Αμαρουσίου
«Η προστασία και ανάδειξη του κομβικού ρόλου της γυναίκας, κυρίαρχο μέλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης», του Θ. Αμπατζόγλου
Η ισότητα των φύλων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για όλους, καθώς και στοιχειώδη αξία για κάθε δημοκρατία. Για να διασφαλιστεί αυτό το δικαίωμα, δεν απαιτείται μόνο η νομική αναγνώρισή του, αλλά και η εφαρμογή του σε κάθε τομέα της ζωής.
Παρά τις πολυάριθμες περιπτώσεις επίσημης αναγνώρισης και της προόδου που έχει σημειωθεί ειδικά στη σύγχρονη εποχή, η ισότητα των φύλων ακόμη δεν αποτελεί πραγματικότητα στον καθημερινό βίο.
Με βάση αυτή την ανάγκη θεσμοθετήθηκε το 2011 η Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες η οποία καταρτίστηκε σε συνέχεια ενός σχεδίου (2005-2006) που είχε αναλάβει το Συμβούλιο των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης, σε συνεργασία με πολλούς εταίρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και αντίστοιχων παλαιοτέρων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η Χάρτα αυτή είχε και έχει ως σκοπό να παροτρύνει τις βαθμίδες διακυβέρνησης που βρίσκονται εγγύτερα στο λαό, ήτοι τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, ώστε να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση της διαιώνισης και της αναπαραγωγής ανισοτήτων, και την προώθηση μίας πραγματικά ισόνομης κοινωνίας.
Από το 2011, οπότε και όλοι οι Δήμοι της χώρας υπέγραψαν αυτή τη Χάρτα, πρέπει να δούμε ποια πρόοδος συνετελέσθη, πάντα συμμεριζόμενοι τις ιδιαίτερες συνθήκες της Ελλάδας. Και οι συνθήκες αυτές δεν είναι άλλες από την οικονομική κρίση και το Μνημόνιο που επέφεραν ραγδαίες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Ο ρόλος της γυναίκας αυτή την τόσο επίπονη δεκαετία υπήρξε καθοριστικός. Η γυναίκα ως εργαζόμενη, νοικοκυρά, σύζυγος, μητέρα, γιαγιά, σήκωσε ένα τεράστιο βάρος. Η γυναίκα είναι αυτή που κράτησε ενωμένο τον κοινωνικό ιστό, ισχυρό τον οικογενειακό πυρήνα και ταυτόχρονα πρωτοστάτησε σε όλες τις πράξεις εθελοντισμού για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το έργο τους στο επίπεδο των Δήμων είναι πολύ και σημαντικό. Σε κάθε κάλεσμα αλληλεγγύης οι γυναίκες είναι εκεί, δυναμικές και αποτελεσματικές.
Από την άλλη όμως τα νούμερα είναι αμείλικτα. Αυτές που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση στο επίπεδο της ανεργίας ήταν οι γυναίκες. Όσες διατήρησαν την εργασία τους, το έκαναν με χειρότερους όρους σε επαγγελματικό και ιδιωτικό επίπεδο. Παράλληλα εδραιώθηκε περισσότερο η αντίληψη πως η εργασία του άντρα είναι μεγαλύτερης αξίας από αυτή της γυναίκας. Στη σχετική αιτιολογική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (για τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στην ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών – 2013) αναφέρονται αυτές και πολλές ακόμη παράμετροι που επέφεραν μία ανισορροπία στην επιχειρούμενη προσπάθεια για ισότητα των φύλων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σήμερα, η γυναίκα καλείται να σηκώσει εκ νέου ένα νέο βάρος – της πανδημικής κρίσης, χωρίς να έχει ανακουφιστεί από το προηγούμενο. Σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις, η απώλεια εισοδημάτων λόγω της βίαιης αφαίρεσης από την αγορά της εργασίας, πολλών χιλιάδων θέσεων, θα φέρει αξιοσημείωτη ύφεση η οποία ήδη κάνει την εμφάνισή της και που θα επιδεινώσει σαφώς το ποσοστό ανεργίας των γυναικών.
Οι γυναίκες από την άλλη συνάμα βρίσκονται εκ νέου στο προσκήνιο της κοινωνικής συνοχής και ήδη τον χρόνο που πέρασε έδειξαν τη δυναμική τους παρουσία σε πλείστες των περιπτώσεων. Ειδικά στην πόλη μας το Μαρούσι, ένα τόπο με ισχυρότατο κοινωνικό πρόσημο, οι γυναίκες διαδραματίζουν διαχρονικά ένα κομβικό ρόλο σε όλες τις ανθρωπιστικές δράσεις.
Χρέος μας είναι ως τοπικές κοινωνίες, ως Δήμοι, να αναγνωρίσουμε την αξία της γυναίκας και με συγκεκριμένες μετρήσιμες πολιτικές να την προστατέψουμε και να της παράξουμε κάθε δυνατή στήριξη για ισότιμη διαβίωση.
Στο Μαρούσι, τη χρονιά που πέρασε δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στην αναβαθμισμένη λειτουργία των παιδικών σταθμών, στην πλήρη υλοποίηση του θεσμού της δίχρονης προσχολικής αγωγής, καθώς και σε ποικίλες δράσεις δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, θέλοντας έτσι να αποφορτίσουμε την καθημερινότητά της γυναίκας. Το ίδιο επαναλαμβάνουμε το 2021, με την στοχευμένη στήριξη χορηγών αλλά και νέων προγραμμάτων, πάντα στο πλαίσιο των υγειονομικών οδηγιών.
Δεδομένου ότι η προηγούμενη κρίση αποτέλεσε παράγοντα επιδείνωσης των βιαιοπραγιών εις βάρος των γυναικών (παρενόχληση, βία στην εργασία και συζυγική βία) και επιθυμώντας να αντιμετωπίσουμε δραστικότερα αυτά τα φαινόμενα, στη νέα αναβαθμισμένη υπηρεσία της Γραμμής Δημότη σε συνεργασία με τις Κοινωνικές μας Υπηρεσίες, αντιμετωπίζουμε με πιο σύγχρονο τρόπο τα περιστατικά αυτού του είδους.
Όσο αφορά την ανεργία προχωρήσαμε σε ειδικό μνημόνιο συνεργασίας με τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να αναλυθούν οι ανάγκες ισοτίμως των δύο φύλων στην πόλη μας και να οδηγηθούμε στη βέλτιστη σύζευξη μεταξύ επιχειρήσεων και ανέργων.
Η προσοχή που δίνει αυτή η Δημοτική Αρχή στη γυναίκα προσδιορίζεται και από τον ορισμό γυναίκας Αντιδημάρχου, με ειδικά καθήκοντα την προάσπιση της ισότητας των φύλων. Συγκροτείται δε, και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας που ως θεσμικό όργανο καλείται να προτείνει και να παρακολουθήσει τη διάδραση και διαβούλευση του Δήμου με τις Μαρουσιώτισες. Εντός του πλαισίου λειτουργίας της νέας Αντιδημαρχίας, ορίζεται η ανάλυση του κοινωνιολογικού χάρτη του Αμαρουσίου και η υλοποίηση των προτεραιοτήτων όσο αφορά στην εξάλειψη των διακρίσεων, βάσει του Στρατηγικού Σχεδιασμού 2020-2023, καθώς και ο προγραμματισμός δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τις απαραίτητες πολιτικές με σκοπό την πρόοδο της γυναίκας στην κοινωνία.
Είναι σαφές πως πολλά πρέπει να γίνουν, για την ισότιμη διαχείριση των δύο φύλων και ειδικά αυτή την περίοδο που το σύνολο του πληθυσμού δοκιμάζεται υπό το καθεστώς της πανδημίας. Ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών είναι καταλυτικός.
Εμείς ως Δήμος, θα δουλέψουμε με περισσότερη ένταση προς την κατεύθυνση της άρσης των ανισοτήτων και την ενίσχυση του κομβικού ρόλου της γυναίκας στη δημοκρατική και ισόρροπη ανάπτυξη της Μαρουσιώτικης κοινωνίας.