Connect with us

Ελεύθερο Βήμα

“Δύσκολες Εξισώσεις”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Published

on

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο. & Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ Πολιτευτή ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών στο Χ-τύπο

Μετά την πανδημία όλη η Ευρώπη ταλανίζεται από το μεγάλο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, με τη χώρα μας να επιβαρύνεται εκτός από αυτό και με το θέμα των εθνικών ζητημάτων, λόγω της εντεινόμενης προκλητικής συμπεριφοράς της γειτονικής μας Τουρκίας.

Ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζοντας την δύσκολη πραγματικότητα που έχουμε μπροστά μας και στο πλαίσιο στήριξης των πολιτών και ιδιαιτέρως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, στη ΔΕΘ ανακοίνωσε μία νέα δέσμη τόσο μόνιμων όσο και παροδικών μέτρων για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. Τα συνολικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τις σημερινές εκτιμήσεις της πορείας της ενέργειας, ανέρχονται πλέον στα 13,2 δισ. ευρώ το 2022, από 8,5 δισ. ευρώ που εκτιμούσαμε τον Ιούνιο. Από τα 13,2 δισ. ευρώ, τα 10,6 δισ. ευρώ είναι το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Δηλαδή, το 80% των συνολικών παρεμβάσεων κατευθύνεται σε επιδότηση του αυξημένου κόστους στους λογαριασμούς. Από αυτά, τα 4,1 δισ. ευρώ είναι για τα νοικοκυριά, και τα 6,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Πέρα όμως από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, ανακοινώθηκαν σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα που περιλαμβάνουν μειώσεις φόρων και εισφορών, αλλά και αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Επιπλέον επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από το 2023 για τρεις μήνες. Από τους έξι μήνες δηλαδή στους εννέα. Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα και αποσκοπεί πρωτίστως στη στήριξη της οικογένειας και στην εξίσωση ουσιαστικά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Παρ’ ότι ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ παραμένει μέχρι το τέλος του 2022, παραμένει και η πρόβλεψη για αποκλιμάκωση του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης για εφέτος, φτάνοντας σε επίπεδα κάτω του 2019. Θα αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί να συμβεί αυτό. Η απάντηση βρίσκεται στο ότι η χώρα μας έχει κατορθώσει να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ υψηλή ανάπτυξη. Έτσι το ονομαστικό ΑΕΠ εφέτος θα φτάσει τελικά στα 205 δις. ευρώ, αντί για 197 δις. ευρώ που υπήρχε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας πριν 4-5 μήνες.
Για ακόμα μία φορά διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι οι προτάσεις που ανακοίνωσε η ΕΕ πριν λίγες ημέρες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης κινούνται στο πλαίσιο που εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.

Η κυβέρνηση πέρα από το θέμα της ενεργειακής κρίσης αυτό το διάστημα έχει να αντιμετωπίσει το κρεσέντο της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, όπου χρειάζεται να της υπενθυμίζουμε συνεχώς τα αυτονόητα. Έτσι ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε εγκαίνια εκδήλωσης «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία», έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί και ότι «τον έναν αιώνα ισχύος της Συνθήκης θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμη».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ