Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί προσφεύγουν στη δικαιοσύνη

Δημοσιεύθηκε

στις


Άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη ενάντια στις διατάξεις του ασφαλιστικού που θίγουν αναδρομικά τους ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης ,o πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής.
Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο πρόεδρος της ΣΕ Συμβολαιογράφων Ελλάδος Γιώργος Ρούσκας και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος Ευθύμιος Πρεκετές, οι οποίο τοποθετήθηκαν αναλυτικά καθώς και ο Δημήτρης Βερβεσός εκ μέρους του Ταμείου Νομικών.
Με την τροποποίηση του ασφαλιστικού που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση, τα προσβλεπόμενα έσοδα θα μειωθούν, με αντίστοιχη μείωση και της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών, τόνισαν οι επικεφαλής των τριών επιστημονικών φορέων και ενημέρωσαν αναλυτικά για τις επιπτώσεις της κατάργησης της δυνατότητας που δόθηκε πριν λίγους μήνες στους «νέους» (μετά την 1/1/1993) ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και ζήτησαν επιτακτικά την άμεση απόσυρση της σχετικής διάταξης του πολυνομοσχεδίου (άρθρο 21, παρ. 1 εδάφιο η, και παρ. 2) που συζητείται στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι η διάταξη πλήττει άμεσα και αναδρομικά 20.000 μηχανικούς, 7.000 ιατρούς και 6.000 δικηγόρους και για αυτό το λόγο ξεκινούν δικαστικές προσφυγές εντός της εβδομάδας με τη σειρά σε όλους τους βαθμούς της Ελληνικής Δικαιοσύνης και όχι μόνο.
Ειδικότερα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι οι νέοι επιστήμονες που έχουν μείνει στον τόπο μας έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από την ανεργία, και τον παραλογισμό να πληρώνουν εισφορές όσο και ένας μάχιμος στον εργασιακό στίβο επιστήμονας.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός υπογράμμισε ότι με το άρθρο 21 του νόμου 4337/2015 καταργήθηκε η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας, η οποία είχε θεσπισθεί με το άρθρο 39 του ν.4331/2015. Επισημαίνεται ότι στην εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση εντάχθηκαν 20.000 ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί γεγονός που οδήγησε στην αύξηση των εσόδων του ΤΣΜΕΔΕ – ΕΤΑΑ κατά 15% για το 1ο εξάμηνο του 2015 και την εισροή 9,5 εκατομμύριων ευρώ στο ασφαλιστικό ταμείο. Μάλιστα η νέα διάταξη του ν. 4337/2015 δεν προβλέπει μεταβατικό καθεστώς και καταργεί αναδρομικά τη διάταξη του ν.4331/2015 με αποτέλεσμα οι σχετικές πράξεις του Ε.Τ.Α.Α να καθίστανται ακυρώσιμες, ανατρέποντας ήδη διαμορφωμένες νομικές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν για χιλιάδες καλόπιστους μηχανικούς. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ η νέα αυτή διάταξη είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και παραβιάζει πλέγμα διατάξεων του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου, οι δε πλημμέλειές της δεν μπορούν νομικά να θεραπευθούν, με μόνη αιτιολογία ότι αποτελεί «μνημονιακή απαίτηση».

Αύξηση εσόδων!
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ λόγω της καταργούμενης ρύθμισης το ΕΤΑΑ εισέπραξε μόνο από τους ελεύθερους επαγγελματίες Μηχανικούς πάνω από 76 εκατ. φέτος (76.347.723€) έναντι λιγότερων από 67 εκατ. πέρυσι, (66.829.440€, δηλαδή 9.518.383 περισσότερα) δηλαδή υπήρξε αύξηση εσόδων κατά 14,20%. Επιπλέον για το 2015 πλήρωσαν τις εισφορές τους 41.068 ελεύθεροι επαγγελματίες έναντι 33.607 που είχαν πληρώσει το αντίστοιχο Β΄ εξάμηνο του 2014, δηλ. 7.401 περισσότεροι μηχανικοί, οι οποίου αφού μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, πλήρωσαν και τις τρέχουσες εισφορές τους, που σημαίνει μια αύξηση στον αριθμό των μηχανικών που πλήρωσαν τις τρέχουσες εισφορές τους της τάξεως του 22%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ