Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Ημέρες Βαρβαρότητας”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο. & Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ Πολιτευτή ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών στο Χ-τύπο

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας κοινωνίας γεμάτης βία. Γυναίκες θύματα από συζύγους, συντρόφους, φίλους, εργοδότες. Παιδιά θύματα μιας άρρωστης κοινωνίας. Η ιστορία της σύγχρονης Μήδειας εξελίσσεται μπροστά μας κι ενώ κάθε φορά που μαθαίνουμε για τέτοιου μεγέθους ειδεχθή εγκλήματα θεωρούμε ότι τίποτα άλλο δεν μπορεί να μας σοκάρει πιο πολύ. Κι όμως διαψευδόμαστε, γιατί έρχεται το επόμενο πιο άρρωστο και διεφθαρμένο συμβάν. Μια κοινωνία που η ηθική, οι αξίες εκμηδενίζονται, η ανθρώπινη ζωή και υπόσταση δεν υπολογίζονται. Να μη παραλείψουμε τις σκηνές βαρβαρότητας προς τα απροστάτευτα ζώα που κι αυτές πληθαίνουν μέσα σε αυτή την κοινωνία του παραλογισμού.

Συνέχεια στην ανισορροπία που ζούμε μέσα στον Δυτικό και «πολιτισμένο» κόσμο, ήρθε η βαρβαρότητα κατά της ανθρώπινης ύπαρξης από μία χώρα που μας έχει συνηθίσει στον μη σεβασμό της ανθρώπινης ζωής. Και πάλι σοκαριστήκαμε, όταν είδαμε τις εικόνες και το βίντεο με τους 92 μετανάστες, οι οποίοι εντελώς γυμνοί μεταφέρθηκαν στον Έβρο με τρία οχήματα των Τουρκικών Αρχών και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους για να περάσουν στην ελληνική πλευρά. Οι 92 μετανάστες διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Frontex. Εργαλειοποίηση των μεταναστών με πρακτικές βαρβαρότητας που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα απάνθρωπο περιστατικό.

Πρακτικές που μετέρχεται η Τουρκία και τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση γνωστοποίησε στον Ο.Η.Ε και στην Ε.Ε., μέσω του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, καθώς και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος τόνισε ότι «η Τουρκία οφείλει στοιχειωδώς να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να πάψει να προκαλεί και μάλιστα με τέτοιο απάνθρωπο τρόπο». Σημαντική τέλος ήταν η επισήμανση για την ευθύνη των τουρκικών Αρχών στο Γαλλικό Πρακτορείο, από την εκπρόσωπο της Frontex Paulina Bakula. Η Ελληνική Κυβέρνηση φροντίζει με συνεχείς επαφές να διεθνοποιήσει την Τουρκική προκλητικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το 2023 κατόπιν συμφωνίας του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας κ. Karner στη Βιέννη. Σε κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν οι δύο Υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στη διαχείριση του μεταναστευτικού ώστε να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ε.Ε., καθώς να συνεχιστεί η πρωτοβουλία του Βίλνιους στην οποία είχαν συμμετάσχει Ελλάδα, Αυστρία, Λιθουανία και Πολωνία και αφορά στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ερώτημα είναι αν τελικά η βαρβαρότητα θα μπορούσε να περιοριστεί με τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, με τον καλυτερο προσδιορισμό των ορίων, ή η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη στην κοινωνία των συμφερόντων, του εύκολου πλουτισμού, της σύγχυσης του ηθικού που είναι νόμιμο, με το νόμιμο που δεν είναι πάντα ηθικό.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ