Connect with us

Περιβάλλον

“Η «πράσινη επανάσταση» της Αττικής, ξεκινά από τη διαχείριση των απορριμμάτων”, του Γιώργου Πατούλη

Published

on

Με το νέο Σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων , η Περιφέρεια Αττικής αγκαλιάζει το περιβάλλον.

Το σχέδιο αυτό βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» του συνολικού μας σχεδιασμού για να γίνει η Αττική «πράσινη» περιφέρεια και περιλαμβάνει μια σειρά από πολιτικές και δράσεις, όπως: η δημιουργία πάρκων κυκλικής οικονομίας και η ανακύκλωση, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης και της αύξησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων αλλά και των ιδιωτικών κτιρίων, οι αναδασώσεις, η φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των υδάτινων πόρων της Αττικής, η προστασία των θαλασσών, η κάλυψη του συνόλου της Αττικής με δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικούς καθαρισμούς, κλπ.

Όλες οι περιβαλλοντικές μας πολιτικές, υπηρετούν έναν μεγάλο στόχο, να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των πολιτών και ταυτόχρονα, να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, αφού περιβάλλον και υγεία είναι δύο απολύτως συνδεδεμένες έννοιες.

Το σχέδιο μας για την πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, περιλαμβάνει:

  • Την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων , θέτοντας ρεαλιστικούς κι εφαρμόσιμους στόχους κι αναδεικνύοντας σε προτεραιότητα την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, ώστε η Αττική να θάβει ως το 2025 λιγότερο από το 10% της παραγόμενης ποσότητας απορριμμάτων.

  • Τη δημιουργία Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας που θα περιλαμβάνουν τις νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων (Μ.Ε.Α) για την επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων καθώς και δίκτυο των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής, για την αποκέντρωση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η φιλοσοφία σχεδιασμού των πάρκων, είναι τα απόβλητα να μετατρέπονται σε χρήσιμα προϊόντα και ενέργεια σε μια κυκλική οικονομία διαχείρισης, που θα φτάνει το 2030 σε ποσοστό 96%, με μόνο ένα μικρό ποσοστό 4% υπολειμμάτων να διαφεύγει του κύκλου διαχείρισης προς ταφή. Αυτός είναι ο τρόπος για να πάψει επιτέλους η Φυλή και η Δυτική Αττική να αποτελούν τον «σκουπιδότοπο» του Λεκανοπεδίου.

  • Την ενίσχυση του εξοπλισμού ανακύκλωσης και ιδιαίτερα της συλλογής βιοαποβλήτων των δήμων.

  • Τη δημιουργία δικτύου σε κάθε Δήμο της Αττικής τουλάχιστον 1.000 μικρών γωνιών ανακύκλωσης , με στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης και τη χωριστή συλλογή των αποβλήτων συσκευασιών σε τέσσερα διαφορετικά ρεύματα, σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο.

  • Τη λειτουργία Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης , για να ενισχύσουμε τη διαφάνεια και να γνωρίζουμε σε καθημερινή βάση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο , αν πιάνουμε τους στόχους που θέτουμε και να επιβραβεύουμε αυτούς που ανταποκρίνονται σε αυτούς.

  • Την υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων επικοινωνίας για την ευαισθητοποίηση , εκπαίδευση κι ενεργοποίηση των πολιτών, σε θέματα πρόληψης και ανακύκλωσης, με έμφαση στη νέα γενιά.

  • Την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου των Δήμων στην υιοθέτηση κι εφαρμογή σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον, μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων και προώθησης της ανακύκλωσης .

  • Τη μείωση του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων μέσα από την υιοθέτηση μιας τιμολογιακής πολιτικής , που θα δίνει στους Δήμους τη δυνατότητα να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη για όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα και ανακυκλώνουν περισσότερο.

  • Τη σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων ( 45% μείωση εκπομπών CO2 ).

H προστασία του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι ο μεγάλος μας στόχος. Το στόχο αυτόν πρέπει να τον πετύχουμε , το χρωστάμε στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές .

Με την «πράσινη επανάσταση» στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Εφαρμόζουμε την κυκλική οικονομία στην πράξη.

Με διαφάνεια, ταχύτητα , χαμηλότερο κόστος για τους πολίτες και δημιουργία χιλιάδων νέων πράσινων θέσεων εργασίας.

*Ο Γιώργος Πατούλης είναι Περιφερειάρχης Αττικής

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ