ρότα και στρατηγική.
Η πρόσφατη δήλωσή του ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, εντάσσεται σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην εσωστρέφεια που είναι κυρίαρχη στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις λένε με νόημα ότι η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί το συνέδριο το οποίο και θα σηματοδοτούσε τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία.
Το αποτέλεσμα όπως εξηγούν, ήταν να κυριαρχήσει μια μάχη χαρακωμάτων στο εσωκομματικό τοπίο, με αποτέλεσμα να θολώσει ακόμη περισσότερο ο πολιτικός λόγος της Κουμουνδούρου.

Ο… Κουφοντίνας
Οι σειρήνες του εκλογικού συναγερμού από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, έχει στόχο να αλλάξει άρδην τα δεδομένα για να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την αδράνεια και  να εμφανιστεί με ενιαία γραμμή πλεύσης.
Ωστόσο, οι δυσκολίες είναι τεράστιες και η νέα εσωκομματική σύγκρουση, με αφορμή τον καταδικασμένο για τις δολοφονίες της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.
Το «άδειασμα» της ηγεσίας, δεν εμπόδισε στελέχη όπως ο Πάνος Λάμπρου να βροντοφωνάξουν «δεν θα βγάλουμε τον…σκασμό», επιβεβαίωσε όμως ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτεί για να ξαναβρεί πατήματα στην κοινωνία.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι όσα ανοίγματα και να κάνει ο κ. Τσίπρας στην Κεντροαριστερά, τέτοιες φωνές βάζουν φρένο στην προσπάθεια, καθώς δείχνουν τις ιδεοληψίες ενός κόμματος από την εποχή που ήταν στο 3%.

Οι… τάσεις
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τις εσωκομματικές συγκρούσεις που οδήγησαν ακόμη και σε διάσπαση των προεδρικών και στη δημιουργία νέας τάσης από τον Κοτσακά, τον Ρήγα και τον Σκορίνη.
Η κατάσταση δείχνει να είναι εκτός ελέγχου, εάν προσθέσει κανείς και τις διαμετρικά αντίθετες απόψεις που εκφράζει η ομάδα των 53+ υπό τον Ευ. Τσακαλώτο που πρόσφατα προσχώρησε στην «Ομπρέλα».
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο Α. Τσίπρας μπορεί αυτό το συνονθύλευμα να το ξανακάνει κόμμα που θα μπορέσει να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία ή εάν θα συνεχιστεί η εσωστρέφεια.

Λεπτές ισορροπίες
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τη φυγή προς τα εμπρός λόγω του ότι οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές και τυχόν απόφασή του για σύγκρουση με τους διαφωνούντες θα είχε ολέθρια αποτελέσματα.
Ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει πολλά περιθώρια και θα υποχρεωθεί να λάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα που αφήνει πίσω της η πανδημία.
Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είτε στις αρχές του καλοκαιριού είτε μέσα στο φθινόπωρο δείχνει να είναι ένα εξαιρετικά  πιθανό σενάριο από τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται επί ξηρού ακμής.
Το μεγάλο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μπορεί να εμπνεύσει και κατά συνέπεια να χτίσει συμμαχίες με την κοινωνία, για να κερδίσει τις εκλογές όπως έγινε το 2015.

Κοινός εχθρός
Ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να πορεύεται με τα ίδια στελέχη και ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να ενώσει όλες τις τάσεις με το επιχείρημα ότι απέναντι τους έχουν έναν κοινό εχθρό που είναι η Ν.Δ.
Η εντολή που έχει δώσει είναι έμφαση στην οικονομία και τα θέματα της εργασίας, τονίζοντας ότι είναι τα πεδία στα οποία θα κριθεί η αξιοπιστία τόσο του ίδιου όσο και του Κ. Μητσοτάκη.
Στο πλαίσιο αυτό έχει αρχίσει η επικαιροποίηση του προγράμματος, με στόχο η δημοσιοποίησή του να γίνει ανά θεματικές και όχι εν είδει καταλόγου παράθεσης προτάσεων εφ’ όλης της ύλης.

Ο χρόνος
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι τα αδιέξοδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι τόσο μεγάλα που θα υποχρεώσουν την κοινωνία να στρέψει το βλέμμα της στον ΣΥΡΙΖΑ για να αναζητήσουν εναλλακτική πρόταση.
Από την άλλη όμως είναι προφανές ότι ο χρόνος δεν είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που καλείται να καλύψει μια διαφορά που με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι στην καλύτερη περίπτωση 15μονάδες.
Ο Α. Τσίπρας έχει ήδη αρχίσει τον αγώνα δρόμου για να κερδίσει τη μάχη της μεσαίας τάξης που κρίνει πάντα τις εκλογές, αλλά αυτή τη φορά αντίπαλός του εκτός από το χρόνο είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ του 3%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ