Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Γαλάζιες» λίστες: «Συνωστισμός» για ένα έδρανο στο Κοινοβούλιο – Ποιοι «νέοι» μπαίνουν στην… αρένα Αττικής και Πειραιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Έντονη κινητικότητα αναπτύσσεται στους κόλπους της Ν.Δ. καθώς βουλευτές και στελέχη έχουν ριχτεί στη μάχη του σταυρού για να εξασφαλίσουν μια θέση στα έδρανα του Κοινοβουλίου.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να διαβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, είναι όμως σαφές ότι η αβεβαιότητα που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι τα μικρά δημοσιονομικά περιθώρια είναι πιθανό να ανατρέψουν τον εκλογικό σχεδιασμό που έχει κάνει Μαξίμου και να φέρουν πιο κοντά τις κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση οι προετοιμασίες για την ώρα της κάλπης έχουν ξεκινήσει και το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι πόσοι και ποιοι θα καταφέρουν να «επιβιώσουν» στον «πόλεμο» του σταυρού.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν σημαντικές απώλειες, καθώς λόγω της απλής αναλογικής δεν πρόκειται να εκλεγούν και οι 157 βουλευτές που αριθμεί σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. Εάν σκεφτεί τον συνωστισμό τόσο από νέα όσο αλλά από προβεβλημένα στελέχη εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ότι θα πέσουν «κορμιά», αφού πρόκειται για μάχη με μεγαλύτερο ανταγωνισμό και λιγότερες θέσεις.

Με αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι ουδείς θέλει να πιαστεί στον… ύπνο, καθώς η μάχη μεταξύ των συνυποψηφίων για την έδρα στη Βουλή μπορεί να κριθεί ακόμη και για μια… χούφτα ψήφους. Ας δούμε αναλυτικά τα στελέχη που κατεβαίνουν στην αρένα του λεκανοπεδίου για να γίνει αντιληπτό πόσο δύσκολη θα είναι αυτή η μάχη, με «έπαθλο» μια θέση στα έδρανα της Βουλής.

 

Οι… αναγνωρίσιμοι

Σε πρώτο πλάνο είναι τα πρωτοκλασάτα και αναγνωρίσιμα εξωκοινοβουλευτικά κυβερνητικά στελέχη που θα κατέβουν για πρώτη φορά στην εκλογική αρένα και βάζουν ψηλά τον πήχη του ανταγωνισμού.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ακούστηκε έντονα για την Α’ Πειραιώς, αλλά ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιστρέψει αμέσως μετά τις εκλογές στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα.

Πλώρη για τον Νότιο Τομέα έχει βάλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έχει αρχίσει από νωρίς την προεκλογική του μάχη για να εκλεγεί μέσω σταυρού στο Κοινοβούλιο.

Στον ίδιο Τομέα είναι πιθανό να θέσει υποψηφιότητα και ο Νικος Χαρδαλιάς εκτός και εάν διεκδικήσει έδρα στην Ευρωβουλή, ή του ζητηθεί να δώσει τη μάχη ως υποψήφιος περιφερειάρχης της Ν.Δ. στην Αττική.

Εάν επικρατήσει το τελευταίο σενάριο, το ερώτημα που θα τεθεί είναι τι θα γίνει με τον νυν περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, για τον οποίο ακούγεται ως δέλεαρ η υποψηφιότητα του για μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σκέφτεται έντονα την Α’ Αθήνας, αλλά είναι εξίσου πιθανό εάν οι συνθήκες δεν τον ευνοούν να επιλέξει τη λύση της Ηλείας.

 

Εκπρόσωπος Τύπου

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνηση Κυριάκος Πιερρακάκης αναμένεται να είναι σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας –ίσως και πρώτος-, λόγω της έξωθεν καλής μαρτυρίας που απολαμβάνει.

Τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θέλουν τον κ. Πιερρακάκη να αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. στην προεκλογική περίοδο και σε διαφορετική περίπτωση θα επιλέξει την Α’ Αθήνας.

 

Αγώνας δρόμου

Όλα τα κυβερνητικά στελέχη έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, όπως για παράδειγμα ο υφυπουργός Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης, που αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα στην Α΄ Αθηνών.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης δεν αποκλείεται να επιλέξει τη Β’ Αθηνών αν και οι φήμες τον θέλουν να επιστρέφει άμεσα στα πανεπιστημιακά έδρανα.

Για τον Βόρειο Τοµέα ακούγονται τα ονόματα του  αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα.

Στην Ανατολική Αττική παίζουν έντονα τα ονόματα του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα και της υφυπουργού Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη, εκτός εάν επιλέξει τη μονοεδρική της Ευρυτανίας.

Στη Δυτική Αττική «παίζει» το όνομα του Θ. Λιβάνιου, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και σε εκλόγιμη θέση του Επικρατείας, καθώς ανήκει στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Κ. Μητσοτάκη.

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης πήρε το χρίσμα από τον Κ. Μητσοτάκη και έχει αρχίσει τον αγώνα δρόμου για να κερδίσει τη «μάχη» του σταυρού στον Δυτικό Τομέα.

Στην ίδια εκλογική Περιφέρεια (Δυτικός Τομέας) θα είναι υποψήφια και η υφυπουργός Εργασίας Μ. Συρεγγέλα. Η «τράπουλα» είναι πολύ πιθανό να ανακατευτεί στην περίπτωση κατά την οποία η Ντόρα Μπακογιάννη αφήσει τα Χανιά για μια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.

 

Αυτοδιοικητικοί

Στελέχη από το χώρο της αυτοδιοίκησης όπως είναι Χ. Τεντόμας αλλά και ο Γ. Δημόπουλος θα πολιτευτούν όπως όλα δείχνουν στην Α’ Αθηνών. Σκέψεις για να είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα, κάνει και ο δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Πανανικολάου, αλλά τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ