Connect with us

Κεντρικό Θέμα

“Κλειδί” ο Ανδρουλάκης: Ποιον πρωθυπουργό και τι κυβέρνηση ψάχνει το ΠΑΣΟΚ

Published

on

Το “κλειδί” των εξελίξεων που θα δρομολογηθούν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου δείχνουν να κρατούν το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς η απλή αναλογική δεν δίνει τη δυνατότητα για αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί “πυρετός” διαβουλεύσεων για τη στρατηγική που πρέπει να τηρήσει το ΠΑΣΟΚ, λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ για συγκυβέρνηση. Ο πρόεδρος και τα στελέχη του κόμματος ισορροπούν σε ένα τεντωμένο σχοινί και επιχειρούν να κρατήσουν σαφείς αποστάσεις και προς τις δύο πλευρές, προκειμένου να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει κυβερνητική λύση ως τρίτο κόμμα, καθώς ο αριθμός των βουλευτών του στη νέα Βουλή μπορεί ή είναι πολύ πιθανό να δίνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει περιγράψει ουκ ολίγες φορές τις κινήσεις που θα κάνει στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, καθώς μπορεί να δηλώνει ανοικτός σε συνεργασίες, αλλά βάζει “κόκκινες” γραμμές.

Το ερώτημα πάντως που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν θα μπορέσει να αντέξει στην “επίθεση φιλίας” που δέχεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα για να ανοίξει τα “χαρτιά” του. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν υποχώρηση στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει τα στελέχη ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

 

Το διψήφιο ποσοστό

Στη Χ. Τρικούπη εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντέξει στις κάλπες την πίεση, με τον κ. Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίζει ότι προϋπόθεση για συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε μετεκλογικό κυβερνητικό σχήμα, είναι ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό.

Κομματικά στελέχη εξηγούν ότι ένα ποσοστό άνω του 10%, δεν θα καθιστά το ΠΑΣΟΚ συμπλήρωμα του πρώτου κόμματος και θα του δώσει τη δυνατότητα να θέσει τους δικούς του όρους στην κυβέρνηση.

Σημειώνουν μάλιστα ότι με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, το ΠΑΣΟΚ:
-θα μπορεί να διατηρεί την αυτονομία του,
-να επιβάλλει πρόσωπα που μπορούν να βοηθήσουν στο να κάνει η χώρα το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός και
-δεν θα επαναλάβει το λάθος που έγινε με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, όπου έγινε “εξάρτημα” της Ν.Δ. για σκληρές πολιτικές με αποτέλεσμα να χάσει τη φυσιογνωμία και την ταυτότητά του.

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, το ΠΑΣΟΚ θα λειτουργεί ελεγκτικά και θα μειώνει τις εστίες διαφθοράς, είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα.

 

Οι κόκκινες γραμμές

Συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη ξεκαθαρίζουν ότι η γραμμή των ίσων αποστάσεων δεν πρόκειται να αλλάξει και υπογραμμίζουν ότι παραμένουν οι “κόκκινες” γραμμές που έχουν τεθεί ως προς την κυβέρνηση συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στη θέση του “ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας” στη θέση του πρωθυπουργού, απορρίπτοντας παράλληλα τα σενάρια για κυβέρνησης ανοχής και συγκυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκη.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 μάλιστα θεωρείται “κόκκινο” πανί για το ΠΑΣΟΚ, λόγω των απόψεων που εκφράζει για το σχέδιο “Δήμητρα” και το παράλληλο νόμισμα, καθώς το θεωρούν “όχημα” για νέα μνημόνια και επιστροφή στη δραχμή. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι ο κ. Βαρουφάκης, φέρει μεγάλη ευθύνη για το πρώτο εξάμηνο του 2015, καθώς με τις προσωπικές πολιτικές που ακολούθησε επιχείρησε να ανοίξει το δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η λογική του συνθήματος “ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας” σχετίζεται με την εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ ότι ως πρωθυπουργοί κυβέρνησαν με συγκεκριμένη νοοτροπία ημετέρων και αποτελούν μέρος του προβλήματος.

 

Το “τιμόνι” της χώρας

Τη λύση του τρίτου προσώπου για τη θέση του πρωθυπουργού απορρίπτουν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα ποιον θέλει ο κ. Ανδρουλάκης στο τιμόνι της χώρας. Στελέχη της Χ. Τρικούπη τονίζουν ότι μια καλή περίπτωση πρωθυπουργού, είναι ένα πολιτικό πρόσωπο, με διεθνές κύρος, που μπορεί να συμφωνηθεί στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν στις διερευνητικές εντολές.

 

Προγραμματικές δεσμεύσεις

Εάν και εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του διψήφιου ποσοστού, το επόμενο βήμα είναι οι προγραμματικές δεσμεύσεις, όταν θα αρχίσουν οι διερευνητικές εντολές που θα πάρει το πρώτο κόμμα, είτε αυτό είναι η Ν.Δ. είτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει ως προϋπόθεση δέκα προγραμματικές δεσμεύσεις τις οποίες θεωρεί απαραίτητες προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να μετέχει και να έχει ενεργό ρόλο στη νέα κυβέρνηση.

Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
-την κατάργηση του νόμου της Ν.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις,
-την αναβάθμιση του ΕΣΥ,
-την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς,
-την προστασία της πρώτης κατοικίας,
-την αποκομματικοποίηση του κράτους και,
-την κατάργηση του νόμου για τις υποκλοπές.

 

Και μετά την πρώτη κάλπη τι;

Η συγκεκριμένη στρατηγική αφορά την κάλπη της 21ης Μαΐου, με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να τονίζουν ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα δείξουν εάν πράγματι εννοούν όσα υποστηρίζουν για πολιτική σταθερότητα. Το ερώτημα που μένει πλέον να απαντηθεί είναι εάν το ΠΑΣΟΚ θα χρεωθεί τυχόν αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στις διερευνητικές εντολές και τι επιπτώσεις θα έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το κόμμα στις δεύτερες εκλογές.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει υποστηρίξει ότι “το κόμμα που θα οδηγήσει τη χώρα σε αστάθεια θα χρεωθεί και την αστάθεια”. Αυτό όμως μένει να φανεί, καθώς η πόλωση θα χτυπήσει “κόκκινο” και το ΠΑΣΟΚ ίσως εξελιχθεί σε εύκολο στόχο για τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που οι δεύτερες κάλπες δίνουν αυτοδυναμία με 37%-38% σε εξακομματική Βουλή.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ