Connect with us

Ελεύθερο Βήμα

“Γινόμαστε επιτέλους σοβαρό κράτος”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή

Published

on

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή Αντιπροέδρου Ε.Ο.Κ. Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, MBA στο Χ-τύπο

To 2006 o Βρετανός μαθηματικός Κλάιβ Χάμπι με τη διάσημη φράση του «τα δεδομένα αποτελούν το νέο πετρέλαιο» δεν θα μπορούσε να περιγράψει με καλύτερο τρόπο την ψηφιακή επανάσταση που ερχόταν. Τα δεδομένα (data) απέκτησαν σταδιακά κυρίαρχο ρόλο στις επιχειρήσεις και οδήγησαν, εσχάτως, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Η χώρα που άνοιξε το δρόμο για το ψηφιακό κράτος είναι η Εσθονία, όπου το 99% των υπηρεσιών του Δημοσίου παρέχονται OnLine. Πρόκειται για την πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο. Ενδεικτικό της προόδου που έχει συντελεστεί στην Εσθονία είναι το γεγονός ότι η μικρή αυτή χώρα της Βαλτικής είναι η πρώτη χώρα, παγκοσμίως, η οποία ίδρυσε «πρεσβείες δεδομένων». Με απλά λόγια, οι «πρεσβείες δεδομένων» είναι ασφαλείς τοποθεσίες, εκτός Εσθονίας, όπου φιλοξενούνται servers με τα data του κράτους, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση σημαντικού περιστατικού, όπως μια κυβερνοεπίθεση. Το παράδειγμα της Εσθονίας ανέφερε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε πρόσφατη ομιλία του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στην Εσθονία μπορείς να κάνεις τα πάντα ψηφιακά, εκτός από τρία πράγματα: να παντρευτείς, να χωρίσεις και να αγοράσεις ακίνητο» και πρόσθεσε «στην Ελλάδα είχαμε πει ότι στο τέλος της ημέρας θέλουμε να φτάσουμε κάπου εκεί, αλλά με τελείως διαφορετική διαδρομή».

Έτσι και έγινε, με την Ελλάδα να υιοθετεί στοιχεία από την εσθονική μεταρρύθμιση και το βρετανικό gov.uk κάνοντας πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους: από τα μόλις 8,8 εκατ. ψηφιακών συναλλαγών του 2018, το 2022 η χώρα μας έφτασε στα 567 εκατ. Με άλλα λόγια, κατά μέσο όρο ένας ενήλικος πολίτης γλίτωσε 100 επισκέψεις ή ουρές σε υπηρεσίες του κράτους.
Κάπως έτσι, «γινόμαστε επιτέλους σοβαρό κράτος» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρωθυπουργός σε ομιλία του, αναφερόμενος στα 3 χρόνια του gov.gr. Μέσα σε τριάμισι χρόνια η κυβέρνηση κατάφερε να ξορκίσει το δαίμονα της γραφειοκρατίας, κάνοντας άλματα στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης. Τα άλματα αυτά οδήγησαν την Ελλάδα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και έφεραν το κράτος κοντά στον πολίτη, φτάνοντας από το 2019 μέχρι και σήμερα, να έχουν διεκπεραιωθεί πάνω από 1,7 δις συναλλαγές, μέσω του ψηφιακού κράτους.

Η ψηφιακή επανάσταση στην Ελλάδα μπορεί να συντελέστηκε, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και κυρίως πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι πολίτες έχουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες για να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους.

Όπως ανέφερε και η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της ΕΕ, αρμόδια για τη μετάβαση της Ευρώπης στην ψηφιακή εποχή, Βεστάγκερ: «Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ, όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες, με λίγο περισσότερους από τους μισούς Έλληνες να έχουν βασικές δεξιότητες.

Αλλά αυτό απέχει πολύ από το 80% που έχουμε ορίσει ως στόχο για το 2030, ως μέρος του ψηφιακού δεκαετούς προγράμματος». Έχουμε διανύσει, επομένως, πολλά χιλιόμετρα, αλλά το ταξίδι στην ψηφιακή μετάβαση συνεχίζεται και στο ταξίδι αυτό πρέπει να φροντίσουμε κανείς να μην μείνει πίσω.

 

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ