Ειδήσεις
ΔΕΘ: «Πακέτο» στήριξης εντός των αντοχών της οικονομίας – Ποια μέτρα θα εξαγγείλει απόψε ο πρωθυπουργός
Στην ομιλία του πρωθυπουργού προς τους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στρέφονται τα βλέμματα όλων απόψε, ενόψει του εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα.
Η διεθνής ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια που έχει πυροδοτήσει στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, καθιστά σαφές ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από μέτρα στήριξης.
Το μήνυμα πάντως που εκπέμπει το Μαξίμου, είναι ότι το «πακέτο» ελαφρύνσεων, που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πρέπει να ισορροπεί μεταξύ της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της στήριξης της πραγματικής οικονομίας.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι ουδείς γνωρίζει πότε θα τελειώσει η κρίση, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν «πολεμοφόδια» και για τη συνέχεια, από τη στιγμή μάλιστα, που η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει φροντίσει να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, κάνοντας λόγο για «μέτρα με μέτρο», τα οποία θα είναι εντός των αντοχών της οικονομίας και θα διασφαλίζουν δημοσιονομική σταθερότητα.
Με δεδομένη την αβεβαιότητα ως προς τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου, η κυβέρνηση περιορίζει τον πήχη των προσδοκιών, προκειμένου να μη βρεθεί αντιμέτωπη με νέες δυσάρεστες εκπλήξεις. Πηγές του Μαξίμου, τονίζουν ότι οι παροχές στη ΔΕΘ θα είναι στοχευμένες, με στόχο να διατηρηθεί μέχρι τις εκλογές ο δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέπει να στηριχθούν τα νοικοκυριά τον επόμενο χρόνο.
Το μεγάλο βάρος
Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν την ανάγκη να δοθεί έμφαση στα μέτρα που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, σημειώνοντας ότι στον τομέα αυτό πρέπει να πέσει το μεγάλο βάρος.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ κρίσιμο μέγεθος, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σηκώσει στα ύψη τους τόνους για το θέμα αυτό.
Με αυτό ως δεδομένο, τα μέτρα στήριξης θα αφορούν:
-επίδομα θέρμανσης με διευρυμένα κριτήρια,
-επιδότηση στους λογαριασμούς του φυσικού αέριου, οι τιμές του οποίου βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν 700.000 νοικοκυριά).
Περισσότεροι δικαιούχοι
Όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, η ενίσχυση που θα δοθεί για τη σεζόν 2022-2023 θα είναι αυξημένη, με στόχο να καλυφθούν σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οι ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται μάλιστα ότι θα επεκταθεί σε περισσότερα νοικοκυριά, από τα 827.575 που ήταν οι δικαιούχοι την περσινή σεζόν και στους οποίους καταβλήθηκαν συνολικά περίπου 166 εκατ. ευρώ.
Περιορισμένη χρήση
Στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι και τα κίνητρα με στόχο τον δραστικό περιορισμό της χρήσης ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης, που θωρούνται ιδιαιτέρως κοστοβόρα.
Η λύση που προκρίνεται για να μπει φρένο στη χρήση τους είναι η χορήγηση φθηνότερου πετρελαίου, αλλά και η καταβολή επιδοτήσεων σε περίπου 700.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.
Στόχος θα είναι η «στροφή» από τη θέρμανση με πηγές που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα σε θέρμανση με πετρέλαιο.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα πειστούν και θα αλλάξουν προσανατολισμό επιλέγοντας πετρέλαιο ως θέρμανση αντί άλλων «πηγών» όπως είναι το aircondition.
Με τις αλλαγές αυτές, ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν τελικά την ενίσχυση για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου κλπ, αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.
Fuel Pass
Ζητούμενο είναι επίσης, τι θα γίνει με το Fuel Pass 3 για το ερχόμενο τρίμηνο Οκτωβρίου Δεκεμβρίου.
Η μείωση της τιμής των καυσίμων το τελευταίο διάστημα έχει οδηγήσει σε νέες σκέψεις το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τον τρόπο χορήγησής του.
Το πιθανότερο σενάριο με βάση τα τελευταία δεδομένα, είναι πως το Fuel Pass 3, θα αφορά μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Όσον αφορά το Power Pass, που εφαρμόστηκε μέχρι τώρα, λόγω των επιδοτήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, δεν φαίνεται να υπάρχει συνέχεια.
Φορολογία
Στον φορολογικό τομέα, βέβαιη είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, ενώ δισταγμοί υπάρχουν για το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο μάλλον θα παραμείνει.
Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου, είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει το διαθέσιμο και θα δώσει ανάσες.
Από την 1-1-2023 «ξεπαγώνουν» οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους και όπως προβλέπει ήδη η νομοθεσία, το ποσοστό της αναπροσαρμογής διαμορφώνεται στο 50% του αθροίσματος των ετήσιων μεταβολών του πληθωρισμού και του ΑΕΠ.
Ανάσα στους ασθενέστερους και τους νέους εργαζόμενους θα δοθεί με την αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ που είναι η τρίτη κατά σειρά και θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό.
Στέγαση
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής προκειμένου να υπάρξει λύση στο πρόβλημα των ακριβών ενοικίων που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά και ειδικά τα νέα ζευγάρια.
Δικαιούχοι θα είναι νέοι έως 29 ετών και νέα ζευγάρια, στα οποία θα χορηγούνται άτοκα δάνεια, ενώ θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση-ενοικίαση κοινωνικών με ΣΔΙΤ, την επιδότηση ενοικίου και την επιχορήγηση δανείου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
-
Ιλίου3 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 years ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις1 week ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις6 days ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Κεντρικό Θέμα6 days ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο