Connect with us

Ελλάδα

Εκλογές: Τι αλλάζει στις κάλπες της 25ης Ιουνίου – Όλες οι τροποποιήσεις στα ψηφοδέλτια και τις έδρες

Published

on

Αύριο Κυριακή 25 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι νέες εκλογές 2023, με κάποιες βασικές αλλαγές στα ψηφοδέλτια και στην κατανομή των εδρών.

Όπως και στις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου, και στο δεύτερο γύρο μπορείτε να μάθετε πού ψηφίζετε με λίγα μόλις «κλικ» και τους κωδικούς στο taxisnet.

Στην σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών mpp.ypes.gov.gr, είναι αναρτημένοι αναλυτικά οι εκλογικοί κατάλογοι, ενώ αυτό που καλείστε εσείς να συμπληρώσετε είναι τα πεδία:

Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό), ή μόνο τα πεδία Ε.Ε.Α. και Επώνυμο εφόσον τα γνωρίζετε.

Αμέσως εμφανίζεται το πού ψηφίζετε, αν είστε ετεροδημότης, αλλά και ο εκλογικός σας αριθμός.

Σύστημα ενισχυμένης αναλογικής

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής με λίστα για όλα τα κόμματα. Με την ενισχυμένη αναλογική το πρώτο κόμμα μπορεί να πάρει έως και 50 έδρες ως μπόνους.

Οι έδρες μοιράζονται με βάση το τελικό ποσοστό που θα λάβει και μπορούν να φτάσουν τις 50, που είναι και το «ταβάνι» μόνο αν λάβει ποσοστό από 40% και πάνω. Το πού θα κινηθεί το ποσοστό της αυτοδυναμίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό κι από το πόσα κόμματα θα έχει η Βουλή.

Με βάση πάντως τα αποτελέσματα της κάλπης της 21ης Μαΐου το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται περίπου 37,5% για να εκλέξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν λοιπόν μείνουν εκτός Βουλής κόμματα που το ποσοστό τους αθροίζεται κοντά στο 10% τότε η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος βρίσκεται περίπου στο 37,5%.

Τέλος οι σταυροί

Λίστα αντί για σταυρούς θα ισχύσει στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Μέσα στα παραβάν στα εκλογικά κέντρα δεν θα υπάρχει στυλό. Οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους, καθώς η σειρά προτίμησης έχει καθοριστεί από τα ίδια τα κόμματα. Οπότε, στην κάλπη ρίχνουμε μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούμε χωρίς να βάλουμε σταυρούς.

 

Πότε ακυρώνεται το ψηφοδέλτιο

Αυτή τη φορά δεν μπαίνει σταυρός προτίμησης στα ψηφοδέλτια. Και αυτό γιατί η εκλογή γίνεται με λίστα. Αυτός είναι, μάλιστα, και ο λόγος για τον οποίο μέσα από τα παραβάν δε θα υπάρχει στυλό. Αν μπει σταυρός, ο εκλογικός αντιπρόσωπος θα κληθεί να κρίνει, ανάλογα και με τη θέση του, αν το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο ή άκυρο.

Σε κάθε περίπτωση οι ψηφοφόροι πρέπει να ψηφίσουν με τα νέα ψηφοδέλτια που θα τυπωθούν με βάση τη λίστα και όχι με αλφαβητική σειρά. Στην περίπτωση που ψηφίσουν βάζοντας το… παλιό ψηφοδέλτιο στον φάκελο, τότε ακυρώνεται αυτομάτως.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ψηφίζουν τα ΑμεΑ

Τις διευκολύνσεις που έχουν τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος υπενθυμίζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Επισημαίνεται ότι οι οικείοι δήμοι οφείλουν να φροντίσουν για τη δημιουργία του ειδικά διαμορφωμένου χώρου και να ορίσουν αρμόδιο υπάλληλο. Παράλληλα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι καλούνται να συνδράμουν τον εκλογέα προκειμένου να ασκήσει απρόσκοπτα το εκλογικό του δικαίωμα.

Υπενθυμίζεται ότι στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν:

α) ο δικαστικός αντιπρόσωπος

β) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου.

Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) ατόμων με αναπηρία.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ