Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Δύο κόσμοι”, του Κώστα Ζαχαριάδη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Κώστα Ζαχαριάδη υποψήφιου βουλευτή στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών στο Χ-τύπο

Πέρασαν τέσσερα χρόνια. Η τετραετία αυτή βρίσκει το κράτος, την ενέργεια, την Υγεία, την παιδεία να γίνονται βορά στα αρπακτικά χέρια της ελίτ, των κερδοσκόπων και των «γαλάζιων» εκλεκτών.

Την ίδια στιγμή οι πολίτες φτωχοποιούνται, ενώ παραμένουν απλησίαστες οι τιμές στα σούπερμαρκετ, οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν φτάσει σε σταθερό υψηλό σημείο (η ακρίβεια ήρθε για να μείνει), οι μισθοί είναι πενιχροί και δεν δεν αρκουν για να καλύψουν την άνοδο των τιμών, η αγοραστική δύναμη των πολιτών υποχωρεί. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, η μεσαία τάξη αναγκάζονται να ζούνε σήμερα με κουπόνια-pass με ευθύνη του κ.Μητσοτάκη. Παράλληλα, οι πολύτιμοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται στους λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με τους ΟΤΑ και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν αποκλειστεί από την ουσιαστική ενίσχυση και ανάπτυξη.

Το κατ’ ευφημισμόν «επιτελικό κράτος» της ΝΔ απεδείχθη ιδιωτικοκεντρικό, ελιτίστικο, μεροληπτικό, άδικο, αναποτελεσματικό, αντιδημοκρατικό, ακόμη και επικίνδυνο για τη ζωή των ανθρώπων. Και βεβαίως δεν έχει δώσει ακόμη απαντήσεις ούτε για τις παρακολουθήσεις ούτε για τη τραγωδία της πανδημίας με τους χιλιάδες νεκρούς ούτε για το δυστύχημα στα Τέμπη. Διαβάστε με προσοχή το πόρισμα που έβγαλε η επιτροπή που όρισε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, λέει σπουδαία πράγματα.

Ο κ.Μητσοτάκης αύξησε το ιδιωτικό χρέος πάνω από 40 δισ. ευρώ και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών δέκα φορές. Η σημερινή κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είχε την ευχέρεια να ξοδέψει 60 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της πανδημίας. Και το ερώτημα είναι: πού πήγαν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια; Σπαταλήθηκαν κυρίως στις αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις, στις «λίστες Πέτσα» και στην ασυδοσία της αισχροκέρδειας των λίγων ισχυρών, ενώ η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία έλαβε ελάχιστα.

Η δυσαρέσκεια και η απελπισία των πολιτών μετά από μια τόσο δύσκολη τετραετία έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σε αυτό το σημείο θαύματα δεν μπορούν να γίνουν, αλλά μπορούν να υπάρξουν ουσιαστικές και ρεαλιστικές παρεμβάσεις, όπως η μείωση του ΦΠΑ, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στο κατώτατο επιτρεπό ευρωπαϊκό επίπεδο, οι έλεγχοι στην αγορά, οι παρεμβάσεις φορολόγησης των υπερκερδών, που συσσωρεύτηκαν στις εταιρείες της ενέργειας και στα διυλιστήρια.

Οι διαφορές μας με τη ΝΔ είναι τεράστιες. Είναι διαφορές ιδεολογίας, πολιτικών, αξιών. Είναι δύο κόσμοι που δεν θα συναντηθούν ποτέ. Πώς θα γινόταν διαφορετικά, άλλωστε,όταν η χώρα υποφέρει από έναν πρωθυπουργό που διαβρώνει συνεχώς το κράτος δικαίου και υποτιμά τους δημοκρατικούς θεσμούς; Κανένας προοδευτικός πολίτης, καμία πραγματική προοδευτική πολιτική δύναμη δεν μπορεί να συγχωρήσει μια τέτοια πολιτική πράξη. Πώς να συμφωνήσεις με κάποιον ο οποίος έχει δημιουργήσει συνθήκες χειραγώγησης του μισού πολιτικού συστήματος, της Δικαιοσύνης, της Ενημέρωσης;

Οδεύοντας, λοιπόν, προς τις εκλογές, που θα πραγματωθούν σε σχεδόν ένα μήνα από τώρα, το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι με ποιο τρόπο θα μπορέσει να δώσει μια προοπτική ανάσας, ελπίδας, στήριξης στους πολίτες, στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο, κοστολογημένο, ρεαλιστικό, και βασίζεται σε τέσσερεις πυλώνες: 1. Αύξηση μισθών. 2. Μείωση τιμών. 3. Ρύθμιση χρεών. 4. Δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος.

Οι πολίτες έχουν επιλογή. Το δίλλημα είναι ξεκάθαρο: δημοκρατία ή οικογενειοκρατία; Κοινωνική δικαιοσύνη ή με τους λίγους και ισχυρούς; Αλλαγή ή Μητσοτάκης; Με τη δύναμη της ψήφου του οι πολίτες έχουν μια ευκαιρία να αφήσουν πίσω τους τέσσερα  χρόνια της κυβέρνησης του κ.Μητσοτάκη. Να ξεπεράσουν το γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας, ανησυχίας, αγωνίας για το αύριο και να κάνουν ένα πρώτο βήμα προς την ελπίδα, ένα πρώτο βήμα για να επιστρέψει στον τόπο η δικαιοσύνη παντού.

Στις εκλογές της απλής αναλογικής την 21η Μαϊου θα αναδειχθεί η επόμενη κυβέρνηση του τόπου χωρίς άλλες περιπέτειες, χωρίς «δεύτερες» εκλογές. Στις εκλογές της απλής αναλογικής, όπου οι ψήφος των πολιτών θα ισοδυναμεί με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο με τις πολιτικές δυνάμεις στο Κοινοβούλιο, θα αναδειχθεί μια προοδευτική κυβέρνηση ισχυρής συμμαχίας. Όπως, άλλωστε, συμβαίνει στις χώρες της Ευρώπης με τις επιτυχημένες προοδευτικές κυβερνήσεις συμμαχίας, μετά την αποτυχία των συντηρητικών, νεοφιλελεύθερων μονοκομματικών κυβερνήσεων.  Άλλωστε, οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, στα μνημόνια.

Γι’ αυτό ο λαός και το πολιτικό σύστημα πρέπει να δει την απλή αναλογική ως ευκαιρία, για να δώσει ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Για να φύγει η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη και μαζί του όλα τα βάσανα με τα οποία ταλαιπωρεί μια ολόκληρη χώρα. Πρωτιά και ισχυρή εντολή, λοιπόν, για να σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία την επόμενη κιόλας ημέρα κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με τις άλλες προοδευτικες δυνάμεις που το επιθυμούν, για να έχει η χώρα μια κυβέρνηση ισχυρή και μακράς πνοής.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θέλουμε, όχι μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το δικό μας σχέδιο, με βάση το δικό μας πρόγραμμα, με βάση τη δική μας στρατηγική.  Και αυτή θα είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και για την Ελλάδα, για την ελληνική κοινωνία, για τους πολίτες.

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ