Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Επέλαση Μητσοτάκη: Τα στοιχήματα & ο πήχης ενόψει των ευρωεκλογών

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μεταρρυθμιστική ατζέντα θα πορευτεί ο πρωθυπουργός στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με στόχο να κάνει η χώρα το άλμα προς τα εμπρός και να εμβαθύνει την πολιτική του ηγεμονία.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζουν ότι προέχει η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας και σημειώνουν ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός λόγω της έλλειψης αντιπάλου

Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε δείχνουν ότι η Ν.Δ. έχει εδραιώσει μια τεράστια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν βλέπουν άλλη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Το “όπλο” του πρωθυπουργού σ’ αυτή τη νέα συγκυρία για τη χώρα δεν είναι άλλο από την υπεραπόδοση της οικονομίας, που εκτιμάται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στο να έρθουν καλύτερες ημέρες.

Με δεδομένο ότι ο μόνος αντίπαλος της Ν.Δ. είναι ο κακός της εαυτός, το βάρος πέφτει στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, στην δικαιότερη φορολογία και οι μεταρρυθμίσεις.

Αντίπαλος μας είναι η ακρίβεια. Θέλουμε να φτιάξουμε μια καλύτερη δημόσια υγεία και παιδεία για όλους”, λένε με νόημα κυβερνητικά στελέχη, που υπογραμμίζουν ότι ο δρόμος προς τις ευρωεκλογές είναι καθοριστικής σημασίας.

Στο επόμενο πεντάμηνο αναμένεται να ξεδιπλωθεί όλη η νέα κυβερνητική ατζέντα, με στόχο στις ευρωκάλπες να υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα δώσει νέα ώθηση και δυναμική στις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν.

 

Οι προτεραιότητες

Η κυβέρνηση “επένδυσε” και πέτυχε την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, μέσω της οποίας κλείνει ο κύκλος της πολυετούς κρίσης που άνοιξε με τα επώδυνα μνημόνια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει πλέον νέες προτεραιότητες και στην κορυφή αυτών βρίσκεται η αύξηση των μισθών και των συντάξεων, προκειμένου να γίνει πράξη και η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η κοινωνική συνοχή.

Σε καμία περίπτωση όμως η επίτευξη των νέων στόχων θα γίνει βάζοντας σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητά, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από τη συνετή πολιτική που έχει χαράξει.

Θεμέλιο, για όλα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι μια δυναμική, μια εξωστρεφής εθνική οικονομία, με καθαρούς στόχους”, τονίζει ο πρωθυπουργός, ο οποίος με τον τρόπο αυτό δίνει και το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής.

 

Σύγκρουση με τις παθογένειες

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι το πολιτικό κόστος των επιλογών που έγιναν και θα γίνουν περνάει σε δεύτερη μοίρα και εξηγούν ότι αυτό που προέχει είναι οι μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών.

Το σκεπτικό αυτό επιβεβαιώνει ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η σύγκρουση με τις παθογένειες του παρελθόντος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως για παράδειγμα η γραφειοκρατία στο δημόσιο.

Γίνονται τολμηρές αλλαγές, που είναι αυτονόητες, θα έπρεπε να είχαν συμβεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είμαστε αποφασισμένοι να τις υλοποιήσουμε όλες”, είχε πει πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

 

Εμβληματικές μεταρρυθμίσεις

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει κάποιες από τις λεγόμενες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που σύμφωνα με στελέχη της Ν.Δ. αναδεικνύουν την Ελλάδα που θέλει να “χτίσει” ο κ. Μητσοτάκης.

Στην κορυφή αυτής της ατζέντας βρίσκονται τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με το νομοσχέδιο να έρχεται άμεσα στη Βουλή, προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους έως το τέλος του μήνα.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων θα ανοίξει το δρόμο για την αναθεώρηση του Άρθρου 16, έτσι ώστε η χώρα να γυρίσει οριστικά σελίδα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στη λίστα των εμβληματικών μεταρρυθμίσεων, βρίσκονται επίσης:

-οι αλλαγές στον δικαστικό χάρτη και τους νέους ποινικοί κώδικες, με στόχο την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης

-την επιστολική ψήφο που θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες να ψηφίζουν από το σπίτι τους, προκειμένου να περιοριστεί το ποσοστό της αποχής.

 

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Το σχέδιο νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, είναι άγνωστο πότε θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, αν και οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να υπάρξει επίσπευση της διαδικασίας.

Στο παρασκήνιο λέγεται ότι το momentum είναι θετικό και δεν πρέπει να αναβληθεί για το μέλλον η νομοθετική πρωτοβουλία, παρά τις αντιδράσεις της εκκλησίας και τις μουρμούρες στελεχών της Ν.Δ. όπως ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες είναι διχασμένοι και για το λόγο αυτό, η τελική νομοθετική ρύθμιση θα είναι καλά μελετημένη προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις που υπάρχουν.

 

Ο πήχης των ευρωεκλογών

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές, τα κυβερνητικά στελέχη δεν μιλούν απλά και μόνο για μια μεγάλη νίκη που θα υποχρεώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να δώσουν μάχη για τη δεύτερη θέση στα επίπεδα του 15%

Ο πήχης για τη Ν.Δ. βρίσκεται στα επίπεδα των εθνικών εκλογών, δηλαδή ένα ποσοστό κοντά στο 40% που θα καθιστά σαφές ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι οι κυβερνητικές επιλογές είναι μονόδρομος για τη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ