Connect with us

Ελεύθερο Βήμα

“Αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά την βία κατά των γυναικών”, της Ζωής Ράπτη

Published

on

Άρθρο της Ζ. Ράπτη, Υφυπουργού Υγείας και Βουλευτή Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών

Ακόμα και αν θέλαμε να το αγνοήσουμε, να το προσπεράσουμε, να προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχει ή ότι δεν είναι και τόσο σημαντικό στοιχείο της κοινωνικής καθημερινότητας, δεν μας το επιτρέπει η επικαιρότητα να το πράξουμε: η βία κατά των γυναικών είναι μια συλλογική νόσος σε έξαρση. Ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας της covid-19 έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα. Γι’ αυτό υποχρεούμαστε να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να κάνουμε κάτι γρήγορα και άμεσα για αυτό.

Στην 2η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας –για το έτος 2020- έχει καταγραφεί αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Συγκεκριμένα: 4.264 γυναίκες κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία. Από αυτές 1.859 ήταν σύζυγοι των δραστών, 481 τέως σύζυγοι, 459 μόνιμοι σύντροφοι, 238 γυναίκες τέως σύντροφοι και 9 είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον δράστη. 202 γυναίκες κατήγγειλαν βιασμό. Καταγράφηκαν 2.350 περιστατικά γυναικών θυμάτων σωματικής ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και 2.494 περιστατικά γυναικών θυμάτων ψυχολογικής ενδοοικογενειακής βίας.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών είπε ότι με το κίνημα #MeToo «πολλές γυναίκες βρήκαν το θάρρος να βγουν μπροστά και να καταγγείλουν τους θύτες τους. Αρκετές, ωστόσο, ακόμα διστάζουν. Τις καλούμε να βρουν και αυτές το κουράγιο. Να απευθυνθούν στις αρχές. Να μη σκύβουν το κεφάλι, υπομένοντας βίαιες πράξεις και συμπεριφορές. Θα έχουν τη στήριξή μας, όπως και ολόκληρης, πλέον, της ελληνικής κοινωνίας».

Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του έκανε αναφορά και στο έργο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος καθώς και τις υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Ήδη λειτουργούν 43 συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όπου οι γυναίκες που δοκιμάζονται βρίσκουν κοινωνική, ψυχολογική, αλλά και νομική υποστήριξη καθώς και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας γίνονται τα ασφαλή καταφύγιά τους. Χάρη σε ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ οι κακοποιημένες γυναίκες βρίσκουν και εργασιακή στήριξη.

Επιπλέον, έχει διασφαλιστεί  (σε 24ωρη βάση) η πρόσβαση των θυμάτων στην εθνικής εμβέλειας Γραμμή SOS 15900, προκειμένου να ζητούν βοήθεια και να έχουν άμεση πληροφόρηση και οδηγίες αντίδρασης.

Σημαντικό έργο έχει γίνει και σε επίπεδο θεσμών και νομοθετικών πρωτοβουλιών. Η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει ήδη, εδώ και δύο χρόνια 73 Ειδικές Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Πολυάριθμοι αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν ειδικά για την ορθή διαχείριση τέτοιων περιστατικών ενώ σήμερα εγκαινιάζουμε ένα από τα έξι πιλοτικά
ενδοοικογενειακής βίας στον Άλιμο.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η Δικαιοσύνη έχει εξοπλιστεί με το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο ώστε να τιμωρεί τους θύτες και να δικαιώνει τα θύματα. Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει πια αυτεπάγγελτη δίωξη και αυστηρότερες ποινές για το έγκλημα.

Όλα τα παραπάνω είναι καρπός συλλογικής προσπάθειας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη υλοποιούν την προεκλογική δέσμευση για την προστασία των γυναικών από την ενδοοικογενειακή βία. Σ’ αυτή την προσπάθεια θα επιμείνουμε αφού, όπως είπε ο πρωθυπουργός «όσο κινδυνεύει η γυναίκα θα κινδυνεύει η Δημοκρατία και ο Πολιτισμός μας».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ