Connect with us

Πολιτική

Επί τάπητος το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Published

on

Αναλυτική ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης, για το θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων Εκπρόσωποι των εμπόρων, των εμποροϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, Αντιπεριφερειάρχες κ.α.
Υπενθυμίζεται ότι την προσεχή Κυριακή 3 Νοεμβρίου είναι η πρώτη μέρα εφαρμογής του Νόμου 4177/2013 για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων επτά συγκεκριμένες Κυριακές, ενώ βάσει του ίδιου Νόμου μέχρι την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου οι Αντιπεριφερειάρχες θα πρέπει να έχουν εκδώσει αιτιολογημένες αποφάσεις, στις οποίες θα ορίζονται οι περιοχές που επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην αυτών που ορίζει ο Νόμος, βάσει τοπικών ιδιαιτεροτήτων.

Γιάννης Σγουρός: “Πέταξαν το μπαλάκι στις Περιφέρειες”

Η βασική θέση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, συνοψίζεται στα παρακάτω σημεία:
πιλοτική εφαρμογή του μέτρου με τις επτά προαιρετικές Κυριακές, ώστε η αγορά να κρίνει εάν το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι τελικά αποτελεσματικό
να ληφθούν υπ’ όψιν οι τοπικές ιδιαιτερότητες που υπάρχουν, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές ή περιοχές αναψυχής και
να αποφασίσουν τελικά οι Αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ιδιαιτερότητες αυτές και τις ανάγκες των περιοχών τους
«Η Κεντρική Διοίκηση για άλλη μια φορά πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στην Περιφέρεια, αφού αδυνατεί η ίδια να προβεί σε συνολικότερα μέτρα για την αναζωογόνηση της αγοράς», επεσήμανε ο κ. Σγουρός, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του και πρόσθεσε:

«Το ζήτημα του προαιρετικού ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων πέρα των επτά θεσμοθετημένων Κυριακών του χρόνου, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Εμείς από τη μεριά μας προχωρήσαμε σε ένα μεγάλο κύκλο διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σκοπός ήταν μέσα από τον ανοιχτό διάλογο με όλους να διαμορφωθεί ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο λειτουργίας, που θα εξυπηρετεί την αγορά και τους πολίτες, αλλά παράλληλα θα προστατεύει τους εργαζόμενους και θα προασπίζει τα δικαιώματά τους».

Ο κ. Σγουρός ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι από τη διαβούλευση διαφαίνεται η πλήρης αδυναμία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός περαιτέρω ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, πλην των επτά που ήδη ορίζει ο Νόμος. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που του παρείχαν οι έμποροι το εργατικό κόστος για 300.000 καταστήματα υπολογίζεται ότι φτάνει τα 2 με 2,5 δις Ευρώ, κόστος που είναι αδύνατον να επωμιστούν οι επιχειρήσεις. Και πρόσθεσε:
«Αυτό που δεν αντιμετωπίζεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι τα μεγάλα προβλήματα της αγοράς, τα οποία είναι:
η έλλειψη αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών
η πάταξη του παραεμπορίου
η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής
η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία
οι έλεγχοι στην ποιότητα των εμπορευμάτων
οι έλεγχοι στις τιμές και η προστασία του καταναλωτή».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συναρμοδιότητες και τις επικαλύψεις μεταξύ των διαφόρων φορέων που είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο της αγοράς.

Τι υποστήριξαν οι Αντιπεριφερειάρχες

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, κ. Κ. Μανιάτης, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία απόφαση για περαιτέρω Κυριακές, παρά μόνο αυτή που αφορά τις επτά Κυριακές το χρόνο, όπως άλλωστε ορίζει ο Νόμος, ενώ χαρακτήρισε πρόκληση προς την κοινωνία το γεγονός ότι το Υπουργείο υποστηρίζει ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από το συγκεκριμένο μέτρο, με δεδομένο ότι λόγω της οικονομικής κρίσης οι καταναλωτές δεν έχουν πια αγοραστική δύναμη.

Στις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει στη δική της Περιφερειακή Ενότητα, αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κα Στ. Δήμου, επισημαίνοντας ότι όλοι οι Δήμοι αποφάσισαν για επτά Κυριακές το χρόνο, με εξαίρεση το Δήμο Φυλής, ο οποίος ζήτησε τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά 52 Κυριακές.

Ο κ. Δ. Κατσικάρης, Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, τα οποία έδειξαν ότι υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο τάχθηκαν τα νησιά της Αίγινας, του Αγκιστρίου, του Πόρου, της Ύδρας, των Σπετσών, των Κυθήρων και η Λουτρόπολη Μεθάνων, ενώ υπέρ της λειτουργίας επτά Κυριακών είναι η Σαλαμίνα και η Τροιζηνία.

Ως προαπαιτούμενο των Μνημονίων χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μέτρο ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, κ. Κ. Παπαντωνίου, ο οποίος επεσήμανε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ίδιο μέτρο έχει αποτύχει, ενώ υποστήριξε ότι παίζεται ένα παιχνίδι των μεγάλων εις βάρος των μικρών.

Οι θέσεις των φορεών

Ο κ. Ν. Κουγιουμτζής, εκπροσωπώντας την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.) τάχθηκε κατά του μέτρου, το οποίο πιστεύουν ως Συνομοσπονδία ότι δεν θα έχει θετικά αποτελέσματα. Επεσήμανε ότι  η συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής είναι άριστη, αφού αυτή έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στους 52 λόγους που έχει παρουσιάσει η Ε.Σ.Ε.Ε. κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, συμπληρώνοντας: «Εδώ και πολύ καιρό ως Ε.Σ.Ε.Ε. αντισταθήκαμε στο μέτρο και ζητήσαμε εξαντλητικό διάλογο. 80.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει και 100.000 άνεργοι έχουν προέλθει από τον κλάδο του εμπορίου. Το εργατικό κόστος από αυτό το μέτρο φτάνει τα 2 δις Ευρώ, κόστος που θα μετακυλισθεί στους καταναλωτές. Η ανάπτυξη θα έρθει με άλλους τρόπους, όπως είναι ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, τα αναπτυξιακά κίνητρα, η πάταξη του παρεμπορίου κλπ».

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν θα σταματήσει μόνον στο εμπόριο αλλά θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, υποστήριξε η κα Μαρία Τσαγκατάκη, Πρόεδρος του Κλαδικού Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τονίζοντας: «Με το μέτρο αυτό ανοίγει η πόρτα για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και την καθιέρωση της 24ωρης λειτουργίας των καταστημάτων», ενώ κλείνοντας ενημέρωσε ότι την Κυριακή 3 Νοεμβρίου (πρώτη Κυριακή εφαρμογής του Νόμου) οι εμποροϋπάλληλοι θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία.

Για οικονομική και βιολογική εξάντληση των αυτοαπασχολούμενων, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Αθήνας, κ. Στ. Σαχινίδης, ο οποίος τόνισε την αντίθεσή του στην τακτική της Ε.Σ.Ε.Ε., ενώ κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να αντισταθεί και να σταθεί στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων.

Οι απόψεις των παρατάξεων

Ο Γρ. Ζαφειρόπουλος, από την παράταξη «Αττική Νέα Προοπτική» υποστήριξε ότι το μέτρο θα δημιουργήσει σύγκρουση κοινωνικών συμφερόντων, αλλά παράλληλα ζήτησε να μην προδικάσουμε το αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι καλό είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, αφού δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Επίσης, τόνισε ότι είναι σωστό πολιτικά η Περιφέρεια να αναλαμβάνει σημαντικές ευθύνες, όπως το συγκεκριμένο μέτρο, αφού αναβαθμίζεται ο πολιτικός της ρόλος.

Ο κ. Γ. Μανουσογιαννάκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», απαντώντας στον κ. Ζαφειρόπουλο, τόνισε ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση και αυτή είναι να τονωθεί το εισόδημα των εργαζομένων, ενώ πρόσθεσε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να καταργηθεί συνολικά η αργία της Κυριακής, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώνονται για τις υπερωρίες και τις επιπλέον ώρες απασχόλησής τους. Τέλος, κάλεσε τους Αντιπεριφερειάρχες να μην εκδώσουν τις σχετικές αποφάσεις ακόμη και εάν αυτό τους οδηγήσει στην έκπτωση από το αξιώμά τους.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, κα Χρ. Κισκήρα, τόνισε ότι οι μισοί Δήμοι της ενότητάς της επιθυμούν να έχουν όλα τα καταστήματά τους ανοιχτά 52 Κυριακές και οι άλλοι μισοί θέλουν να είναι ανοιχτά μόνον τα διατροφικά καταστήματα, διαχωρισμός ο οποίος όμως δεν προβλέπεται από το Νόμο. Παράλληλα, επεσήμανε ότι στην Ανατολική Αττική υπάρχει ένας άγραφος Νόμος εδώ και πολλά χρόνια και δεκάδες καταστήματα λειτουργούν τις Κυριακές κυρίως στις τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές.

Από την «Αττική Οικολογική Απάντηση» ο κ. Κ. Διάκος, αναφέρθηκε στα καταναλωτικά ζητήματα που προκύπτουν από το μέτρο και τις σημαντικές επιπτώσεις που αυτό θα έχει στο περιβάλλον. Τάχθηκε κατά του μέτρου υποστηρίζοντας ότι αυτό θα περιορίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους εμπόρους. Τέλος, ανάδειξε την ανάγκη για έναν γενικότερο νέο σχεδιασμό.

Στον κίνδυνο να παρασύρει το μοντέλο αυτό και άλλους κλάδους εργασίες αναφέρθηκε ο Χρ. Καπάταης, από το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής Ελεύθερη Αττική», ενώ τόνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει απόλυτη ταξική μονομέρεια, με στόχο να κλείσουν οι μικροί και να επιβιώσουν οι μεγάλοι.
Τέλος, η κα Ιωαν. Πανταλάκη – Ανδριανοπούλου από την παράταξη «Αττική» επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να δείχνει ότι το μέτρο θα έχει θετικά αποτελέσματα στην αγορά και την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται ο καταναλωτής είναι χρήματα.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ