Ο διπλωματικός αγώνας της Αθήνας και οι επαφές με Βερολίνο, Παρίσι, Ουάγιγκτον, Βρυξέλλες και Ιερουσαήλ αποδίδει καρπούς αφού χθες βράδυ ο Πρόεδρος Μακρόν έστειλε σκληρό και ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, αναβαθμίζοντας την στρατιωτική παρουσία της χώρας του στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ οι ΗΠΑ, με το ραντεβού Δένδια – Μακρόν πιστοποιούν σε συμβολικό επίπεδο την στήριξή τους στην Αθήνα, μεσούσης της κρίσης.
Το μήνυμα του Γάλλου Προέδρου δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και είναι δηλωτικό των προθέσεων της ισχυρότερης στρατιωτικής δύναμης στην Ευρώπη να συμπαραταχθεί δίπλα σε Ελλάδα και Κύπρο στην πιο κρίσιμη φάση της κρίσης, με το Ορούτς Ρέϊς να πλέει σε ύδατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για τρίτη συνεχόμενη μέρα. Ταυτόχρονα ο Γάλλος Πρόεδρος ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη ΝΑ Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας πολύ επικίνδυνη την κατάσταση.
Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ηγετών (Μητσοτάκη – Μακρόν) κατά την οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Γαλλίας συνομίλησαν για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για κοινούς τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας. Παρά το ότι η Γαλλική αντίδραση άργησε μερικά 24ωρα (αρκετοί την απέδιδαν και στην ματαίωση της αγοράς των Γαλλικών φρεγατών από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό), οι επαφές σε επίπεδο Μαξίμου και Ελιζέ έφεραν αποτέλεσμα. Όπως εξηγούσε πάντως στον γράφοντα διπλωματική πηγή, η προσωπική χημεία Μητσοτάκη – Μακρόν είναι άριστη κι αυτό αποτυπώνεται και στην πρόσφατη αντίδραση της Γαλλίας.
Σαφής Στήριξη από ΗΠΑ – Την Παρασκευή η συνάντηση με Πομπέο
Ισχυρή όμως είναι και η κινητοποίηση της Ελληνικής πλευράς στα άλλα διπλωματικά πεδία. Μια ημέρα μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ, δρομολογήθηκε και ορίστηκε για το απόγευμα της Παρασκευής στη Βιέννη, συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας, μόλις μια ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του State Department, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα». Πέρα από την ουσία και τα όσα θα συζητήσουν οι δυο πλευρές, σε συμβολικό επίπεδο η συνάντηση αυτή αποτυπώνει και την ισχυρή στήριξη στην Ελληνική πλευρά, μεσούσης της κρίσης.
Ο Δένδιας σήμερα στο Ισραήλ
Σαφής στήριξη όμως ήρθε και από το Ισραήλ, τόσο από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ισραηλινή διπλωματία χθες το πρωί, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της, όσο και από την ανακοίνωση του ταξιδιού Δένδια στο Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ θα συναντηθεί και με τον ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ).
Ο Μητσοτάκης μίλησε με Αλ Σίσι
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.Οι δύο άντρες χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σίσι συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.