Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Η δημιουργία ενός άλλου πόλου… είναι επιτακτική ανάγκη”, του Κυριάκου Κουτρούλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Κυριάκου Κουτρούλη Υποψήφιου Δημάρχου με την παράταξη «ΠΝΟΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ» στο Χ-τύπο

Μετά από σωρεία γεγονότων που ανέδειξαν την αδυναμία της υφιστάμενης δημοτικής αρχής να δώσει απαντήσεις στα καίρια προβλήματα που απασχολούν του κατοίκους της πόλης μας, υπάρχει επιτακτική ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης στο τιμόνι του δήμου.

Ειδικότερα, τα συνεχή σοβαρά προβλήματα που αφορούν τα κτηριακά συγκροτήματα που στεγάζονται τα παιδιά μας, η αυξανόμενη επιβάρυνση του δήμου με δάνεια, το έλλειμα – για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου – στον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών τελών, η όξυνση των κυκλοφοριακών προβλημάτων, η απουσία παντελώς θέσεων στάθμευσης, η  συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ποιότητας των ανταποδοτικών υπηρεσιών δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες.

Η αλαζονική δημοτική αρχή που με τρικ επικοινωνίας προσπαθεί να κρύψει τις εγγενείς αδυναμίες της για διαχείριση των προβλημάτων της πόλης πρέπει να απομακρυνθεί τάχιστα εφόσον πλέον δεν μπορεί αντικειμενικά να δώσει λύσεις.

Όμηρη των προεκλογικών της υποσχέσεων που από το 2014 δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει, επιδόθηκε σε μία επικοινωνιακή διαχείριση της αδυναμίας της, χρησιμοποιώντας παλαιοκομματικού τύπου τεχνικές του στυλ «ξαναψηφίστε με για να υλοποιήσω ό,τι υποσχέθηκα τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία δεν έχω υλοποιήσει μετά από μία θητεία 9 ετών».

Τα επιχειρήματά της περί COVID και περί ενεργειακής κρίσης δεν την απαλλάσσουν από την αθέτηση των υποσχέσεών της, εφόσον αυτά είναι φαινόμενα των δύο τελευταίων χρόνων και όχι του συνόλου της θητείας της.

Επιδίδεται τεχνηέντως σε πανηγυρισμούς για την απόκτηση του κτήματος ΦΙΞ, ισχυριζόμενη ότι η κακή αντιπολίτευση δεν επιθυμούσε την απόκτηση αυτή αποκρύπτοντας σκοπίμως ότι, ενώ υπήρχε η δυνατότητα να εξασφαλίσει πόρους από δημόσιες και κοινοτικές επιχορηγήσεις, εντούτοις προσέφυγε στο δανεισμό εκχωρώντας μέρος του ΤΑΠ και του δημοτικού φόρου, μετακυλίοντας ουσιαστικά την απεξόφληση του δανείου στους πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος τα ποσά αυτά.

Είναι αλήθεια ότι το κτήμα ΦΙΞ είναι ένα όνειρο ετών για την πόλη μας και φυσικά όλο το δημοτικό συμβούλιο ήταν υπέρ της απόκτησής του.

Ωστόσο, γνωρίζοντας όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου την οικονομική κατάσταση του δήμου και ειδικότερα τις δανειακές του υποχρεώσεις, οι οποίες σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, η άποψη της μειοψηφίας ήταν και είναι ότι δεν μπορεί να επιβαρυνθεί ο δήμος με ένα επιπλέον δάνειο που θα ανέλθει συνολικά περίπου στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ, διότι ο δήμος δεν αντέχει τέτοιου ύψους επιβάρυνση, στις σημερινές οικονομικές συνθήκες.

Οι ψύχραιμες αυτές φωνές αντιμετωπίστηκαν με ειρωνεία, με αλαζονεία, με διασυρμό κατά την πάγια τακτική της δημοτικής αρχής, η οποία αρνείτο πεισματικά να υποβάλει έστω και μια αίτηση για χρηματοδότηση.

Τα αποτελέσματα όμως της πολιτικής της είναι πλέον ορατά στο δήμο.

Η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα κτηριακά συγκροτήματα των σχολείων, η μη ισοσκέλιση του προϋπολογισμού των ανταποδοτικών τελών που θα οδηγήσει σε αναζήτηση άλλων δημοτικών πόρων για να καλυφθούν οι δαπάνες που απαιτούνται, η κακή κατάσταση του προαστίου σε επίπεδο δρόμων και πεζοδρομίων, η παντελής έλλειψη θέσεων στάθμευσης, η μη ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτηρίων, η μη πλήρης αξιοποίηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης , ο αποκλεισμός των πολιτών από τους κοινόχρηστους χώρους, η πρόσληψη ημετέρων, που εν δυνάμει θα είναι και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, έχουν σαν αποτέλεσμα την απαξίωση της πολιτικής από τους πολίτες, την πλήρη υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και την επιβάρυνσή τους με πρόσθετα βάρη.

Γιατί τελικά ποιος είναι ο αποδέκτης όλης αυτής της προσωπικής και μη ιεραρχημένης πολιτικής;

Όπως διαπιστώθηκε από τον τελευταίο προϋπολογισμό που κατέθεσε η δημοτική αρχή, δεν υπάρχει ιεράρχηση των προβλημάτων, αλλά δυστυχώς ο προϋπολογισμός φέρεται ως μία απλή διαχειριστική πράξη των σοβαρών προβλημάτων που η ίδια η δημοτική αρχή δημιούργησε.

Δυστυχώς, όμως, ούτε αυτή η διαχείριση που προτείνεται είναι επιτυχής, καθώς στερείται κοινωνικής ευαισθησίας και βεβαίως οποιουδήποτε οράματος για το Δήμο μας.

Τα θέματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες, όπως η ανεργία, η δύσκολη οικονομική κατάσταση, η ασφάλεια, η παροχή των ανταποδοτικών υπηρεσιών, η κοινωνική πολιτική, η ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας σε επίπεδο κτηριακών εγκαταστάσεων, η στήριξη των πιο ευάλωτων συνδημοτών μας, η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η ελεύθερη πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους, δεν βρίσκουν απαντήσεις.

Υπάρχει λοιπόν επιτακτική ανάγκη για αλλαγή κατεύθυνσης, για συγκρότηση ενός μετώπου δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, συλλογικών φορέων  και προσώπων, που θα απαντήσουν με διαφάνεια, εντιμότητα, κοινωνική ευαισθησία και χρηστή διαχείριση των οικονομικών του δήμου στα προβλήματα τόσο της καθημερινότητας, όσο και στα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της πόλης.

Καλούμε λοιπόν όλες αυτές τις δυνάμεις που ονειρεύονται μία πραγματικά ανθρώπινη πόλη, μία πόλη που θα είναι προσιτή και φιλική στον πολίτη, μία πόλη που θα ακούει και θα καταλαβαίνει τα προβλήματά του πολίτη, μία πόλη που θα βάζει σαν προτεραιότητες την ποιότητα της ζωής των πολιτών, την ασφάλεια των παιδιών μας,  την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, τον σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και που εν τέλει θα έχει στο επίκεντρο το δημότη και τις ανάγκες του, να συμπορευθούν.

Ήρθε η ώρα για την δημιουργία ενός πόλου που θα διεκδικήσει με αξιώσεις και όραμα την ψήφο των πολιτών, διότι το στοίχημα πλέον δεν είναι να αντικατασταθεί το υφιστάμενο “καθεστώς” με ένα άλλο, αλλά να γκρεμιστούν στο σύνολό τους οι καθεστωτικές αντιλήψεις και να αντικατασταθούν με τις συλλογικές δυνάμεις της διαφάνειας και της πραγματικής προόδου, για να καταφέρουμε να έχουμε την πόλη που μας αξίζει, την πόλη που θα χαιρόμαστε και θα καμαρώνουμε να ζούμε, εμείς και τα παιδιά μας!

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ