Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Η… πάλη του ΣΥΡΙΖΑ: Βολές σε Κυριάκο με εσωκομματικά «μαχαιρώματα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιπολιτευτικό βηματισμό συνεχίζει να αναζητά ο Α. Τσίπρας, για να ανακτήσει την ηγεμονία του στην κοινωνία και να ξανακάνει ελκυστικό προϊόν τον ΣΥΡΙΖΑ.

O «ανασχηματισμός» έδωσε τη δυνατότητα σε νέα πρόσωπα να βγουν στην πρώτη γραμμή, αλλά οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν είναι ικανοποιητικές.
Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι η αλλαγή κλίματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, εκτιμούν όμως ότι οι στρατηγικές επιλογές του Κ. Μητσοτάκη, οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδο.
Στελέχη που είναι κοντά στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζουν ότι οι αντιπολιτευτικοί τόνοι θα ανέβουν, εξηγούν όμως ότι η κριτική τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στην κυβέρνηση θα συνοδεύεται από προτάσεις.
Όπως εξηγούν, η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει πειστικές απαντήσεις στην κρίση του κορονοϊού και τονίζουν ότι διαμορφώνονται συνθήκες ακραίας φτώχειας που δεν μπορεί να αντέξει η κοινωνία.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται η οικονομία με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση αναφέροντας ότι διαλύει το εισόδημα των πολιτών με αποτέλεσμα:

  • να μην μπορούν να καλύψουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες,
  • να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις,
  • να παράγεται μια νέα γενιά ανέργων,
  • να οδηγούνται σε «λουκέτο» ακόμη και βιώσιμες επιχειρήσεις.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι η χώρα έχει εισέλθει πλέον στη δύσκολη φάση της πανδημίας, όπου θα γίνουν ακόμη πιο εμφανή τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των πολιτών.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, σημειώνοντας ότι «αυτή τη φορά δεν μπορεί να βασίζεται στη στήριξη που του παρέχουν πολλά ΜΜΕ».
Η απόφαση που έχει λάβει η Κουμουνδούρου είναι να «χτυπήσει» τον Κ. Μητσοτάκη στα εργασιακά θέματα με το σκεπτικό ότι εκεί βρίσκεται η “αχίλλειος πτέρνα” του.

Η επιθετική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

  1. Πώς είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να μιλάει για 24 δισ. ευρώ όταν χαρακτήριζε «λεφτόδενδρα» τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν κοστολογηθεί στα 8,5 δισ. ευρώ.
  2. Η βοήθεια και οι ανάσες που υποσχέθηκε η κυβέρνηση ήταν τελικά για μόλις δύο στους δέκα.

Όπως εξηγούν, οι υποσχέσεις για βοήθεια και ανάσες, δεν ήταν τίποτα άλλο από μια μορφή δανεισμού, κάτι που σημαίνει νέα διόγκωση του ιδιωτικού χρέους που έχουν δημιουργήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τα ίδια στελέχη τονίζουν, ότι δανεισμός σημαίνει ότι η δίδυμη κρίση του κορονοϊού και της οικονομίας θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για την αγορά, αφού ουδείς θα είναι σε θέση  να πληρώσει την  επόμενη μέρα.

Στο πλαίσιο αυτό κάνουν λόγο για:

  • Επιλογές της κυβέρνησης που είναι σε βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • «Ξήλωμα» μιας σειράς από εργασιακά δικαιώματα που οδηγούν στη ραγδαία μείωση μισθών και εισοδημάτων και απλήρωτες υπερωρίες.

Εξειδίκευση προτάσεων
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας για διαγραφή οφειλών που αφορούν την εφορία, τα ταμεία και τις τράπεζες.
Η πρόταση θα εξειδικευτεί τις επόμενες ημέρες, ενώ κάτι ανάλογο θα γίνει και με όλα τα κρίσιμα θέματα της οικονομίας και της καθημερινότητας που ταλανίζουν την κοινωνία.
Με τον τρόπο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας και η νέα ηγετική του ομάδα θέλει να περάσει το μήνυμα, ότι υπάρχει και άλλος τρόπος διακυβέρνησης της χώρας, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
Εκτιμούν μάλιστα ότι εάν γίνει σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα υπεύθυνο κόμμα αντιπολίτευσης με ρεαλιστικές προτάσεις, δεν θα αργήσει η ημέρα και της εκλογικής ανάκαμψης.

«Εμφύλιος»
Παρά τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλεται για να αλλάξει το κλίμα, το βέβαιο είναι ότι τα εσωκομματικά προβλήματα θα συνεχίσουν να ταλανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η αναφορά του Ευ. Τσακαλώτου για το «αρχηγικό κόμμα» που «είναι στα αζήτητα της ιστορίας», άναψε νέες φωτιές, καθώς ερμηνεύεται ως ευθεία βολή κατά του Α. Τσίπρα.
Το γεγονός μάλιστα ότι δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν πιστεύει σε «κεντρώες λύσεις», καθιστά σαφές ότι βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με στρατηγικές επιλογές που έχει ήδη κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κόντρα των δύο έχει σχέση με την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος, καθώς ο κ. Τσακαλώτος θέλει έναν ΣΥΡΙΖΑ με αριστερή φυσιογνωμία και ο κ. Τσίπρας μια παράταξη με ροπή προς την Κεντροαριστερά.
Το γεγονός ότι ο Π. Πολάκης απάντησε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος με τη φράση «ομάδα χωρίς αρχηγό είναι μηδέν», καθιστά σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να βρίσκεται σε κινούμενη άμμο.
Στο παρασκήνιο λέγεται ότι τα «μαχαιρώματα» θα συνεχιστούν και ότι η μόνη περίπτωση να σταματήσουν είναι να ξαναμπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας, κάτι όμως που με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ