Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

«Ενέργεια: Ο νόμος ψηφίστηκε τα ερωτήματα δεν απαντιούνται»

Δημοσιεύθηκε

στις


Μια εκδήλωση συζήτηση για ενημέρωση και δράση των κοινωνικών και πολιτικών φορέων και πολιτών, έγινε το βράδυ της Πέμπτης 17 Ιουλίου από τη δημοτική κίνηση ΑΝΑΣΑ στο Πάρκο Ηρώων Πολυτεχνείου στη Νέα Κηφισιά.

Στην ενημερωτική ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης σχετικά με την εκδήλωση και τους λόγους διεξαγωγής της τονίζονται τα εξής: και το ερώτημα που μπαίνει εξαρχής και ευθέως, είναι πάρα πολύ απλό. Θέλουμε πραγματικά την ενημέρωση και την δράση ή μένουμε στα ωραία λόγια, κάνοντας κριτική σε όποιον δουλεύει, φροντίζοντας ταυτόχρονα, να ζούμε αγκιστρωμένοι στη λογική πως το κάθε τι, έχει την τιμή του και ακόμα, τίποτα να μη πειράξει τα κεκτημένα μας;  
Στις μέρες μας άλλωστε, με την τρόικα και τα μνημονιακά υποχείριά της στη χώρα, αυτή η μετρήσιμη σε ευρώ καθεστωτική λογική, φαίνεται πως καθιερώθηκε παντού και πλέον δεν αποτελεί είδηση. Η είδηση είναι, ότι μια δημοτική κίνηση με «θράσος», προκάλεσε συζήτηση κατακαλόκαιρα με θέμα την ενέργεια, βάζοντας το ερώτημα: Είναι η ενέργεια δημόσιο κοινωνικό αγαθό ή να αποδεχτούμε χωρίς αντίρρηση το νόμο που ψήφισε η παραδομένη κυβέρνηση στην διεθνή, επονομαζόμενη και ως τρόικα, τοκογλυφία;

 Γιατί κατακαλόκαιρο;

Μα γιατί κατακαλόκαιρο τα σαΐνια της τρόικα, έβγαλαν στο σφυρί τον δημόσιο πλούτο του λαού μας και μέσω των υποχείριών τους στην κυβέρνηση, έφεραν ένα νομοσχέδιο για να τον χαρίσουν επί πινακίου φακής, σε ημέτερους ιδιώτες κερδοσκόπους.  Είναι άλλο αν μια τέτοια αντίδραση, της κοιμωμένης ή καλύτερα παραδομένης κοινωνίας, δεν έχει προηγούμενο. Μα προηγούμενο, δεν έχει και το μέγεθος του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου των Ελλήνων και πράγματι, είναι πρωτόγνωρο μια δημοτική κινηματική συλλογικότητα να έχει τη διάθεση να προκαλέσει συζήτηση αμφισβήτησης, ενός πρόσφατα ψηφισμένου νόμου.Αυτό είναι πρωτόγνωρο γεγονός και αποτελεί είδηση, αλλά μόνο για όσους σκέφτονται και ενεργούν πολιτικά. Δεν είναι όμως είδηση για τους κοινωνικούς και κομματικούς φορείς που υποκρίνονται και που εξαπατούν τον πολίτη, όπως φάνηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού οι πάντες και δημόσια είχαν προσκληθεί, ενώ κάποιοι προσκλήθηκαν και κατ’ ιδίαν.
Δεν ήταν είδηση, ούτε και για τα μέσα τοπικής ενημέρωσης, καθώς όλα και όλοι κρίνονται και κρινόμαστε από το δούνε και λαβείν, της ατομικής ή και επιχειρηματικής ωφέλειας. Ανέκαθεν η κινηματική δράση, όποιο και αν ήταν το μέγεθός της αποτέλεσε είδηση και η κινηματική είδηση, αποτέλεσε πάντα, ατελώς πληροφόρηση. Ίσως στις μέρες μας αυτή η λογική, ελέω μνημονιακών συγκυριών, να τείνει προς κατάργηση.

Στην πρόσκληση για συζήτηση της Δημοτικής Κίνησης Κηφισιάς «ΑΝΑΣΑ», όπου στο πάνελ διαλόγου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης, κεντρικών φορέων και τοπικών συλλογικοτήτων, που έκαναν παρέμβαση, τέθηκαν για λογαριασμό του απλού πολίτη από την «ΑΝΑΣΑ», σημαντικά ερωτήματα.

Τα εισηγητικά ερωτήματα  της «ΑΝΑΣΑ»

Αφορμή της σημερινής συζήτησης είναι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, που έγινε νόμος του κράτους, από ένα θερινό τμήμα της Βουλής, όπου μετείχε το ένα τρίτο των εκπροσώπων, στο κοινοβούλιο.
Σε ένα θερινό τμήμα, όπου με επιλογή της κυβέρνησης, συμμετείχαν μόνο όσοι βουλευτές, συμφώνησαν να ψηφίσουν τον νόμο. Μια αντιδημοκρατική πρακτική, που η κυβέρνηση των μνημονίων, την ονομάζει δημοκρατική κοινοβουλευτική λειτουργία.    Οι απλοί πολίτες δεν είμαστε ειδικοί, για να κατέχουμε τις λεπτομέρειες. Δεν είμαστε τεχνοκράτες για να αντιπαραθέσουμε στοιχεία.  Δεν είμαστε πολιτικοί, να χαράξουμε στρατηγικές ανάπτυξης και δικαίου.  Αυτή την ορθολογική πολιτική ενημέρωση και κοινωνική εναρμόνιση, μαζί με τον σεβασμό τους, την απαιτούμε από τους εκπροσώπους μας στην ελληνική βουλή, την εκτελεστική εξουσία, τους δημόσιους λειτουργούς της χώρας.

Λέμε ξεκάθαρα, σε κάθε κατεύθυνση και σε όλους τους τόνους. Δεν αναγνωρίζουμε δίκαιο σε αποφάσεις μιας βουλής, που δεν εκφράζει τη θέλησή μας και απαιτούμε απαντήσεις:

–    Η ενέργεια, είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό ή επιχείρηση ιδιωτικών και άλλων συμφερόντων;

–    Ο ήλιος και το νερό, εν αφθονία στη χώρα, γιατί δεν αξιοποιούνται ως στρατηγική πηγή ενέργειας και εξοικονόμησης κατανάλωσης;

–   Η πώληση της ΔΕΗ σε τι θα ωφελήσει τον καταναλωτή στην καθημερινότητά του;

–    Ποιο όργανο ελέγχει σήμερα και θα ελέγχει με τον νέο νόμο, τις τιμές των τιμολογίων;

–    Είναι δημοκρατικό, ο λαός να μην έχει καμία δυνατότητα ελέγχου, ακόμα και όταν το κόμμα που κυβερνά, είναι ανακόλουθο με τις προγραμματικές του δηλώσεις;

–    Είναι δημοκρατικό, οι εκπρόσωποι του λαού να λειτουργούν ανεξέλεγκτα από τον εντολέα τους, στερώντας του κάθε ρόλο, λόγο και συμμετοχή;

–    Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι και ποιοι είναι, για τη «μικρή ΔΕΗ»;  

–   Είναι Έλληνες ή ξένοι;

–   Είναι Ιδιώτες επενδυτές ή κρατικοί διπλωμάτες;

–   Είναι ένας, δύο ή και περισσότεροι;

–    Η τιμή πώλησης θα είναι η πραγματική κι όχι η χρηματιστηριακή και θα προκύψει βάσει μελετών και ποιος θα κάνει τις μελέτες;

–    Διασφαλίζονται καλύτερες και πιο ανταγωνιστικές συνθήκες στην αγορά και ρυθμίζονται οι τιμές προς όφελος των καταναλωτών;

–    Η ΔΕΗ λειτούργησε μέχρι σήμερα, μόνο ως δημόσιος αναπτυξιακός κοινωνικός οργανισμός ή μήπως και ως ένα μέσο, κυβερνητικής ρουσφετολογίας;

–    Με τον νέο νόμο, διασφαλίζονται και με ποιο τρόπο οι εργαζόμενοι;

Δεν τελειώνουν τα ερωτήματα και ούτε η διάθεσή μας να τα θέτουμε. Ως Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συνεργασία για την Αυτοδιοίκηση, ή «ΑΝΑΣΑ», όπως καθιερώσαμε να την λέμε, από την ίδρυσή μας διαβλέψαμε την ανάγκη να λειτουργήσουμε και ως κινηματική συλλογικότητα και είναι αλήθεια, ότι από το 2010, λειτουργούμε και ως μια τέτοια οντότητα.
Προκαλέσαμε και αυτή τη συζήτηση, όχι για να παρουσιάσουμε έργο, όχι για να πούμε ότι εμείς κάνουμε κάτι, αλλά γιατί θεωρούμε την παρουσία και τις όποιες δυνατότητές μας, στη μικρή μας κοινωνία, ως ένα εργαλείο δικής της κινηματικής δράσης, δημιουργίας, συμμετοχής και αφύπνισης.  Θέλουμε, τους δημοκρατικούς συμπολίτες μας στην Δήμο της Κηφισιάς, συμμέτοχους, συναγωνιστές και καθοδηγητές μας.
Χρειαζόμαστε τη δική τους φωνή, τη δική τους ψυχή, τα δικά τους θέλω, να γίνουν η συλλογική φωνή κοινωνικής διεκδίκησης, όλων μας.
Να γίνουν η συμμετοχική δράση ανατροπής των αντιλαϊκών αποφάσεων και η σημερινή μας συζήτηση, αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε όλες και όλοι μαζί, αυτόν τον κινηματικό χαρακτήρα παρέμβασης, δράσης και ανατροπής. Και πράγματι, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μας προσφέρεται.
Ευχαριστούμε τους καλεσμένους μας, εκπροσώπους κοινωνικών και πολιτικών φορέων, τις τοπικές συλλογικότητες και τους κατοίκους που με τις παρεμβάσεις τους συνέβαλαν στην ενημέρωση”.  

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ