Πολιτική
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ*: Ενοποίηση στην Ευρώπη του μέλλοντος: Eμβάθυνση ή υπερχείλιση;
Ο κόσμος γύρω μας γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκος και τα προβλήματα διαπερνούν τα όποια σύνορα. Πώς να ερμηνεύσουμε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει; Πώς μπορούμε να καθορίσουμε το μέλλον για εμάς και τις νεότερες γενιές;
Πάνω στο βασικό αυτό προβληματισμό μίλησε η Βασιλική Μελέτη, Οικονομολόγος και Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Νέας Ιωνίας, με την Παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη» του Παναγιώτη Μανούρη, σε πρόσφατη επίσκεψή της στις Βρυξέλλες, παρουσία ελληνικής αντιπροσωπίας και ξένων εταίρων, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Την ομιλία της κ. Μελέτη, με θέμα «Άνοδος του Ευρωσκεπτικισμού: από το Brexit ως το Sibiu», παρακολούθησαν καθηγητές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου στο πλαίσιο της 53ης Συνάντησης Ελλήνων Επιστημόνων με Στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Λιγότερο από δύο μήνες μάς χωρίζουν από τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου και τα ανοιχτά μέτωπα της Ευρώπης, όπως η κρίση του Βrexit, δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί, ενώ η άνοδος των λαϊκιστών σε πολλές χώρες της ΕΕ είναι απογοητευτική. Το ισχυρότερο ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού ξεκίνησε με τη λεγόμενη κρίση της ευρωζώνης, ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου ήρθε να επιβεβαιώσει τον ισχυρό πόλο ευρωσκεπτικιστών εναντίον της Ένωσης», ανέφερε στην ομιλία της η Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος. «Και όλα αυτά εν αναμονή της 9ης Μαΐου 2019, στη συνάντηση κορυφής στο Sibiu της Ρουμανίας, όπου οι εθνικοί ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας».
Η κ. Μελέτη έκλεισε την ομιλία της τονίζοντας: «Η πολιτική των κυβερνήσεων να αντιμετωπίζει την Ευρώπη ως εξιλαστήριο θύμα, προκειμένου να δικαιολογήσει σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές, δεν έχει ακολουθηθεί μόνο από την Ελλάδα. Γι’ αυτό οι πολίτες αδυνατούν να δουν τη δυσκολία προσαρμογής της χώρας, εάν αυτή βαδίσει μόνη της σε ένα διεθνές παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Ωστόσο, στην Ελλάδα όσο συνεχίζουν να υφίστανται σοβαρά προβλήματα, όπως το υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους, οι πολίτες τα μόνα θετικά που αντιλαμβάνονται θα είναι η πιο εύκολη διαφυγή τους στο εξωτερικό».
Ασφαλώς η ενοποίηση μπορεί να μεταφραστεί σε ευκαιρία σύγκλισης και εμβάθυνσης, για να υπερκεράσουμε την κρίση με τα σωστά αντανακλαστικά, προτού ο ευρωσκεπτικισμός υπερχειλίσει ολοκληρωτικά.
* Η Βασιλική Μελέτη είναι Οικονομολόγος και Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Νέας Ιωνίας, με την Παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη»