Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κόκκινος συναγερμός: Προκλήσεις και εφιάλτες μετά την άρση του lockdown

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις και εφιάλτες βρίσκεται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα της πανδημίας και οι εξελίξεις προοιωνίζονται ραγδαίες.

Η αγωνία αποτυπώνεται στο μήνυμα που έστειλε στους επιχειρηματίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη φράση «η πολιτεία έκανε το καθήκον της, σειρά σας να κάνετε το δικό σας».
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι οι μήνες έως και το Σεπτέμβριο θα είναι οι πλέον καθοριστικοί για την οικονομία, η οποία κινδυνεύει με βαθιά ύφεση λόγω της κρίσης του κορονοϊού.
Η εντολή του πρωθυπουργού για τη σταδιακή άρση του lockdown είναι οι κυβερνητικές μηχανές να δουλέψουν στο φουλ, προκειμένου να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
Ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές προθέσεις είναι σαφές ότι σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία οι επιχειρηματίες θα διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο, καθώς έχουν το δικό τους μερίδιο κοινωνικής ευθύνης.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στο Μαξίμου εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία Κράτους- επιχειρηματιών και εργαζομένων για να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.
Ωστόσο, οι καλές προθέσεις δεν αρκούν και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να τα παίξει όλα για όλα, καθώς το τετράμηνο που ακολουθεί θα σφραγίσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Οι προκλήσεις είναι πολλές και οι εφιάλτες ακόμη περισσότεροι, γεγονός που καθιστά σαφές ότι το παραμικρό λάθος είναι ικανό να τινάξει στον αέρα τις εξαιρετικά εύθραυστες κοινωνικές ισορροπίες.

«Βαριά βιομηχανία»
Το μεγάλο στοίχημα χωρίς αμφιβολία είναι ο τουρισμός, ο οποίος θεωρείται και η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, καθώς δίνει τεράστια έσοδα στο κράτος και δουλειά σε χιλιάδες κόσμο.
Με δεδομένο ότι ο αριθμός των ξένων τουριστών που θα επισκεφτούν αυτό το καλοκαίρι τη χώρα θα είναι αισθητά μειωμένος, το βάρος έχει ήδη πέσει στον εσωτερικό τουρισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, εντός του Ιουνίου θα ενεργοποιηθούν από το υπουργείο Εργασίας πακέτα «δωρεάν» διακοπών για 533.000 δικαιούχους με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος.
Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο που να απευθύνεται και στη «μεσαία τάξη», που λόγω κριτηρίων και μειωμένων κρατικών πόρων έμενε εκτός κοινωνικού τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιταγή που θα πάρουν όσοι μπουν στο πρόγραμμα διακοπών για το 2020-2021 θα λάβουν:

  • τη διαμονή τους και
  • ίσως έξτρα επιδότηση για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Επιστρεπτέα προκαταβολή
Δεύτερο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και μάλιστα μέσα στον Ιούνιο είναι η β’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ώστε να εξασφαλιστεί η ανάλογη ρευστότητα στις επιχειρήσεις.
Η έναρξη αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ το κυριότερο είναι πως θα αυξηθεί και το συνολικό κονδύλι, καθώς είναι κοινό μυστικό πως οι ανάγκες σ’ αυτή τη φάση έχουν μεγαλώσει.

Στόχος του υπουργείο Οικονομικών είναι:

  • να διατεθεί ποσό τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ και σε διευρυμένο αριθμό δικαιούχων,
  • να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους να υποβάλλουν αίτηση, μέσω των αλλαγών που θα γίνουν στο πρόγραμμα.

Οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό σχήμα πρέπει να διατηρήσουν έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη».
Όπως γίνεται αντιληπτό, η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν είναι τυχαία, καθώς η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μη φουντώσει η ανεργία, κάτι που εάν συμβεί θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Θολό τοπίο
Άλλωστε ο μεγάλος εφιάλτης της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από την αγορά εργασίας, όπου το τοπίο είναι εξαιρετικά θολό και κυριαρχούν για άλλη μια φορά συνθήκες αβεβαιότητας και φόβου.
Η αγωνία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχει χτυπήσει «κόκκινο», καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος επιχειρηματίες που δεν θα έχουν πλέον τους ίδιους τζίρους να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους ή και να κλείσουν.
Στην εστίαση μάλιστα που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, είναι βέβαιο ότι λόγω των περιορισμών δεν θα δουλεύει ο ίδιος αριθμός εργαζομένων, με αποτέλεσμα η αγορά να εισέρχεται σε αχαρτογράφητα ύδατα.
Επίσης, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που φοβούνται τόσο για τις αποδοχές τους όσο και για το εάν θα καταφέρουν να  διατηρήσουν τη θέση τους την επόμενη μέρα.
Ο Ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει καθώς στην αγορά κυριαρχούν για άλλη μια φορά οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας και της τηλεργασίας.
Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη και ήδη εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί εργοδότες δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν ούτε το Δώρο Πάσχα έως το τέλος Ιουνίου ούτε το επίδομα αδείας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι.

Ευρωπαϊκή βοήθεια
Μέσα στο κλίμα αυτό, η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα απασχόλησης Sure και εκτιμά ότι θα αρχίσει να φαίνεται στα έσοδά του από τα μέσα του καλοκαιριού.
Ανεξάρτητα από τις ενστάσεις που υπάρχουν στο Μαξίμου εκτιμούν ότι με το πρόγραμμα αυτό θα συγκρατήσουν τις απολύσεις, ενώ εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι θα προστατεύσουν το εισόδημά τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ