Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Δημοτικές εκλογές 2023: Ποιοι και πώς παίρνουν χρίσμα από τον Μητσοτάκη 

Δημοσιεύθηκε

στις

“Πυρετός” επικρατεί στα κομματικά επιτελεία ενόψει των δημοτικών εκλογών, με τον πρώτο γύρο να γίνεται στις 8 Οκτωβρίου και τον δεύτερο, μια εβδομάδα αργότερα, στις 15 του μήνα.

Τα κομματικά επιτελεία προσέρχονται με διαφορετικούς στόχους, καθώς η Ν.Δ. έχει κερδίσει τις εθνικές εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα κόμματα θα δώσουν “μάχη” για να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό:

-η Ν.Δ. θέλει να επιβεβαιώσει την πολιτική της ηγεμονία,

-ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει ιδιαίτερη δυναμική στην αυτοδιοίκηση, να διατηρήσει την όποια δυναμική του,

-το ΠΑΣΟΚ να μπει σφήνα με δικούς του υποψήφιους και

-το ΚΚΕ να διατηρήσει τα κεκτημένα του.

Στελέχη της Ν.Δ. μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων για τις περιφέρειες, στρέφουν το βλέμμα τους στα πρόσωπα που θα στηρίξουν στους δήμους, τονίζοντας ότι οι επιλογές θα γίνουν με αυστηρά κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι λίστες έχουν κλειδώσει και το μόνο που απομένει είναι δώσει το πράσινο φως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όπως είναι λογικό θα έχει και τον τελικό λόγο.

Τα ίδια στελέχη, τονίζουν ότι στόχος της Ν.Δ. είναι να αναδειχτεί ηγεμονική δύναμη και στην αυτοδιοίκηση και ο χάρτης να βαφτεί “γαλάζιο”, όπως έγινε και στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Στρατηγική της Ν.Δ. δεν είναι τα «χρίσματα», αλλά η στήριξη «κατά περίπτωση», κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει αναμονή έως τις 31 Αυγούστου, όταν λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των συνδυασμών.

 

Ας δούμε αναλυτικά κάποιους από τους εκλεκτούς του Κυριάκου Μητσοτάκη στους μεγάλους δήμους και κυρίως σε δήμους της Αττικής:

1. Αθήνα: Η ΝΔ θα στηρίξει τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη. Η στήριξη του θεωρείται μονόδρομος, παρά τις μυστικές δημοσκοπήσεις που καταγράφουν μια πολύ δυσμενή προδιάθεση για τον νυν δήμαρχο, μεταξύ των ψηφοφόρων της Αθήνας. Η αίσθηση πάντως που κυριαρχεί είναι ότι θα κερδίσει τις εκλογές ανεξάρτητα από την υποψηφιότητα που θα βρεθεί απέναντί του από την αντιπολίτευση.

2. Θεσσαλονίκη: Η Ν.Δ. θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα

3. Πειραιάς: Εκλεκτός θα είναι ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης.

4. Νέα Σμύρνη: Στήριξη θα λάβει η πρώην αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Δήμητρα Νάνου.

5. Άγιος Δημήτριος: Εκλεκτός είναι ο Στέλιος Μαμαλάκης.

6. Βύρωνας: Στήριξη αναμένεται να λάβει ο Μίλτος Μπαντής.

7. Χαλάνδρι: Προβάδισμα για τη Ν.Δ. φέρεται να έχει η υποψηφιότητα της Κρίστας Αγαπητού έναντι του Χάρη Ρώμα.

8. Βριλήσσια: Φαβορί θεωρείται ο Γιάννης Πισιμίσης και όχι ο πρώην βουλευτής Αργύρης Ντινόπουλος.

9. Λυκόβρυση – Πεύκη: Μάχη δίνεται μέχρι στιγμής για το χρίσμα μεταξύ του ιατροδικαστή Γρηγόρης Λέοντος και της γνωστής από τη φιλανθρωπική και αυτοδιοικητική της δράση Μαρίνας Πατούλη – Σταυράκη.

10. Νίκαια: “Κλειδωμένη” θεωρείται η στήριξη στον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιάννη Βουτσινά

11. Κηφισιά: Η Ν.Δ. φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στην υποψηφιότητα του Βασίλη Ξυπoλητά έναντι του νυν δημάρχου Γιώργου Θωμάκου.

12. Αχαρναί: Το προβάδισμα έχει η προερχόμενη από την Περιφέρεια Αττικής και “γαλάζια” πολιτεύτρια Ε. Κοσμίδη.

Πάντως, στους δήμους η κεντρική γραμμή της ΝΔ είναι να στηριχτούν εν ενεργεία δήμαρχοι που είχαν τη στήριξη του κόμματος το 2019.

Στην περίπτωση πάντως που υπάρχουν δύο και τρεις υποψήφιοι προερχόμενοι από τον χώρο του κόμματος, η στήριξη θα είναι πιο ήπια, αλλά στον δεύτερο γύρο θα καταστεί σαφέστερη.

 

Η μεγάλη δυστοκία

Έντονος είναι ο προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπάρχει δυστοκία στην εξεύρεση υποψηφίων, γεγονός που αναγκάζει την αξιωματική αντιπολίτευση σε τρίτες και τέταρτες λύσεις.

Το πρόβλημα έχει σχέση με την αποχώρηση του Χρήστου Σπίρτζη -ο οποίος είχε κάνει όλες τις επαφές για την αυτοδιοίκηση- από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό.

Μετά τη βαριά ήττα στις εκλογές, δεν αποκλείεται πρώην βουλευτές που έμειναν εκτός Βουλής να διεκδικήσουν περιφέρειες και δήμους.

Ειδικότερα:

-στο δήμο της Αθήνας μετά το όχι του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά, το προβάδισμα φαίνεται να το έχει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός,

-στη Θεσσαλονίκη, ο πρώην αντιδήμαρχος του Γιάννη Μπουτάρη Σπύρος Πέγκας, ο οποίος έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να εκθρονίσει τον εκλεκτό της ΝΔ, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι και το ΠΑΣΟΚ έχει προβλήματα έως προς την εξεύρεση υποψηφίων και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασιών σε δήμους που θέλουν να εκφραστεί η προοδευτική ενότητα.

 

Να γίνει η ανατροπή

Στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν θέσει ως προτεραιότητα το ΠΑΣΟΚ να αναδειχτεί σε δεύτερη δύναμη μετά τη Ν.Δ. προκειμένου να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του κόμματος που φάνηκε στις εθνικές εκλογές

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι ο Κώστας Σκανδαλίδης που έχει αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο ξέρει πολύ καλά τον χώρο της αυτοδιοίκησης και ευελπιστούν σε υποψηφιότητες που θα κάνουν την ανατροπή.

Δεν είναι μάλιστα λίγα τα στελέχη που τονίζουν ότι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ανοίξει το δρόμο για να είναι το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2024.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ