Νέας Ιωνίας
Δ.Σ. Ν. Ιωνίας: “Μήλος” με τη χορήγηση των Μ.Α.Π. – Αναταράξεις στη Δημοτική Αρχή
Οξεία αντιπαράθεση ξέσπασε εκ νέου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ν. Ιωνίας (25/1) για τη χορήγηση των Μ.Α.Π. Αυτή τη φορά αφορμή στάθηκε η επιστολή από 233 υπογράφοντες εργαζόμενους που ζητούσαν να ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση και να δοθούν τα Μ.Α.Π. σε χρήμα, όπως είχε εισηγηθεί αρχικά η Δημοτική Αρχή – Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να ανακληθεί η απόφαση του Δ.Σ. προσέφυγε η Δήμαρχος, κα Δέσποινα Θωμαΐδου.
Μια μεγάλη ανοιχτή πληγή για τη λειτουργία του Δήμου και κυρίως την προστασία των εργαζομένων, ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η χορήγηση των ΜΑΠ (Μέτρα Ατομικής Προστασίας) των προηγούμενων ετών. Το θέμα αν και είχε τεθεί σε ψηφοφορία σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου -όπου και απορρίφθηκε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής που πρότεινε τα δυο χρόνια (2017 και 2018) να χορηγηθούν σε είδος και τα άλλα δύο χρόνια (2019-2020) να τα πάρουν οι δικαιούχοι σε χρήμα- άνοιξε ξανά, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Σωματείου των εργαζομένων, πυροδοτώντας νέο κύκλο εντάσεων και διαπληκτισμών μεταξύ των παρατάξεων αλλά και ανάμεσα σε μέλη της Δημοτικής Αρχής.
Έντονη δυσαρέσκεια του σωματείου Εργαζομένων για την απόφαση του Δ.Σ.
Στη συνεδρίαση του θέματος -διήρκησε περισσότερες από πέντε ώρες αν και εν τέλει δεν τέθηκε σε ψηφοφορία- παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι, δια στόματος του γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων κ. Αιμίλιου Βαζούρα εξέφρασαν ανοιχτά την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. και έκαναν έκκληση εκ νέου για ανάκληση της ώστε να λάβουν τα χρήματα οι δικαιούχοι. “Θεωρούμε ότι η προηγούμενη απόφαση αδικεί του 457 εργαζόμενους δικαιούχους και μας βάζει σε μία αντιπαράθεση με το δημοτικό συμβούλιο της Ν. Ιωνίας, τουλάχιστον με μία μερίδα του Δ.Σ. Οι εργαζόμενοι τέσσερα χρόνια που δεν έπαιρναν ΜΑΠ τα αγόραζαν από τη τσέπη τους. Εμείς θέλουμε σήμερα να αποκατασταθεί αυτή η αδικία, να πάρει πίσω την απόφαση το Δ.Σ. και να αποφασίσει τους δικαιούχους και τους κωδικούς και αν θα δοθούν σε δόσεις ή όχι. Αν δεν γίνει αυτό μας οδηγούν σε μία μακροχρόνια δικαστική σύγκρουση. Το δίκαιο και έννομο συμφέρον είναι οι δικαιούχοι να λάβουν τα χρήματα και τις δόσεις” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαζούρας.
Αναταράξεις στη Δημοτική Αρχή
Η πολύωρη και εξαντλητική συζήτηση του θέματος στη διαδικτυακή συνεδρίαση του Δ.Σ. τελικά δεν κατέληξε σε ψηφοφορία, όπως επιθυμούσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αλλά και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι είτε της Δημοτικής Αρχής είτε από την Αντιπολίτευσης, καθώς ο Πρόεδρος διευκρίνισε ότι ναι μεν δέχθηκε να έρθει το θέμα για συζήτηση αλλά μία τέτοιου είδους ψηφοφορία δεν θα ήταν σύννομη, καθώς δεν έχει περάσει το απαραίτητο διάστημα από τη τελευταία ενώ δεν υπάρχουν νέα στοιχεία που θα έπρεπε να εξεταστούν ώστε να τεθεί υπό άλλη βάση το θέμα. Τα λεγόμενα του Προέδρου προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε μεγάλης μερίδας της Αντιπολίτευσης αλλά και σε μέλη της Δημοτικής Αρχής που είδαν μετά από τόσες ώρες διαβουλεύσεων και σφοδρών αντιπαραθέσεων η συζήτηση να πέφτει στο κενό, στοιχείο που πυροδότησε σφοδρές συγκρούσεις εντός του δημοτικού συμβουλίου.
Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κώστας Κουλούρης, τόσο για τη άποψη του στο συγκεκριμένο θέμα που ήταν αντίθετη με τη συνολική θέση της Δημοτικής Αρχής όσο και για την άρνηση του να μπει το θέμα σε νέα ψηφοφορία. Μάλιστα, η Δήμαρχος κα Δέσποινα Θωμαΐδου στην ομιλία της άφησε αιχμές, ενημερώνοντας παράλληλα το σώμα ότι έχει καταθέσει προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ., ενώ ανοιχτά τον κατηγόρησαν για τη στάση του και άλλα μέλη της Δημοτικής Αρχής. Αποκορύφωμα της άγριας κόντρας που ξέσπασε στα ενδότερα της Δημοτικής Αρχής ήταν η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Κουλούρη και του Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Αριστείδη Χατζησαββίδη, με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών να επιτίθεται στον Πρόεδρο λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι “το συγκεκριμένο κείμενο ήρθε με 236 υπογραφές, έχει συγκεκριμένη εισήγηση και είναι αυταρχισμός αισχίστου είδους από μεριά σας να μην τίθεται σε ψηφοφορία, δεν ξέρω γιατί το κάνετε αν και νομίζω ότι θα φανεί σε λίγο καιρό ο πραγματικός λόγος” με τον Πρόεδρο να ανταποδίδει σε ανάλογο ύφος υπενθυμίζοντάς του το πρόσφατο περιστατικό στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής όταν με απόφαση του απέβαλε από τη συνεδρίαση δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης. Αντίστοιχη αντιπαράθεση, μικρότερης κλίμακας, υπήρξε και με τον Αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας κ. Αντώνη Καρβουνιάρη.
Κ. Κουλούρης: “Το θέμα θεωρείται λήξαν, έχει παρθεί συγκεκριμένη απόφαση βάσει νόμου”
Ο κ. Κουλούρης για την απόφαση του να μην τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα ανέφερε μεταξύ άλλων: “Το θέμα έχει λήξει έχει παρθεί η απόφαση σύμφωνα με τον κανονισμό και τον νόμο, όμως επειδή υπερασπίζομαι τη δημοκρατία -γιατί η περισσότερη δημοκρατία κάνει καλό- δέχτηκα να έρθει στο συγκεκριμένο θέμα στο συμβούλιο για περισσότερη συζήτησή. Η προσωπική μου άποψη -δεν εκφράζω κανέναν άλλον πέραν του εαυτού μου- είναι ότι τα Μέσα Ατομικής Προστασίας πρέπει να χορηγούνται σε είδος και όχι σε χρήμα γιατί έτσι θα προχωρήσει η επιδοματοποίηση των Μ.Α.Π. και μπορεί στο τέλος να έρθει και κάποια κυβέρνηση και να τα κόψει. Πάντως όπως στη περίπτωση του ΟΠΑΝ έτσι και τώρα με τα ΜΑΠ αν είχε συζητηθεί το κατάλληλο διάστημα -κακώς ήρθε η εισήγηση μέσα στο 2020 για τα ΜΑΠ του ίδιου έτους και αυτό δεν αμφισβητείται- και αν το σωματείο είχε απευθυνθεί στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ώστε να συζητήσουν πώς μπορεί να λυθεί το θέμα συνετά και σύννομα τότε θα είχε λάβει άλλη τροπή. Τώρα, αν κάποιοι θέλουν να παίξουν άλλα παιχνίδια είναι δικό τους θέμα. Επίσης αν σε κάθε απόφαση που έχει ψηφιστεί στο Δ.Σ. έρχονται μετά 25-30 συνδημότες μας και μας φέρνουν εισήγηση για να το πάρουμε πίσω τι θα γίνει; Αυτό λοιπόν εγώ σαν Πρόεδρος οφείλω να το διαφυλάξω και αυτό κάνω και θα εξακολουθήσω να το πράττω και στο μέλλον, όσο και αν δεν γίνομαι αρεστός σε πολλούς”.
Δ. Θωμαΐδου: “Έχω προσφύγει στην Αποκεντρωμένη – Θεωρώ άδικη τη συγκεκριμένη απόφαση”
Η Δήμαρχος κα Δέσποινα Θωμαΐδου στην τοποθέτησή της, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Από όσο γνωρίζω, όπως και στη περίπτωση του ΟΠΑΝ, είχε γίνει η συνεννόηση των εργαζομένων με όλες τις παρατάξεις αλλά κάποιες παρατάξεις άλλα είπαν και άλλα ψήφισαν στο τέλος. Η κάθε διοίκηση είναι υποχρεωμένη κάθε χρόνο να δίνει τα Μ.Α.Π. στους εργαζόμενους. Από εκεί και πέρα είπαμε στους εργαζόμενους ότι καταφέραμε να βάλουμε μια σειρά για το πώς θα μπορέσει να λυθεί το θέμα αυτό. Για το 2017-18 επειδή είχε ξεκινήσει η διαδικασία και κάποιοι εργαζόμενοι είχαν πάρει τα Μ.Α.Π. είπαμε να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, ενώ για τα άλλα δύο -εφόσον υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που το αναφέρει- από τη στιγμή που δεν τα πήραν σε είδος να τα πάρουν σε χρήμα. Κύριε Πρόεδρε δεν έχει να κάνει με τη χρονική περίοδος που τέθηκε σε ψηφοφορία το θέμα, είναι προϋπολογισμένα και πρέπει δοθούν, δεν έχει σημασία η ημερομηνία. Το σημαντικό είναι ότι στο Δ.Σ. ήρθε η κατάσταση με τους εργαζόμενους για να επικαιροποιήσει το ποσό που θα πάρουν και ποιοι το δικαιούνται. Όχι αν θα πάρουν είδος ή χρήματα. Εμείς ποτέ δεν είπαμε να καταργήσουμε τα ρούχα και να δίνουμε χρήματα. Από εκεί και πέρα διευκολύνθηκε όλη η κατάσταση με τον νόμο που βγήκε τον Οκτώβριο και γι’ αυτό αποφασίσαμε να κινηθούμε με αυτό τον τρόπο. Σχετικά με τη συγκεκριμένη εισήγηση που ήρθε σήμερα νομίζω ότι υπάρχουν κάτοικοι και δημότες που μπορούν να φέρουν το θέμα στο Δ.Σ. Θέλω να ενημερώσω το σώμα ότι έχω κάνε προσφυγή για τη συγκεκριμένη απόφαση γιατί θεωρώ άδικη την όλη υπόθεση, από τη στιγμή που έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να κλείσει επιτέλους αυτή η πληγή των τεσσάρων τελευταίων χρόνων.”
Πρέπει να σημειωθεί ότι υπέρ του Προέδρου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα τάχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” κ. Παναγιώτης Μανούρης, ο οποίος συμφώνησε με τον κ. Κουλούρη τόσο για το ότι τα Μ.Α.Π. πρέπει να χορηγούνται σε είδος όσο και με την επεξήγηση του για το γεγονός ότι δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία πάνω σε ένα θέμα που είχε ψηφιστεί και είχε βγει σχετική απόφαση το αμέσως προηγούμενο διάστημα.