Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ισορροπία τρόμου: Η μητέρα των μαχών στον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ισορροπία τρόμου επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) που θα κρίνει την ενότητα και την ταυτότητα του κόμματος.

Στο παρασκήνιο γίνεται λόγος για σύγκρουση μέχρι τελικής πτώσης, κάτι που οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα, ότι το άλλοτε κραταιό κόμμα του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διάσπαση.

Η μητέρα των μαχών όπως έχει χαρακτηριστεί η σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε, θα δείξει πώς θα κινηθεί η εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία σε μεγάλο βαθμό, δεν δείχνει διάθεση συμβιβασμού με την ηγετική ομάδα.

Η διάσπαση δείχνει να είναι προ των πυλών, κάτι που άφησε να εννοηθεί και ο επικεφαλής της “Ομπρέλας” Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εκδήλωση της εφημερίδας “Εποχή” στις αρχές της εβδομάδας.

Η φράση “το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει περηφάνια σε αυτό το κόμμα”, την οποία χρησιμοποίησε ο κ. Τσακαλώτος, επιβεβαίωσε ότι άνοιξε για τα καλά η πόρτα της εξόδου.

Φράσεις όπως “ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε έχει πεθάνει” και “γιατί μένουμε ακόμη σε αυτό το κόμμα” που χρησιμοποίησαν πολλοί από αυτούς που πήραν το λόγο στην εκδήλωση, δείχνουν ότι ο κύβος ερρίφθη.

Η διάσπαση ουσιαστικώς έχει συντελεστεί και αυτό που απομένει είναι το τυπικό του πράγματος που θα οδηγήσει σε δύο κόμματα, τα οποία έως τώρα λειτουργούσαν υπό τη σκέπη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με τελείως διαφορετικούς όρους.

Ειδικότερα:

-Από τη μια θα βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, με στόχο ένα πιο μετριοπαθή κόμμα που θα κινείται περισσότερο στην Κεντροαριστερά.

-Από την άλλη η σημερινή εσωκομματική αντιπολίτευση που θα δημιουργήσει έναν πολιτικό φορέα με αριστερή ταυτότητα.

 

Οι κίνδυνοι

Η εμπειρία έδειξε ότι αυτά τα δύο κόμματα, δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν και πλέον ήρθε η ώρα να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τη δυναμική που θα έχουν.

Ο μεγάλος κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, είναι να απεμπολήσει τελείως την αριστερή του ταυτότητα και τον ριζοσπαστισμό του και να χάσει δημοσκοπικά τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ.

Τα ευρήματα από τις έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί σε σχέση με το αποτέλεσμα που έλαβε στις δίδυμες εκλογές του καλοκαιριού, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσει από το μηδέν για να ανακάμψει.

Από την πλευρά της η εσωκομματική αντιπολίτευση μπαίνει στην περιπέτεια της δημιουργίας ενός νέου κόμματος που ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα εάν μπορεί να στεριώσει στην πολιτική ζωή.

Η εμπειρία της ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη δεν είναι με το μέρος της, αλλά από τη στιγμή που αντιλαμβάνονται ότι η συμβίωση με τους νεοπροεδρικούς του Κασσελάκη είναι αδύνατη, η φυγή από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος.

 

Η οριακή πλειοψηφία

Κινητήριος μοχλός των εξελίξεων είναι σε κάθε περίπτωση το θέμα των διαγραφών, από το οποίο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και ο χρόνος αποχώρησης των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Στο στρατόπεδο των νεοπροεδρικών υπάρχουν αντικρουόμενες εισηγήσεις προς τον κ. Κασσελάκη, για το πως πρέπει να χειριστεί ένα λεπτό θέμα, που έχει άμεση σχέση με ιστορικά στελέχη του κόμματος.

Η πρώτη εισήγηση κάνει λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών εδώ και τώρα, καθώς ένα συγχωροχάρτι θα οδηγήσει τον κ. Κασσελάκη σε έναν εγκλωβισμό όμοιο με αυτόν που βίωσε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Η δεύτερη εισήγηση είναι πιο επιφυλακτική και θέλει το τελικό ξεκαθάρισμα να γίνεται προς τον Δεκέμβριο ή στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, όπου η αριθμητική θα είναι ξεκάθαρα υπέρ του κ. Κασσελάκη.

 

Τελευταία στιγμή

Η απόφαση για το πότε θα γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα αναμένεται να ληφθεί εντός της ημέρας και με βάση την ισορροπία τρόμου που διαμορφώνεται μεταξύ των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι πληροφορίες μιλούν για μια πλειοψηφία 160-140 υπέρ των νεοπροεδρικών, αλλά με δεδομένη τη συναισθηματική φόρτιση που έχει μια τέτοια απόφαση, είναι σαφές πώς όλα τα ενδεχόμενα για το αποτέλεσμα είναι ανοικτά.

Στην περίπτωση μάλιστα ήττας είτε οριακής επικράτησης του κ. Κασσελάκη, τα πράγματα δεν θα είναι στη συνέχεια καθόλου εύκολα για τον ίδιο, αφού θα σταλεί μήνυμα ότι δεν ελέγχει το κόμμα.

 

Η ντρίπλα

Υπ’ αυτή την έννοια, ίσως χρειαστεί να κάνει μια “ντρίπλα”, κάτι που σημαίνει ότι οι νεοπροεδρικοί ενδεχομένως να μη θέσουν το θέμα της διαγραφής των τεσσάρων στελεχών που έχουν πυροδοτήσει και τον εμφύλιο.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι θα πρόκειται για μια ψηφοφορία γεμάτη εκπλήξεις, από τη στιγμή που ουδείς μπορεί να προβλέψει την αποχή και τις μετακινήσεις που θα υπάρξουν στο εσωτερικό της Κ.Ε.

Κι αυτό το σενάριο πάντως είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει εξελίξεις, καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση θα το ερμηνεύει ως νίκη της, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον εν εξελίξει εμφύλιο στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ