Connect with us

Κεντρικά Θέματα

Κυριάκος Μητσοτάκης: 3 βαριά όπλα στον «πόλεμο» με τον Τσίπρα

Published

on

Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν… ειδήσεις έγραφε ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά οι εξελίξεις είναι τέτοιες που υποχρεώνουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Η δυναμική της πανδημίας, καθιστά σαφές ότι απαιτείται επαγρύπνηση, καθώς μπορεί να ακυρωθεί ο σχεδιασμός και να ανατραπεί η πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι ήρεμες ημέρες του Αυγούστου, δίνουν μια καλή ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να επανεξετάσει το αφήγημά του για το πως η χώρα θα περάσει επιτέλους στην ανάπτυξη.

Η κοινωνία λόγω του κορονοϊού δείχνει πιο κουρασμένη από ποτέ και για το λόγο αυτό η βασική στόχευση είναι να σταλεί το μήνυμα ότι δεν θα αργήσουν οι καλύτερες ημέρες.

Υπ’ αυτή την έννοια, στο Μαξίμου ετοιμάζονται να… σπείρουν τον Αύγουστο, για να μπορέσουν να… θερίσουν τον Σεπτέμβριο, ο οποίος μπορεί να αποδειχτεί και μήνας ραγδαίων εξελίξεων.

Ο σχεδιασμός βέβαια που έχει αρχίσει να γίνεται, δεν είναι εύκολος λόγω της μετάλλαξης «ΔΕΛΤΑ» και θα αναθεωρείται συνεχώς έως τις αρχές του επόμενου μήνα.

Οι αναθεωρήσεις και οι ανατροπές πάντως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξουν το γενικό στόχο που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα των πολιτικών πρωτοβουλιών του με την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς και τη συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι η ομιλία του έχει ως στόχο ένα νέο όραμα που θα αναδεικνύει το παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα σε νέα πολύ πιο περίπλοκη συγκυρία.

«Πρέπει να δούμε το πως θα δημιουργηθεί νέος πλούτος και το πως η χώρα θα δημιουργήσει νέες δουλειές», έλεγε με νόημα στον «Χτύπο», κοινοβουλευτικό στέλεχος της Ν.Δ.

Εξηγούσε μάλιστα, ότι η ομιλία του πρωθυπουργού και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει, θα καταστήσουν σαφές, ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει, η κυβέρνηση έχει αξιόπιστο σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Βασικός στόχος του Μαξίμου είναι η αποδόμηση του Α. Τσίπρα, με το σκεπτικό ότι υιοθετεί ακραίες απόψεις, ενώ η χώρα έχει ανάγκη από νέα εργαλεία που θα οδηγήσουν σε νέο πλούτο.

 

Τρία είναι τα βασικά όπλα που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ

  1. Κονδύλια Ταμείου Ανάκαμψης

Το «πράσινο» φως που άναψε το ECOFIN, στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης σημαίνει «ζεστό» χρήμα στην αγορά. Τα πρώτα ποσά είναι ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά για φέτος η χώρα στοχεύει σε πόρους ύψους 7,5 δισ. Αυτό θα γίνει εάν έως το τέλος του έτους εκταμιευτεί η α’ δόση περίπου 3.5 δισ. υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν εκπληρωθεί τα ορόσημα που τέθηκαν. Συνολικά, η Ελλάδα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δικαιούται να λάβει 30.5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,8 δισ. ευρώ, αφορούν σε επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Η σημασία του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για τη χώρα αποτυπώνεται στο γεγονός ότι προβλέπονται 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις. Μέσω των ευρωπαϊκών πόρων αναμένεται να κινητοποιηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε μόνιμη αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και στη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας.

  1. Επιχειρείν και επενδύσεις

Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση στα δύο χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της διακυβέρνησης είναι ότι βασική της επιδίωξη είναι η δημιουργία μιας χώρας φιλικής στο επιχειρείν. Οι φόροι στις επιχειρήσεις έχουν μειωθεί οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις περιορίστηκαν και γενικώς έχουν γίνει βήματα που αλλάζουν τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας. Το project του Ελληνικού είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς εκτός από την αναβάθμισης της περιοχής θα δημιουργηθούν και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα για τον κρίσιμο τομέα των επενδύσεων, η κυβέρνηση έχει δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος είναι η συνεχής  βελτίωση του επενδυτικού κλίματος προκειμένου η χώρα γίνει ελκυστικός προορισμός νέων επενδύσεων.

Ο δεύτερος είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας το αργότερο έως το 2023, που σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις θα γίνουν και οι εκλογές.

  1. Κονδύλια ΕΣΠΑ

Το ελληνικό σχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ, είναι το πρώτο που εγκρίθηκε από την Κομισιόν. Το ύψος του φτάνει τα 21 δισ. ευρώ και καλύπτει την περίοδο έως και το 2027. Τα πρώτα κονδύλια είναι ύψους 1,32 δισ. ευρώ και διατίθενται για την ενδιάμεση πληρωμή επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Στα τέλη Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται νέο αίτημα πληρωμής από την κυβέρνηση προς την Ε.Ε.

 

 Άνοιξη 2022

Στην περίπτωση που ο σχεδιασμός της κυβέρνησης υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς, ο πρωθυπουργός θα διατηρήσει την ηγεμονία στη μεσαία τάξη και θα εδραιώσει την πολιτική του κυριαρχία.

Στην περίπτωση όμως που η κατάσταση «στραβώσει» για διάφορους λόγους, καθώς η ανοχή του κόσμου εξαντλείται, τότε θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις είτε το φθινόπωρο είτε την άνοιξη του 2022.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ