Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Η Ευρωπαϊκή αντίδραση στους δασμούς Τραμπ και οι παγκόσμιες επιπτώσεις

Published

on

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στις περισσότερες χώρες του κόσμου τα τελευταία 48ωρα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό σε διεθνές επίπεδο. Αν και οι επίσημες αντιδράσεις είναι ακόμη περιορισμένες, τα πλήγματα που έχουν δεχτεί οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου είναι σαφή. Ειδικότερα, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δηλώσεις της Κομισιόν επαναλαμβάνουν την πάγια θέση της Ένωσης σχετικά με τις απειλές του Αμερικανού Προέδρου: η ΕΕ παραμένει ανοιχτή στον διάλογο, ενώ προετοιμάζει μια συντονισμένη απάντηση.

Η Ευρώπη φαίνεται να έχει κατανοήσει νωρίς την κρισιμότητα της κατάστασης και αντιλαμβάνεται πλέον καλύτερα πώς να απαντήσει στον Λευκό Οίκο. Παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα του ευρωπαϊκού μηχανισμού, η αντίδραση της ΕΕ αναμένεται να έχει κλιμακούμενο χαρακτήρα και να μην εξαντληθεί σε άμεση κλιμάκωση όλων των διαθέσιμων μέτρων. Μάλιστα, τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζουν μεμονωμένες κινήσεις για να προστατεύσουν τις εσωτερικές τους οικονομίες και τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Στην περίπτωση της Γαλλίας, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να έχει λάβει προσωπική πρωτοβουλία για να επηρεάσει τις επιχειρηματικές σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μακρόν ζήτησε από δύο σημαντικούς Γάλλους επενδυτές στις ΗΠΑ να «παγώσουν» επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που δείχνει την αποφασιστικότητα του Παρισιού να αναλάβει δράση σε απάντηση των αμερικανικών μέτρων. Ομοίως, και η Ισπανία, με τον Πέδρο Σάντσεθ στην ηγεσία, φαίνεται να ακολουθεί παρόμοια στρατηγική, προτρέποντας τις ισπανικές επιχειρήσεις να αναδιοργανώσουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ.

Η στρατηγική του Τραμπ για την επιβολή δασμών, αν και προκαλεί σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, ενδέχεται να έχει μεγαλύτερο κόστος για τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιλογή του απομονωτισμού, παρά την υποστήριξη από ορισμένες χώρες της ΕΕ όπως η Ουγγαρία και η Ιταλία, είναι μια τακτική που έχει αποδειχτεί αποτυχημένη στο παρελθόν και ενδέχεται να πλήξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, οι οποίες έχασαν μια σημαντική στρατηγική και οικονομική δύναμη με τη διάσπαση των διεθνών σχέσεων τους. Σύμφωνα με αναλυτές και Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, το ρίσκο αυτής της πολιτικής είναι μεγάλο και τα οφέλη αβέβαια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ