Connect with us

Κεντρικό Θέμα

ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΣΙΠΡΑ: Αυτοδιοικητική «κατάρρευση» φέρνει εθνικές εκλογές το Μάιο

Published

on

Στην κόψη του ξυραφιού συνεχίζει να ακροβατεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παίζει τα ρέστα του για να μαζέψει τη δημοσκοπική ψαλίδα της διαφοράς με τη Ν.Δ.

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και γεγονότα, λένε με νόημα ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές του αποφάσεις για τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών.
Ο ίδιος μπορεί να διαψεύδει τη φημολογία για τριπλές κάλπες το Μάιο (αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, εθνικές), ωστόσο υπάρχουν μια σειρά από γεγονότα που ενισχύουν το συγκεκριμένο σενάριο.
Το πρώτο και βασικό, έχει σχέση με την κατάρρευση των υποψήφιων τους οποίους στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και αποτελούν προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.

Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός
Στην Αθήνα, ο Νάσος Ηλιόπουλος παραμένει άγνωστο πρόσωπο, αν και ήταν υφυπουργός Εργασίας και έχει σημαντική συμβολή στην καθιέρωση του νέου κατώτατου μισθού και την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας.
Τα ποσοστά που λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά χαμηλά, καθώς συγκεντρώνει στις μετρήσεις 10% και κινδυνεύει ακόμη και από τον Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος στηρίζεται από τη Χρυσή Αυγή.
Ανάλογη είναι η εικόνα στον Πειραιά, όπου ένα καταξιωμένο πρόσωπο στο χώρο του, όπως ο Νίκος Μπελαβίλας όχι μόνο χάνει από το νυν Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, αλλά κινδυνεύει να μην περάσει ούτε στο β’ γύρο.
Στη Θεσσαλονίκη, η Κατερίνα Νοτοπούλου βρίσκεται πίσω από τον Νίκο Ταχιάο, αλλά η δυναμική που αναπτύσσει ο Σπύρος Βούγιας, ίσως να έχει ολέθριες επιπτώσεις για την πρώην υφυπουργό Μακεδονίας.

Περιφέρεια Αττικής
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με ήττα και στην Περιφέρεια Αττικής, όπου βγαίνουν πολιτικά συμπεράσματα, καθώς ψηφίζει ο μισός πληθυσμός της χώρας και υποψήφια είναι η νυν περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.
Σε δημοσκόπηση της Innovation Metrisis μάλιστα, ο εκλεκτός της Ν.Δ. Γιώργος Πατούλης είχε άνετο προβάδισμα με 38,6%, έναντι 20,7% της Ρένας ∆ούρου που υποστηρίζεται από το κυβερνών κόμμα.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τη χαμηλή δυναμική που έχουν οι περισσότεροι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους της Αττικής, καθώς δεν έχουν απήχηση στις τοπικές κοινωνίες.

Παράδειγμα Ανδρέα
Ο Αλέξης Τσίπρας, θα μπορούσε να αφήσει τα πράγματα ως έχουν και σε περίπτωση ήττας να χρησιμοποιήσει τη ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου «νίκησε η αυτοδιοίκηση».
Τα δεδομένα όμως όταν ο Έβερτ, ο Ανδριανόπουλος και ο Κούβελας κέρδιζαν Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη για λογαριασμό της Ν. Δ. είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με σήμερα. Τότε υπήρχε απόσταση ανάμεσα στις δημοτικές και τις εθνικές εκλογές, κάτι που δεν ισχύει σήμερα σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός ήθελε να κάνει εκλογές τον Οκτώβριο.

Πρωθυπουργός εν αναμονή
Σε περίπτωση ήττας στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές και μάλιστα με μεγάλη διαφορά -κάτι που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις-, δεν θα είναι σε θέση να γυρίσει το παιχνίδι.
Κοινή είναι άλλωστε η εκτίμηση ότι θα εδραιωθεί η άποψη στην κοινωνία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός εν αναμονή και θα είναι σε θέση να διεισδύσει καλύτερα στο μεσαίο χώρο.
Κατά συνέπεια ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να πάρει δραστικές αποφάσεις για να αλλάξει τα δεδομένα και να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων σε τυχόν κάλπες τον Οκτώβριο.

Συσπείρωση
Στα πηγαδάκια μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, διάχυτη είναι η αίσθηση ότι ο κ. Τσίπρας θα δώσει έμφαση στη συσπείρωση ψηφοφόρων  που είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, ο στόχος είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί εάν δεν υπάρχει διακύβευμα και δεν μπει και ο ίδιος στη μάχη ως το δυνατό «χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.  Με αυτό ως δεδομένο, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν όλες οι εκλογές γίνουν ταυτόχρονα και με τον πρωθυπουργό στην πρώτη γραμμή του πολέμου.
Σε μια τέτοια περίπτωση το διακύβευμα θα είναι ένα, με αποτέλεσμα  οι ψηφοφόροι να ψηφίζουν το ίδιο κόμμα, είτε πρόκειται για αυτοδιοικητικές, είτε για ευρωεκλογές, είτε για εθνικές εκλογές.
Η απόφαση ασφαλώς και δεν είναι εύκολη, ιδίως εάν οι δημοσκοπήσεις συνεχίσουν να δίνουν άνετο προβάδισμα στη Ν.Δ. εμφανίζοντάς την ένα βήμα πριν από την επιστροφή στην εξουσία.

Μη αυτοδυναμία
Ο πρωθυπουργός θεωρείται βέβαιο ότι θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους, αλλά οι εξελίξεις πλέον είναι τέτοιες που ίσως τον υποχρεώσουν να πάρει το ρίσκο των ταυτόχρονων  εκλογών.
Στο παρασκήνιο ψιθυρίζεται ότι το κέρδος που θα έχει από μια τέτοια εξέλιξη ίσως να είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα εξασφαλίσει την πολυπόθητη για τον ίδιο αυτοδυναμία.
Εάν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, ο κ. Τσίπρας ακόμη και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2020.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ