Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Κ. Μητσοτάκης: Η κοινωνική κόπωση και η στρατηγική για την επόμενη ημέρα

Published

on

«Κόκκινο» χτυπά η αγωνία εξαιτίας της πανδημίας, με τα κρούσματα να επιμένουν σε τετραψήφιο αριθμό και τη διασπορά τόσο του ιού όσο και των μεταλλάξεών να είναι τεράστια.

Στην κυβέρνηση και τους επιστήμονες έχει σημάνει συναγερμός, καθώς η πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ και ιδίως στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ της Αττικής είναι πιο έντονη από ποτέ.
Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί ο μεγάλος αριθμός των διασωληνωμένων και των εισαγωγών που καθιστούν σαφές ότι ο ιός είναι εδώ και το τρίτο κύμα της πανδημίας το πιο δύσκολο απ’ όσα γνωρίσαμε έως τώρα.
Το πρόβλημα εντείνεται και από το μπαράζ αναβολών στα ραντεβού που έχουν κλειστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, λόγω των αμφιβολιών που υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Βασίλης Κικίλιας ναι μεν δήλωσε ότι «εμπιστευόμαστε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», είναι όμως προφανές ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι ικανές να ακυρώσουν το πρόγραμμα εμβολιασμών.
Η κρισιμότητα της κατάστασης είναι τέτοια που υποχρέωσε ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει σύσκεψη προκειμένου να ληφθούν μέτρα που θα εκτονώσουν την κρίση.

Η επιστροφή
Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν μεγάλη αισιοδοξία, με αποτέλεσμα να ανατρέπονται οι σχεδιασμοί που γίνονται για επιστροφή της χώρας σε μια στοιχειώδη κανονικότητα.
Ο δείκτης θετικότητας είναι εδώ και πολύ καιρό πάνω από τα όρια του συναγερμού, ενώ ο φόβος για νέα δραματική αύξηση των κρουσμάτων, κάνει τους επιστήμονες πολύ επιφυλακτικούς.

Οι αντοχές
Από την άλλη όμως, άπαντες αναγνωρίζουν ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο να είναι «κλειδωμένος» στα σπίτια του, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να βγει για μια βόλτα προκειμένου να ξεσκάσει.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση και αποτυπώνονται στη φράση «διανύουμε τα τελευταία μέτρα» δεν πείθει σχεδόν κανέναν.
Άλλωστε το ίδιο μήνυμα έχει ακουστεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και να μην γίνεται πιστευτή και να δέχεται βροχή επικρίσεων από την αντιπολίτευση.
Μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά βαρύ κλίμα, ο πρωθυπουργός καλείται να βρει ένα σημείο ισορροπίας ανάμεσα στα επιδημιολογικά δεδομένα και την υπομονή του κόσμου που δείχνει να εξαντλείται.
Η κόπωση της κοινωνίας είναι πιο έντονη από ποτέ και η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί είναι ότι τα αλλεπάλληλα lockdown δεν απέδωσαν καρπούς από τη στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός.

Δύσκολη καμπή
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη καμπή και καλείται πλέον να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πανδημίας κατάματα, πριν ο ιός πνίξει και την ίδια και μάλιστα πολύ σύντομα.
Στοιχεία από έρευνα που παρουσίασε ο Κύκλος Ιδεών (Metron Analysis), κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κυβέρνηση:

Ειδικότερα:

  • Στο ερώτημα εάν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία είναι θετικός ή αρνητικός, το 50% πιστεύει ότι είναι θετικός και το 45% ότι είναι αρνητικός. Το πρόβλημα είναι εμφανές καθώς την περασμένη Άνοιξη οι θετικές αξιολογήσεις ήταν 75%.
  • Στο ερώτημα εάν τα περιοριστικά μέτρα βοηθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το 55% πιστεύει ότι βοηθούν και το 44% λέει όχι. Την περασμένη Άνοιξη οι θετικές γνώμες ήταν στο 77%.
  • Στο ερώτημα εάν η κυβερνητική πολιτική είναι δίκαιη ή άδικη από κοινωνικής πλευράς, το 52%, λέει ότι είναι άδικη και το 44% ότι είναι δίκαιη.

Νέο μείγμα
Τα ευρήματα ανησυχούν το Μέγαρο Μαξίμου, που αναζητά το κατάλληλο μείγμα πολιτικής προκειμένου να συγκεράσει την προστασία της δημόσιας υγείας με την οικονομία και τον περιορισμό κόπωσης των πολιτών.
Το μόνο  βέβαιο για την ώρα είναι ότι θα συνεχιστεί η στήριξη όλων όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα έως πότε θα γίνεται αυτό.
Λεφτόδενδρα δεν υπάρχουν και ο μόνος σύμμαχος της κυβέρνησης για μια στοιχειώδη επιστροφή στην κανονικότητα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι ο καλός καιρός.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίσει το πέρασμα στη νέα εποχή με όσο το δυνατόν λιγότερες κοινωνικές εντάσεις, μετά και τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη.

Νέος σχεδιασμός
Σταθερή επιδίωξη του Μαξίμου είναι να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης να κυριαρχήσει η κοινωνική ηρεμία και να αρχίσει άμεσα ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας.
Αυτό σημαίνει νέα ατζέντα στην οποία θα κυριαρχήσουν οι προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την υγειονομική κρίση και το νέο μοντέλο της οικονομίας. Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ για να μαζέψει την ψαλίδα της διαφοράς και ο Α. Τσίπρας να παίξει στα ίσα με τον Κ. Μητσοτάκη.
Απάντηση στο ερώτημα για το εάν θα κυριαρχήσει η ατζέντα της επόμενης ημέρας ή της κοινωνικής έντασης δεν υπάρχει ακόμη, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο το διάστημα έως το τέλος του μήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ