Κεντρικό Θέμα
Η ώρα της οικονομίας: Η «καυτή ατζέντα» για την επιστροφή στην κανονικότητα
Αντιμέτωπη με κρίσιμα στοιχήματα που θα σφραγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις βρίσκεται η κυβέρνηση που ετοιμάζεται για αγώνα δρόμου, με στόχο την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς άπαντες γνωρίζουν ότι παρά τη μεγάλη δημοσκοπική διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.
Η κατάσταση της οικονομίας άλλωστε είναι τέτοια, που απαιτεί άμεσες πρωτοβουλίες προκειμένου να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και βγαίνει από το τούνελ της υγειονομικής κρίσης.
Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για ένα δύσκολο τρίμηνο και εξηγούν ότι ήρθε η ώρα για μεγάλες αλλαγές, που θα σηματοδοτήσουν τη μετά -covid εποχή και την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Μάιος θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμος μήνας, καθώς θα υπάρξουν τα πρώτα δείγματα γραφής στη δυναμική της οικονομίας, που όλο το προηγούμενο διάστημα βίωσε τον εφιάλτη της πανδημίας.
Εάν σκεφτεί κανείς ότι το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης ανήλθε στα 15 δισ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι τα κρατικά ταμεία έχουν ανάγκη από άμεση ρευστότητα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το βάρος αναμένεται να πέσει στην αύξηση της στάθμης των ταμειακών διαθεσίμων, που υποχώρησε αισθητά, ώστε να σταλεί μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα.
Κρίσιμες ημερομηνίες
Με δεδομένο ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, το βάρος θα πέσει στη νέα έξοδο στις αγορές για δανεισμό, με στόχο ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο που θα αντικατοπτρίζει και την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.
Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμο την επίτευξη του στόχου, υπογραμμίζοντας ότι θα αλλάξει συνολικά το κλίμα στην οικονομία και θα υπάρξει τόνωση στην απασχόληση.
Στο Μαξίμου αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία και στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, ενόψει του Eurogroup της 17ης Μαΐου, αλλά και στην αξιολόγηση της οικονομίας από τον οίκο Moody’s στις 21 του ίδιου μήνα.
Βαριά βιομηχανία
Στην περίπτωση που οι εκθέσεις είναι θετικές, θα σταλεί μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, είναι σε θέση να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.
Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι ο τουρισμός που ανοίγει στις 15 Μαΐου και φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να αποτελέσει το όχημα για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Στην κυβέρνηση περιμένουν με αγωνία τα πρώτα δείγματα γραφής, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση ότι τα έσοδα της «βαριάς βιομηχανίας», θα κρίνουν και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπουν:
- έσοδα στο 40% εκείνων του 2019, από 25% το 2020
- έσοδα 50% εκείνων του 2019.
Για να γίνει σαφές πόσο θα αλλάξει το κλίμα στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι το 2019 έκλεισε με 33 εκατομμύρια επισκέπτες και έσοδα 18,2 δισ. ευρώ. Ο τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων του κλάδου και του πληθυσμού των νησιών Ανάλογα με τις εξελίξεις που θα αφορούν στην πανδημία, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει επέκταση της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα στη βιομηχανία του τουρισμού.
Κοινωνική συναίνεση
Στην κυβέρνηση θεωρούν αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν την αναγκαία ώθηση στην οικονομία, αναγνωρίζουν όμως ότι η κοινωνία έχει ανάγκη από συναινετικές διαδικασίες.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εργασιακό νομοσχέδιο που κρίνεται ως αναγκαιότητα, αλλά δεν υπάρχει διάθεση για ρήξη και για σύγκρουση με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανεβάζει στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης, αλλά τα κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι στις προθέσεις τους η κατάργηση του 8ώρου.
«Θα στηρίξουμε το εισόδημα των εργαζομένων, θα αυξήσουμε τον έλεγχο των εργοδοτών», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται για «πόλεμο».
Η πειθώ
Ζητούμενο σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι εάν η κυβέρνηση θα πείσει για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στα ασφαλιστικά, χωρίς να ανοίξει νέα πεδία κοινωνικών εντάσεων.
«Με διάλογο θα πείσουμε τους πάντες», λένε τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, καθώς ο Κ. Χατζηδάκης μετά τη ΔΕΗ αναλαμβάνει άλλη μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή.
Ιούνιος-Ιούλιος
Το τέλος Μαΐου δεν σηματοδοτεί το τέλος της δύσκολης προσπάθειας, καθώς θα ακολουθήσουν δύο εξαιρετικά κρίσιμοι μήνες για την πορεία της οικονομίας και τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν.
Μέσα στον Ιούνιο άλλωστε θα αρχίζει να εφαρμόζεται ο νέος πτωχευτικός νόμος και στις 17 του ίδιου μήνα θα συνεδριάσει το Eurogroup, για την εκταμίευση της 11ης δόσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
Τον Ιούλιο θα αρχίσει η έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και θα ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις για προκαταβολές 3,9 δισ. ευρώ (δάνεια και επιδοτήσεις) από το Ταμείο Ανάκαμψης.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους