Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Εκσυγχρονισμός του συστήματος παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας της χώρας”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Είναι γνωστό πως, για αρκετά χρόνια, ο κρίσιμος τομέας της ψυχικής υγείας βρέθηκε στο περιθώριο της δημόσιας πολιτικής. Στο εξής, όμως, αυτό αλλάζει, με παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση του συστήματος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας της χώρας.

Η παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να είμαστε έτοιμοι, την αμέσως επόμενη ημέρα, να παρέχουμε αποτελεσματικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας , ειδικότερα στην νέα γενιά . Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι κάθε νέος άνθρωπος , θα έχει μια ευκαιρία για αποτελεσματική παροχή ιατρικής φροντίδας και ομαλή ένταξη στην κοινωνική, και επαγγελματική του ζωή.

Για τον λόγο αυτό, νομοθετήσαμε μια νέα μορφή Μονάδων Ψυχικής Υγείας: τις Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση. Πρόκειται για μια σύγχρονη ιατρική υπηρεσία που στοχεύει στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ψυχωτικών διαταραχών στο αρχικό τους στάδιο και στοχεύει στην πρόληψη της υποτροπής και στην παροχή αποτελεσματικής θεραπείας του ψυχικού νοσήματος.

H Έγκαιρη Παρέμβαση στην Ψύχωση έχει εφαρμοστεί με επιτυχία και έχει καθιερωθεί στα συστήματα υγείας ενός μεγάλου αριθμού αναπτυγμένων χωρών, όπως: στη Δανία, στη Νορβηγία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και για πρώτη φορά πλέον στην Ελλάδα, από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Άλλωστε, η θετική εμπειρία όλων αυτών των υπηρεσιών οδήγησε και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υπογράψει Διακήρυξη με την Ένωση Πρώιμης Ψύχωσης με την οποία υποστηρίζει την υλοποίηση προγραμμάτων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση παγκοσμίως.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι νέοι που βιώνουν το πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο, πολύ συχνά διακόπτουν την επαφή με το κοινωνικό και εκπαιδευτικό τους περιβάλλον. Όταν η ψυχική ασθένεια χτυπάει σε μια τόσο ευάλωτη περίοδο της ζωής τους, προμηνύει τη διάρρηξη της ομαλής εξέλιξης του νέου ανθρώπου προς την ενήλικη ζωή.

Προς την κατεύθυνση, λοιπόν, της βελτίωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που απευθύνονται σε νέους κινείται και η διάταξη που ψηφίσαμε με την οποία δίνουμε τη δυνατότητα σε Σχολές και Τμήματα των Α.Ε.Ι. της χώρας, να ιδρύουν Κέντρα Ημέρας για την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής στους φοιτητές μας.

Προχωράμε δυναμικά για την υποστήριξη των συμπολιτών μας και πρωτίστως των παιδιών μας για να τους δώσουμε μία πραγματική ευκαιρία στη ζωή και στην ανάπτυξή τους.

 

 

*Η Ζωή Ράπτη είναι Υφυπουργός Υγείας, Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ