Κεντρικό Θέμα
Ισορροπία τρόμου: Το πιο δύσκολο 15νθήμερο στη μάχη με τον κορονοϊό
Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ως βασική προτεραιότητα την ανάσχεση της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Το στοίχημα για τον πρωθυπουργό δεν είναι εύκολο, με δεδομένο ότι το τρίτο κύμα σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.
Οι μαζικοί εμβολιασμοί μπορεί να αποτελούν το μεγάλο «όπλο», είναι όμως σαφές ότι ο κορονοϊός κινείται ύπουλα και μπορεί ανά πάσα στιγμή να τινάξει στον αέρα τις εύθραυστες ισορροπίες.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι το δίλημμα είναι «πώς θα επιτρέψουμε στους πολίτες ένα μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας χωρίς να θυσιαστεί η υγειονομική θωράκιση».
Με αυτό ως δεδομένο, η ανάσχεση της πανδημίας και το άνοιγμα της αγοράς παραμένει ένας εξαιρετικά δύσκολος γρίφος, που φέρνει την κυβέρνηση σε κατάσταση άμυνας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν την κόπωση του κόσμου από τα αλλεπάλληλα lockdown και αναζητούν βαλβίδες αποσυμπίεσης, που θα ενεργοποιούνται όμως με κανόνες και μεγάλη προσοχή.
Κοινό μυστικό είναι πλέον ότι:
- η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, δίνει τη δυνατότητα για χαλάρωση των σκληρών μέτρων,
- είναι προτιμότερο οι πολίτες να βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους από το να μαζεύονται σε σπίτια και να μεταφέρουν ο ένας στον άλλο τον ιό.
Σε οριακό σημείο
Ωστόσο, η σταδιακή άρση των περιορισμών μπορεί ανά πάσα στιγμή να σταματήσει, από τη στιγμή που η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι σε οριακό σημείο.
Το γεγονός αυτό, κάνει τα κυβερνητικά στελέχη πολύ επιφυλακτικά ως προς το πότε η χώρα θα είναι σε θέση να επιστρέψει με ασφάλεια σε συνθήκες ακόμη και μερικής κανονικότητας.
Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι δυσοίωνες και δεν είναι λίγοι αυτοί που χαρακτηρίζουν ως καθοριστική την επομένη εβδομάδα για την αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας.
Υπ’ αυτή την έννοια, η άρση των περιορισμών θα κριθεί στην πράξη και θα δείξει το χρόνο της ομαλής μετάβασης σε μια κανονικότητα που αγνοείται εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες.
Ο μεγάλος κίνδυνος
Σε κάθε περίπτωση, ο μεγάλος κίνδυνος βρίσκεται στην Αττική στην οποία ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας και παρουσιάζει τεράστια διασπορά του ιού και των μεταλλάξεων του.
Εάν προστεθεί και το ότι η πρωτεύουσα είναι πυκνοκατοικημένη και διαφέρει από τις άλλες περιοχές της χώρας, γίνεται αντιληπτό ότι οι αποφάσεις για επιστροφή στην κανονικότητα είναι δύσκολες.
Αστάθμητοι παράγοντες όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου ο ιός μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή, επιβεβαιώνουν ότι απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή.
Το γεγονός πάντως ότι άνοιξε χθες η πλατφόρμα για ραντεβού στις ηλικίες 70-74 και στις αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει η ηλικιακή ομάδας 65-69, διαμορφώνει συνθήκες αισιοδοξίας.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι τον επόμενο μήνα θα γίνουν περί τους 1.500.000 εμβολιασμούς, γεγονός που σημαίνει ότι θα αρχίσει να χτίζεται το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.
Εάν μάλιστα εμβολιαστούν όσοι είναι άνω των 60 έστω και με την 1η δόση και αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα, είναι βέβαιο ότι θα περιοριστεί και η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία.
Υπ’ αυτή την έννοια, στις αρχές Μαΐου, η χώρα θα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση και ίσως το Πάσχα να αποτελέσει αφετηρία για μια νέα αρχή.
Αποκλιμάκωση
Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι από τα μέσα του επόμενου μήνα -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα υπάρξει αποκλιμάκωση της πανδημίας.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, τόνισε ότι η αποκλιμάκωση από τα μέσα Απριλίου θα φέρει τη χώρα στα επίπεδα του Ιανουαρίου που είναι απολύτως διαχειρίσιμα.
Εξήγησε μάλιστα ότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε ένα διαφορετικό Πάσχα, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετάβαση από νομό σε νομό.
Τα δεδομένα αυτά, καθιστούν σαφές ότι η κατάσταση θα αλλάξει άμεσα, καθώς το καλοκαίρι λόγω των καλών κλιματολογικών συνθηκών και των εμβολιασμών, ο κίνδυνος θα περιοριστεί.
Στο ερώτημα όμως πότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια κανονικότητα που δεν θα υπάρχουν προβλήματα, σαφής απάντηση -τουλάχιστον για την ώρα – δεν υπάρχει.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτικός.
Από… Σεπτέμβριο
Σε ερώτηση για τον χρονικό προσδιορισμό που θα μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τον κορονοϊό, αρκέστηκε να δηλώσει ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει μια σχεδόν κανονική Ελλάδα.
«Θα έχουμε εμβολιάσει ελπίζω όλους τους ανθρώπους που χρειάζεται. Και λέω ελπίζω γιατί εμβόλια θα έχουμε αρκεί να πειστούν οι Έλληνες να εμβολιαστούν. Θα έχουμε πετύχει ανοσία αγέλης», είπε με νόημα.
Ωστόσο, δεν έκρυψε την αγωνία του λέγοντας ότι δεν θα έχει ακόμη εμβολιαστεί ο αναπτυσσόμενος κόσμος, σημειώνοντας ότι από εκεί θα υπάρξουν κρούσματα καινούργιων μεταλλαγμένων στελεχών.
«Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσουμε τα εμβόλια μας και να κάνουμε και επαναληπτικές δόσεις με ένα επαναλαμβανόμενο εμβόλιο όπως αυτό της γρίπης», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
-
Ιλίου3 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 years ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις2 weeks ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις2 weeks ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Κεντρικό Θέμα2 weeks ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο
-
Ειδήσεις2 weeks ago
Έκθεση προβολής του ελληνικού κοσμήματος και πολιτιστικές δράσεις τον Ιανουάριο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ