Πολιτική
Ερωτήσεις της Α. Αλεξοπούλου για τις ληστείες εντός των συρμών του Προαστιακού σιδηροδρόμου
![](https://www.xtypos.gr/wp-content/uploads/2018/05/PROASTIAKOS-330x220.jpg)
Σε ερωτήσεις προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη προχωρά η Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών του Κόμματος Ελληνική Λύση, κα Α. Αλεξοπούλου.
Αναλυτικά αναφέρει:
“Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Ο Προαστιακός σιδηρόδρομος των Αθηνών, με τις διάφορες γραμμές-διακλαδώσεις του, τόσο προς τα προάστια της Αθήνας, όσο και προς τις όμορες περιοχές εκτός ορίων του νομού Αττικής, εξυπηρετεί, εδώ και 17 περίπου χρόνια, με τα τακτικά δρομολόγιά του, σε καθημερινή βάση, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Εν τούτοις, έχει προκύψει πολύ σοβαρό θέμα ασφάλειας των προσωπικών αντικειμένων και της εν γένει σωματικής ακεραιότητας των επιβατών, όταν οι τελευταίοι βρίσκονται εκτεθειμένοι στην ασύδοτη και συχνή δράση κακοποιών στοιχείων, τα οποία, μέσω κλοπών και άλλου είδους δολιοφθορών, υπονομεύουν την ομαλή λειτουργία του εν λόγω σιδηροδρομικού δικτύου.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν εδώ και καιρό καταγγελίες επιβατών των συρμών του Προαστιακού σιδηροδρόμου Αθηνών, ότι έπεσαν θύματα ληστείας εντός των συρμών ή εντός των χώρων των επί μέρους σταθμών του δικτύου, από πρόσωπα τα οποία παραμένουν, εν τούτοις, ασύλληπτα και συνεχίζουν την κακοποιό δραστηριότητά τους. Η συχνότητα των κλοπών είναι ιδιαίτερα αυξημένη στην γραμμή του Προαστιακού “Πειραιάς Κιάτο”, και στους στους ενδιάμεσους σταθμούς, που ξεκινούν από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας (Σταθμός Λαρίσης) ή από τον σταθμό του Αεροδρομίου Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” και απολήγουν στον σταθμό της Νέας Περάμου (Μεγάλο Πεύκο).
Σε διαδικτυακό ρεπορτάζ, μάλιστα, με ημερομηνία 31 Μαΐου 2021, διαβάζουμε την καταγγελία πολίτη, σύμφωνα με την οποία: “Χθες μπήκε απο το αεροδρόμιο στον προαστιακό ερχόμενο απο το εξωτερικό με το πορτοφόλι στην τσάντα συγγενικό μου άτομο και όταν κατέβηκε, στο Κιάτο, το πορτοφόλι μαζί με τις κάρτες, ταυτότητες και μετρητά είχε κάνει φτερά. Ο κλέφτης κατάφερε να ανοίξει την τσάντα, να πάρει το πορτοφόλι, να κλείσει την τσάντα και επειδή υπήρχε στο πορτοφόλι χαρτάκι με τους κωδικούς, κατάφερε να πάρει
χρήματα και απο Atm, πριν προλάβει να αντιληφθεί το πρόβλημα το συγγενικό μου άτομο. Μπαίνω μετά από αυτό το περιστατικό στο Google, γράφω «προαστιακός κλοπές» και βρίσκω άρθρο του 2014, το οποίο γράφει «Δολιοφθορές και κλοπές “γονατίζουν” τον Προαστιακό», δηλαδή, το πρόβλημα των κλοπών στον προαστιακό δεν είναι σημερινό. Υφίσταται εδώ και χρόνια”.
Τα παραπάνω, δύνανται να συνδυασθούν και με τις κατά καιρούς δολιοφθορές, όπως π.χ. στις σιδηροτροχιές των γραμμών του ως άνω δικτύου, όπως έχει παρατηρηθεί σε ορισμένα σημεία των γραμμών του Προαστιακού, που ευλόγως, δημιουργούν ανησυχίες για την ασφάλεια των δρομολογίων. Είναι, συνεπώς, αυτονόητο ότι, η Πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, που δεν είναι διόλου κολακευτικά για την κατάσταση του εν γένει δικτύου του Προαστιακού σιδηροδρόμου Αθηνών, εφ’ όσον προέχει πάντα η ανάγκη, τόσο για την ασφαλή διεξαγωγή των δρομολογίων, όσο και για την σωματική ακεραιότητα των επιβατών και των κινητών περιουσιακών τους στοιχείων.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποια αρμόδια δημόσια Αρχή φέρει την ευθύνη για την ασφάλεια των επιβατών του Προαστιακού σιδηροδρόμου των Αθηνών, για την σωματική ακεραιότητα των επιβατών του τελευταίου και των κινητών περιουσιακών τους στοιχείων;
2. Κατά πόσον η αστυνόμευση στους χώρους των σταθμών του Προαστιακού σιδηροδρόμου των Αθηνών είναι επαρκής, προκειμένου για την καταπολέμηση των τυχόν παραβατικών συμπεριφορών σε αυτούς αλλά και στους συρμούς του εν λόγω δικτύου;
3. Ποια είναι η αρμόδια Αρχή για την επίβλεψη, την επισκευή, αλλά και την αποτροπή των ζημιών ή/και δολιοφθορών, που κατά καιρούς παρατηρούνται σε επί μέρους σημεία του ως άνω σιδηροδρομικού δικτύου;
Η ερωτώσα βουλευτής
Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου”
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Ειδήσεις1 μήνα ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις6 μήνες ago
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Λαμπέτεια 2024» στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας