Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

Γιάννης Κεχρής: “Το έργο μας στη Δημόσια Υγεία και Κοινωνική Μέριμνα, πυξίδα για την Αττική της νέας εποχής”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΧΡΗΣ είναι Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, Ταμίας Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Χειρουργός – Εντατικολόγος, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

Στην Αττική, ως την πολυπληθέστερη Περιφέρεια της Ελλάδας, η διαχείριση του τομέα της υγείας αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την Περιφερειακή Διοίκησή μας και η ανάληψη των καθηκόντων του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας υπήρξε, οπωσδήποτε, τεράστια πρόκληση για εμένα. Εξάλλου, είναι γεγονός, πως τα τελευταία χρόνια η απόλυτη προτεραιότητα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν η αντιμετώπιση της πανδημίας. Έτσι, με γνώμονα την υγειονομική θωράκιση, αναβαθμίσαμε τη δημόσια υγεία, εξασφαλίζοντας την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών για όλους.

 

Ειδικότερα, για τη διαχείριση της πανδημίας υλοποιήσαμε στοχευμένες δράσεις με συνολική χρηματοδότηση άνω του μισού δις ευρώ. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον ΕΟΔΥ, δημιουργήσαμε το «Κέντρο Επιχειρήσεων» με εξειδικευμένες ομάδες ιατρών και νοσηλευτών για τη λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος ιατρικής εξέτασης (Rapid + PCR Tests), ενώ παράλληλα συγκροτήθηκαν «Κινητές Ομάδες Επίσκεψης στο Σπίτι» (ΚΟΕΣ) για την παρακολούθηση των ασθενών που παρέμεναν στο σπίτι και τέθηκε σε λειτουργία η γραμμή ενημέρωσης και ιατρικής – ψυχολογικής υποστήριξης 1110, με καταγεγραμμένη παροχή βοηθείας σε πάνω από 85.000 περιστατικά.

 

Ακολούθως, στηρίξαμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τους Δήμους μέσα από την παροχή χιλιάδων μασκών προστασίας και λοιπού υγειονομικού υλικού. Παράλληλα, χρηματοδοτήσαμε την πρόσληψη επικουρικού ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ήτοι 1.481 ιατρών και νοσηλευτών και προμηθεύσαμε τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές υγείας της Αττικής με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Τέλος, προωθήσαμε καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού και πραγματοποιήσαμε δεκάδες εθελοντικές αιμοδοσίες, για την ενίσχυση των εθνικών αποθεμάτων.

 

Οι παρεμβάσεις μας, ωστόσο, δεν περιορίστηκαν μόνο εκεί. Αντιλαμβανόμενοι τις αναπτυξιακές προοπτικές της υγείας, επενδύσαμε στρατηγικά σε αυτόν τον τομέα, βελτιώνοντας την πρόσβαση στην περίθαλψη και στη φροντίδα και ενισχύοντας την ικανότητα αντιμετώπισης κρίσεων. Έτσι, κατασκευάσαμε το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο Κερατσίνι και εγκρίναμε τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων υποστηρικτικών μελετών, επισπεύδοντας την ωρίμανση της κατασκευής του πρότυπου διευρυμένου Κέντρου Υγείας – Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής. Ταυτόχρονα, μεριμνήσαμε για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ, μέσα από την προμήθεια 52 καινούργιων, πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων, 8 κινητών μονάδων και 20 μοτοσικλετών ταχείας ανταπόκρισης.

 

Αντίστοιχα, υλοποιήσαμε ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, ενώ δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχική υγεία και στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, μια και η ανάγκη για ψυχιατρικές και ψυχολογικές υπηρεσίες βαίνει κλιμακούμενη.

 

Τέλος, προχωρήσαμε στην προμήθεια του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ με βιοϊατρικό εξοπλισμό για τη διάγνωση και την επιδημιολογική επιτήρηση μεταδοτικών και άλλων εξαιρετικά επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία απειλών και εντάξαμε την Αττική στο παγκόσμιο Δίκτυο των Υγιών Περιφερειών της Ευρώπης. Πετυχαίνοντας την πιστοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, διασφαλίσαμε την εναρμόνιση με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, τις μεθόδους και τις αξίες, που δημιουργούν προοπτικές για μια καλύτερη υγεία προς όφελος όλων των πολιτών.

 

Παράλληλα με την υγεία, όμως, δώσαμε έμφαση και στην κοινωνική μέριμνα, όπου με πόρους του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 160 εκ. € στηρίξαμε 292 Κοινωνικές Δομές, με πάνω από 255.000 ωφελουμένους, και διασφαλίσαμε τη δωρεάν διανομή τροφίμων, σε 60.000 οικογένειες, μέσα από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ.

 

Είμαι περήφανος, λοιπόν, που με τη στήριξή σας μπορέσαμε να τα πετύχουμε όλα αυτά και ζητώ εκ νέου την εμπιστοσύνη σας στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Άλλωστε, ο σχεδιασμός μας με τον Νίκο Χαρδαλιά για την επόμενη πενταετία συμπυκνώνεται στην περαιτέρω ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, στην προώθηση προγραμμάτων και υπηρεσιών πρόληψης και στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας των πολιτών, την ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών και την προώθηση της υγιεινής ζωής. Με πυξίδα αυτό το έργο, λοιπόν, και τον πολίτη στο επίκεντρο των πολιτικών μας, είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε την Αττική στη νέα εποχή.

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ