Connect with us

Κεντρικό Θέμα

«Θολό» το τοπίο στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας – «Είμαστε απαραίτητοι για την ΕΕ» λέει ο Ερντογάν

Published

on

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία με τη γείτονα χώρα να διατηρεί ερειστική στάση απέναντι στην εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών.

Η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον να υπάρχει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και να αναπτυχθεί συνεργασία και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία, αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση, το οποίο περιήλθε σε γνώση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τονίζεται ότι η Άγκυρα χρειάζεται να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και υπενθυμίζονται τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου του 2021, υπογραμμίζεται πως πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών.

Στο κείμενο επισημαίνεται ακόμη ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία παραμένουν σε τέλμα. Γίνεται λόγος για οπισθοδρόμηση σε τομείς όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος. Σημειώνεται παράλληλα ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της Τουρκίας, καθώς και το ότι συνεχίζεται η επιδείνωση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων.

 

 

Ερντογάν: «Η Τουρκία είναι απαραίτητη για την Ευρωπαϊκή Ένωση»

 

Οι διεθνείς εξελίξεις καταδεικνύουν πόσο κρίσιμη είναι η Τουρκία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ουσιαστικά, οι διεθνείς εξελίξεις αποκαλύπτουν ότι «η Τουρκία είναι απαραίτητη για την Ευρωπαϊκή Ένωση» και την ευρωπαϊκή ήπειρο γενικότερα, τόνισε ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στην Πράγα, στο πλαίσιο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία θέλει να επιλύσει τα «προβλήματα» – όπως είπε – σε Αιγαίο και Μεσόγειο επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και προέτρεψε την ΕΕ να ζητήσει από την Αθήνα να ξεκινήσει διάλογο σε διμερή βάση.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι ηγέτες στη σύνοδο της ΕΠΚ επαίνεσαν τις μεσολαβητικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ