Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

ΚΑΛΠΕΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: «Big Bang» με 4 μεγάλες ανατροπές

Δημοσιεύθηκε

στις

  • Η ηγεμονία Μητσοτάκη και το τέλος του λαϊκισμού

  • Η επιστροφή του δικομματισμού μετά το 2009

Μεγάλες ανατροπές προοιωνίζονται οι αυριανές εθνικές εκλογές και δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για ένα ιδιότυπο πολιτικό big bang που θα φέρει τα πάνω κάτω στους κομματικούς συσχετισμούς.
Η νίκη της Ν.Δ. θεωρείται δεδομένη, η αυτοδυναμία της εξαιρετικά πιθανή, αλλά δεν είναι μόνον αυτές οι αλλαγές, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν το νέο πολιτικό χάρτη στη χώρα μας.
Οι τάσεις που επικρατούν και αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι σαρώνεται ο λαϊκισμός που κυριάρχησε στα δέκα χρόνια των μνημονίων.
Οι Έλληνες γίνονται πιο μετριοπαθείς, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η κρίση ήταν αυτή που έφερε τα μνημόνια και όχι το αντίστροφο και εμπιστεύονται δυνάμεις που εμφανίζουν ρεαλιστικό πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να εξηγηθεί και η εκλογική ανάκαμψη της Ν.Δ., η οποία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της, έδωσε ένα νέο στίγμα για το πώς μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα και να βγει από την κρίση.
Οι επενδύσεις και η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα απογείωσαν τη Ν.Δ. και την έφεραν μια ανάσα από την αυτοδυναμία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν και να αντιληφθούν τα μηνύματα των καιρών και τιμωρήθηκαν από τη μεσαία αστική τάξη, που τους έφερε στην εξουσία το 2015. Η βαριά φορολογία, η απουσία οράματος για το αύριο της χώρας, αλλά και η ανυπαρξία του πολιτικού ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία αποτελούν τις βασικές αιτίες για την  εκλογική καθίζηση του κυβερνώντος κόμματος.

Κυρίαρχος
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται πλέον κυρίαρχος των εξελίξεων για τα επόμενα χρόνια, αφού ανέλαβε ένα κόμμα που ήταν στο χείλος του γκρεμού και το επανέφερε στην εξουσία.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, κάτι που  σημαίνει ότι έχει μπροστά του μια καθαρή τετραετία, προκειμένου να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.

Δικομματισμός
Εκτός από την ήττα του λαϊκισμού, οι αυριανές εκλογές είναι πολύ πιθανό να σηματοδοτήσουν την επιστροφή στο δικομματισμό που εξαφανίστηκε μετά τη νίκη του Γ. Παπανδρέου το 2009.
Το ΠΑΣΟΚ τότε έλαβε 43,92% και η Ν.Δ. 33,47% και 91 έδρες, αθροιστικά δηλαδή τα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής έλαβαν το 77, 39% και τις 251 από τις 300 έδρες του Κοινοβουλίου.
Στα χρόνια των μνημονίων κυριάρχησαν οι κυβερνήσεις συνεργασίας, (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) ή (ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ), με έναν ιδιόμορφο πολιτικό διπολισμό.
Τα δεδομένα τώρα είναι διαφορετικά, καθώς με βάση τις δημοσκοπήσεις και η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβουν υψηλά ποσοστά, εξέλιξη που οδηγεί στην επιστροφή του δικομματισμού.
Το εύρος της εκτίμησης ψήφου που δίνει η MRB είναι από 35,4% έως 40% για τη Ν.Δ. από 26,5% έως 31,5% στον ΣΥΡΙΖΑ που σημαίνει ότι τα δύο κόμματα μπορεί να προσεγγίζουν το 71,5%.
Η Ν.Δ. μπορεί να φτάσει έως 163 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ έως 87, δηλαδή θα έχουν αθροιστικά τις 250 από τις 300 έδρες στο Κοινοβούλιο.

Βαθιές τομές
Ο Αλέξης Τσίπρας συμπεριφέρεται ήδη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά είναι βέβαιο ότι εάν θέλει να επιστρέψει στην εξουσία θα πρέπει να προχωρήσει σε βαθιές τομές στο κόμμα του.  Η αναντιστοιχία του πολιτικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερή σε όλους, καθώς οι τοπικές οργανώσεις λειτουργούν ακόμη με λογικές που παραπέμπουν στα γκρουπούσκουλα του 3%.

Νέο κόμμα
Και εδώ ίσως να υπήρξε η τρίτη μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σύστημα, που θα έχει σχέση με τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από ένα ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς σε ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς.
Ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι είναι υποχρεωμένος να αναλάβει πρωτοβουλίες από την επομένη των εκλογών, εξέλιξη που είναι βέβαιο ότι μπορεί και να οδηγήσει στη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέρουμε έως τώρα.
Το ζήτημα πλέον είναι εάν θα αντέξει το ΚΙΝ.ΑΛ. στην πίεση που θα δεχτεί καθώς η μάχη που δίνει είναι για τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων του, που βρήκαν καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πολλά ως προς τη δημιουργία νέου κόμματος με κεντροαριστερό πρόσημο θα εξαρτηθούν από το εάν το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη θα καταφέρει να μπει στη Βουλή.
Εάν το καταφέρει ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να δει πως θα περιορίσει τις διαρροές προς τα αριστερά, αλλά αν πιάσει το 3%, οι εξελίξεις για το νέο εγχείρημα θα επιταχυνθούν.

Ακροδεξιά
Η τέταρτη μεγάλη αλλαγή έχει σχέση με την εξαφάνιση μορφωμάτων που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. και διακρίνονται από ακροδεξιές αντιλήψεις.
Ήδη η Χρυσή Αυγή έχει υποχωρήσει αισθητά και θα κριθεί την τελευταία στιγμή εάν θα μπει στη Βουλή, ενώ ανάλογη μάχη δίνει και η Ελληνική Λύση που ήταν η έκπληξη των ευρωεκλογών.
Η εξαφάνιση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου, περνάει μέσα από τη συρρίκνωσή του στη Βόρεια Ελλάδα, κάτι που επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό με την ενεργοποίηση του Κώστα Καραμανλή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ