Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Η Ελλάδα πια, στέκεται με κύρος στην Ευρώπη”, του Φώτη Καρύδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Φώτη Καρύδα, Δημοσιογράφου και Πολιτευτή Βορείου Τομέα Ν.Δ. στο Χ-τύπο

Η πρόσφατη πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέταση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου υιοθετεί τη θέση που έγκαιρα εισηγήθηκε και υπερασπίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός ως την αποτελεσματικότερη λύση απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Η Ευρώπη δικαιώνει απόλυτα την προσπάθεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έχει μπει νερό στο αυλάκι τα τελευταία χρόνια, και η χώρα μας έχει ανακτήσει το κύρος της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αναμφίβολα καίριο ρόλο έχουν διαδραματίσει οι πάντα καίριες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες και προτάσεις της χώρας μας πάνω σε προβλήματα που απασχολούν το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτήν την παρέμβαση επιβολής ανώτατης τιμής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγκρατήσει τις τιμές σε επίπεδο που θεωρεί επιθυμητό. Η αγορά θα προσαρμοστεί, διότι κανείς δεν μπορεί να αντέξει να χάσει την ευρωπαϊκή αγορά λόγω μεγέθους και έτσι οι καταναλωτές θα προστατευθούν.

Αποδεικνύεται έτσι ότι –όπως και στην περίοδο της πανδημίας– η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη θέσεων, προτάσεων και ιδεών για την υπέρβαση κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων.

Ειδικότερα εισηγηθήκαμε, μεταξύ άλλων, την άνοιξη του 2020, στην αρχή της πανδημίας, το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με ακόμη οκτώ χώρες. Το Ταμείο δημιουργήθηκε και πρόσφερε τεράστια βοήθεια στα κράτη και στις κοινωνίες. Μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, την οποία έχουμε εθνικό καθήκον να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Εισηγηθήκαμε τον Μάιο του 2022 τη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας και έγινε ήδη ευρωπαϊκός κανονισμός.

Εισηγηθήκαμε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για την Covid-19 το 2021, ώστε να επαναλειτουργήσει η τουριστική αγορά. Η πρόταση υιοθετήθηκε, εφαρμόστηκε και η τουριστική αγορά επαναλειτούργησε. Έτσι το 2021 είχαμε μια πολύ ικανοποιητική σεζόν και το 2022 φτάσαμε να έχουμε μια χρονιά ρεκόρ για τον κλάδο του τουρισμού!

Δεν είναι τυχαίες οι επιδόσεις ρεκόρ σε στρατηγικούς τομείς και οι διεθνείς συμμαχίες που έχει οικοδομήσει η χώρα μας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι. Με κινήσεις σαν και αυτές αναβαθμίζεται το κύρος της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο. Αυτήν την αναβάθμιση, η Ελλάδα την εισπράττει μεταξύ άλλων στην εξωτερική πολιτική μας, στην εθνική άμυνα, στις επενδύσεις και στον τουρισμό.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ